Huurwoning kopen van woningcorporatie, hoe zit dat precies?

Overweeg jij om een voormalige huurwoning te kopen? Een huurwoning kopen van de woningbouw is vaak net iets anders dan de aankoop van een reguliere koopwoning. 

Sociale huurwoning kopen van woningbouw

Als jij in een huurhuis woont, bestaat de kans dat de woningcorporatie de woning aan jou wil verkopen. De beslissing hierover ligt altijd bij de verhuurder. Eventuele afspraken over de verkoop, zoals doorverkoop, terugkoop of winst- of verliesverdeling, kunnen worden vastgelegd in een contract. De verkoopprijs bedraagt meestal de marktwaarde, 90% van de marktwaarde of in sommige gevallen nog minder. Dan is er vaak sprake van achterstalling onderhoud en heb jij bij het kopen van de woningcorporatie de verplichting tot onderhoud. 

Klushuis kopen van woningcorporatie

Het kan voorkomen dat de woningcorporatie een klushuis gaat verkopen. De prijs is in dat geval erg laag, maar er moet veel gebeuren aan zo’n woning. Dit is direct de reden dat de prijs zo laag is. De verbouwingskosten kun je overigens meestal meenemen in de hypotheek. Uiteraard is het verstandig om je goed te laten adviseren over jouw hypotheek.

Een huurhuis kopen terwijl je geen huurder bent

Je hoeft niet per se huurder te zijn als je wilt kopen van de woningcorporatie. Op hun website geven ze vaak het actuele aanbod aan, dus neem eens een kijkje als je een overweegt een corporatiewoning te kopen. Net als bij huizen van de reguliere markt, moet je bij het kopen van een huurwoning opletten of alles aan jouw eisen voldoet. Wil je in de desbetreffende wijk wonen? Heeft de woning het aantal slaapkamers waar je naar op zoek bent? Heeft de eventuele tuin de potentie om jouw toptuin te worden?

De voor- en nadelen van een huurwoning kopen

De voor- en nadelen van het kopen van de woningcorporatie zijn tegen elkaar af te wegen. Als je nu nog weinig huur betaalt in jouw huurwoning, moet je er rekening mee houden dat de huur uiteindelijk zal gaan stijgen. In dat geval kan het voordeliger zijn om een woning te kopen. Daarnaast bouw je bij de aankoop van een huis vermogen op en heb je alle mogelijkheid om het helemaal naar jouw wensen in te richten.

Het voornaamste nadeel van een koopwoning is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en eventuele andere kosten. In een appartementencomplex vindt het onderhoud in samenspraak met de Vereniging van Eigenaren plaats. Hier betaal je verplicht servicekosten aan.

Corporatiewoning kopen: waar moet je op letten?

Er zijn verschillende punten waar je goed op moet letten als je over gaat tot het kopen van de woningcorporatie:

  • Woningcorporatie verkoop huurwoningen gaat vaak per blok, dus meerdere huizen tegelijk;
  • Technische staat controleren door middel van een bouwkundige keuring;
  • Contractuele bepalingen.

Een aankoopmakelaar helpt jou bij het kopen van een huurwoning. Libero Aankoop assisteert jou bij de verkoop, onderhandelt over de prijs en regelt een taxateur en bouwkundig specialist. Dat doen we voor een tarief van slechts € 1.995,-. Neem vandaag nog contact met ons op als je een sociale huurwoning gaat kopen. 

Sluiten
Waar kunnen we jou mee helpen?
Live chat - Online

Spreek een aankoopmakelaar

Bel 088-4303022088-4303032

morgen vanaf 07:30

Liever terug gebeld worden?

Contact gegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,8
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 632 beoordelingen