Huis kopen onderhandelen


Wil jij een succesvolle onderhandeling voor jouw huis? Een goede aankoopmakelaar komt tot een lager eindbedrag dan een particuliere koper, dus een huis kopen met onderhandelen gaat het beste met een aankoopmakelaar. 

De voordelen van Libero Aankoop op een rijtje

1. Uitsluitend aankoopmakelaar

Wij kopen uitsluitend woningen aan. De meeste makelaars zijn zowel aankoop- als verkoopmakelaar en vaak ook nog taxateur. Dit is ongunstig voor de koper, omdat zo'n aankoopmakelaar dubbele belangen kan hebben. Daarnaast hechten makelaars veel waarde aan de onderlinge relatie, omdat ze constant zaken met elkaar doen. Omdat wij uitsluitend woningen aankopen, zijn we niet alleen heel onafhankelijk, maar ook heel specialistisch in onze dienstverlening.

Een waargebeurd voorbeeld
J. Kuipers had al meerdere woningen bezocht met zijn aankoopmakelaar Jansen. Jansen was dus volledig op de hoogte van alle wensen en financiële mogelijkheden van Kuipers. Kuipers kreeg een woning op het oog waarover hij erg enthousiast was. Hij besloot deze woning met Jansen te bespreken, zodat deze contact op zou kunnen nemen met de verkoopmakelaar. De verkoopmakelaar van de droomwoning bleek echter... Jansen. In dit geval werd de aankoopmakelaar van Kuipers dus ook zijn verkoopmakelaar. Kuipers moest een nieuwe aankoopmakelaar zoeken voor deze woning en, nog veel nadeliger, Jansen was nu op de hoogte van de (financiële) situatie van Kuipers en kon die informatie gebruiken voor de verkoop van de woning.

2. Je maakt geen onnodige kosten

Lokaal bouwkundig onderzoek is heel belangrijk in het aankoopproces. Onderzoek verrichten voordat de onderhandelingen starten is zeer onverstandig. Je maakt immers al kosten en laat bovendien zien dat je serieuze interesse hebt. De verkopend makelaar zal daar zijn onderhandelingsstrategie op aanpassen. Onderhandel je vóórdat je een bouwkundige keuring hebt laten uitvoeren? Dan heeft de verkoper nog geen idee in hoeverre je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in de woning. Dit komt jouw onderhandelingen ten goede.

Door de bouwkundige keuring ná de onderhandelingen te laten verrichten, verklein je dus het risico dat je geld uitgeeft voor niets en voorkom je dat je te veel informatie weggeeft aan de verkoper. Als na de bouwkundige keuring blijkt dat er meer gebreken zijn of dat de gebreken ernstiger zijn dan gedacht, kan er alsnog opnieuw onderhandeld worden over de prijs. De uitkomst van de eerste onderhandeling is dus niet bepalend voor de definitieve aankoopprijs.

3. Wij schakelen drie experts in

De traditionele aankoopmakelaar werkt zelfstandig en zal de hele service voor je verrichten. Maar hij is natuurlijk geen bouwkundige en je moet je afvragen in hoeverre hij een onafhankelijke taxatie kan uitvoeren. Om dit soort problemen te voorkomen, schakelt Libero Aankoop drie specialisten voor je in:

  1. Een aankoopmakelaar, specialist in onderhandelen
    Wij werken met meerdere ervaren makelaars. Zij verrichten aankopen door het hele land. 
  2. Een bouwkundig specialist
    Een bouwkundig specialist verricht de bouwkundige meeloopkeuring. Hiermee voldoe je direct ook aan je onderzoeksplicht. De bouwkundige zal altijd een lokale en onafhankelijke specialist zijn.  
  3. Een onafhankelijke taxateur
    Een onafhankelijke, erkende en lokale taxateur beoordeelt de marktwaarde van de woning. Hij zal hiervan een taxatierapport opmaken dat je kunt gebruiken bij het afsluiten van jouw hypotheek. Wij raden je aan om bij het afsluiten van de hypotheek de hypotheekrente in de gaten te houden. 

