Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 29 juli om 19:30 uur geven wij Woning kopen? De Gouden Tips

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Woningen blijken regelmatig kleiner dan aangegeven

Bron: BNR Nieuwsradio Gepubliceerd: donderdag 16 november 2017

Presentator: Maar we gaan eerst naar de al eerder genoemde Libero Aankoop, een aankoopmakelaar. Korné Pot is daar directeur. Meneer Pot, goedemorgen.

Korné Pot [Libero Aankoop]: Goedemorgen.

Presentator: Uw makelaars komen dit geregeld tegen, hè? Want we zeiden het net al, uit onderzoek blijkt dat 15% van de oppervlaktes van te koop gezette woningen niet klopt.

Korné Pot [Libero Aankoop]: Ja.

Presentator: Wanneer kom je daarachter, voor het tekenen van de koopakte of daarna?

Korné Pot [Libero Aankoop]: Wij raden onze klanten altijd aan om voor het tekenen van de koopakte een taxatie en een bouwkundige keuring te laten doen. Uit beide dingen komt soms nieuwe informatie naar boven. Bij de taxatie zou in principe ook gemeten moeten worden wat de daadwerkelijke maten zijn. Daar komen dus met grote regelmaat afwijkingen uit. Ook wel eens positief.

Presentator: Ja precies, je kan ook een keer een mazzeltje hebben.

Korné Pot [Libero Aankoop]: Ja, maar daar hoor je de meeste klanten natuurlijk niet over. En terecht.

Presentator: Maar wat in het eerste geval? Stel dat je denkt een huis van 100 vierkante meter te kopen en het is 'maar' 95 vierkante meter?

Korné Pot [Libero Aankoop]: De verschillen wijken af. Soms is het maar één vierkante meter, in andere gevallen weer vijf of tien. Hoe groter het verschil wordt, hoe belangrijker het is om erover te praten. Als dat zo negatief afwijkt, dus het is minder dan je had verwacht, dan zijn er eigenlijk drie mogelijkheden als je de koopakte nog niet hebt getekend. Mogelijkheid één is het gewoon slikken en zeggen 'Ja, het is minder, maar ik vind het prima want er is toch veel concurrentie.' Dat is iets waarvan wij het gevoel hebben dat het de laatste jaren steeds meer toeneemt. Het tweede wat je kunt doen is zeggen 'Ik zie van de koop af, want ik wilde echt een woning van 100 vierkante meter'. Dit komt niet vaak voor. De derde optie is zeggen 'Er is nu nieuwe informatie naar boven gekomen, bijvoorbeeld de problemen die uit een bouwkundige keuring komen, we gaan opnieuw onderhandelen.'

Presentator: Dat begrijp ik ja. Het eerste geval, de markt staat zo ontzettend onder druk, hier in Amsterdam zie je dat je soms al op de dag zelf moet beslissen. Één bezichtiging, even kijken en dan is het klaar. Dan moet je dus slikken, want anders heb je het niet.

Korné Pot [Libero Aankoop]: Ja, wat we twee jaar geleden Amsterdamse toestanden noemden, zien we nu in vrijwel elke stad waar meer dan 70.000 mensen wonen. Dus die Amsterdamse toestanden hebben zich behoorlijk verspreid over Nederland. Je ziet inderdaad steeds vaker dat de klant dan zegt van we moeten het maar slikken. Wij hebben zelf ook nog eens, een aantal maanden geleden, een onderzoek gedaan naar bouwkundige problemen. Een iets andere insteek dan dit onderzoek, maar daar kwam eigenlijk hetzelfde uit, dat mensen nu sneller geneigd zijn om bouwkundige problemen maar voor lief te nemen. Ze denken van ja, als ik er nu moeilijk over ga doen, krijg ik die woning niet.

Presentator: Wat krijgt u voor reacties als verkoopmakelaars worden geconfronteerd met het feit dat de oppervlakte niet klopt van de woning die ze aan het verkopen zijn.

Korné Pot [Libero Aankoop]: Dat is heel verschillend. Als het om één vierkante meter gaat, is de reactie anders dan als het grotere afwijkingen zijn. Het lijkt op wat jullie net ook aangaven in jullie onderzoek. Soms zeggen ze dat ze het hebben overgenomen van een vorige makelaar, dat is eigenlijk het meest voorkomende antwoord.

Presentator: Een beetje luiheid is het wel, of niet?

Korné Pot [Libero Aankoop]: Zo kunnen we dat noemen.

Presentator: Is er ook een belang wat de verkoopmakelaars erbij kunnen hebben?

Korné Pot [Libero Aankoop]: Ik ben uiteindelijk uitgekomen op die schatting van 15%, daarvoor heb ik met meerdere aankoopmakelaars van ons gesproken. De schatting per aankoopmakelaar verschilde ook nog wel behoorlijk. Ook hadden ze de indruk dat het zowel vaak positief als negatief afweek. Als er echt een belang achter zou zitten, zou je zeggen dat het vaak minder is dan gegeven wordt. Onze indruk is dat het gelijk verdeeld is. Dus dan zou je het eerder op wat jullie dan noemen de luiheid moeten gooien.

Presentator: Dankjewel, Korné Pot, directeur van Libero Aankoop.

Terug naar het pers overzicht
Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

Nu bereikbaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 809 beoordelingen