4. Ervaren aankoopmakelaar

Libero Aankoop is de eerste aankoopmakelaar van Nederland die werkte met een prestatietarief: hoe lager de eindprijs, hoe beter voor de koper, hoe meer loon voor de aankoopmakelaar. Ervaringen met onze aankoopmakelaar zijn vaak positief.

5. Onafhankelijke aankooppartij

Doordat wij werkzaam zijn door het hele land zitten wij niet in het cirkeltje van plaatselijke makelaars en komen we vakgenoten dus niet tegen op borrels of evenementen. Het voordeel hiervan? De koper weet zeker dat wij uitsluitend belang hebben bij het achterhalen van de bodemprijs en daarnaast geen rekening hoeven te houden met relaties. Het onderhouden van deze relaties blijkt in de praktijk voor veel makelaars vaak belangrijker dan scherpe onderhandelingen voeren voor de koper. Dit willen wij voorkomen en dat realiseren wij door landelijk te werken en ons uitsluitend bezig te houden met de aankoop van woningen. Voor de lokale informatie schakelen wij een bouwkundige en een taxateur in die lokaal werkzaam zijn.

6. Berekening courtage aankoopmakelaar

De traditionele makelaar berekent vaak een percentage van de aankoopprijs als tarief voor zijn service. Een zeer ongunstige berekening voor de koper, immers; hoe hoger de aankoopprijs, hoe meer de aankoopmakelaar ontvangt. Er zijn ook makelaars die werken met een vast tarief. Prettiger voor de koper, omdat de aankoopmakelaar in ieder geval niet streeft naar een hoge aankoopprijs. Echter, ook in dit geval weet de koper nog niet zeker of de aankoopmakelaar daadwerkelijk zijn best doet; zijn vaste tarief krijgt hij immers toch wel.

Gelukkig kan het anders met het aankopend makelaar courtage. Libero Aankoop werkt met een percentage van het bedrag dat wij van de prijs af krijgen. Hoe meer er van de prijs af gaat, hoe meer jij bespaart en hoe meer wij verdienen. Hiermee lopen de belangen van de koper en van ons in één lijn, namelijk er voor zorgen dat de vraagprijs naar beneden gaat. En wil je een woning aankopen met een vanaf-prijs? Dan staan wij uiteraard voor je klaar om je complete aankoopbegeleiding bij vanaf-prijs te bieden, zonder de courtage van de aankoopmakelaar voor de onderhandelingen.

Ervaring aankoopmakelaar

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is vrijwel altijd succesvol. Dit heeft te maken met het simpele feit dat de meeste verkopers liever onderhandelen met een vakcollega dan met een particulier. Ze weten dan dat de transactie professioneel gaat verlopen en dat er dus weinig verrassingen zullen zijn gedurende het traject.

Een aankoopmakelaar die plaatselijk werkt, zal zijn verkopend collega niet graag onder druk willen zetten. Wij hebben daar geen last van. Wij kennen onze verkopende collega's niet persoonlijk, drinken vrijdagmiddag geen borrel met hen en kijken dus uitsluitend naar jouw belang. Bovendien zijn de meeste aankoopmakelaars feitelijk makelaars die vooral woningen verkopen en/of taxeren.

Maar een plaatselijke aankoopmakelaar heeft toch meer kennis van de plaatselijke huizenmarkt, zo zou je terecht kunnen opmerken. Inderdaad is plaatselijke kennis een vereiste. Wij lossen dat heel eenvoudig op. Ieder huis dat wij voor onze klanten aankopen, laten wij bezoeken door twee plaatselijke deskundigen. Een daarvan taxeert de werkelijke waarde van de woning, zodat je nooit teveel kunt betalen. De andere deskundige komt ook uit jouw regio en kijkt vooral naar de bouwkundige staat om gebreken te ontdekken voordat je jouw handtekening onder het koopcontract gaat zetten.

Meer weten over Libero Aankoop?

Vul dan geheel vrijblijvend ons contactformulier in. Wij bellen je zo snel mogelijk terug voor een gratis adviesgesprek.

Vrijblijvend informeren

 

8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 483 beoordelingen
Sluiten
Live chat - Online