Online training: De Gouden Aankooptips Volg de gratis online aankooptraining

maandag 3 juni om 19:30 uur geven wij De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een woning!

Gratis woning aankoop webinar

Gratis Online Aankooptraining

De Gouden Aankooptips

Weten hoe jij succesvol een woning koopt?

Onze aankoopexpert Korné Pot legt het jou uit in onze unieke online aankooptraining.

Volg de Gratis Training

Welke kenmerken zijn er voor ieder bouwjaar woning?

Het bouwjaar van een woning kan veel vertellen over de staat van de woning en eventuele gebreken. Op deze pagina vertellen we wat je moet weten over de verschillende bouwperiodes.

Bouwjaar woning vóór 1920

Voor 1920 was de Woningwet nog niet aangepast. Woningen werden in hoog tempo gebouwd, omdat er een tekort aan woonruimte was. Je vindt woningen die voor 1920 gebouwd zijn vaak in wijken rondom het centrum van de stad. Bij woningen die voor 1920 gebouwd zijn, moet je vooral letten op:

 • Stalen lateibalken die de gevel naar buiten drukken. Het is duur om dit te herstellen. Een herstelde gevel is te herkennen aan het afwijkende metselwerk.

 • De slechte isolatie veroorzaakt vochtdoorslag en een hoge energierekening.

 • Houten elementen, zoals kozijnen, maken woningen die voor 1920 gebouwd zijn onderhoudsgevoelig.

Bij woningen die voor 1920 gebouwd zijn, raden wij aan een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Jaren ‘30-woning

Jaren ‘30-woningen zijn erg in trek. Bouwkundig gezien zijn dit soort woningen van een hogere kwaliteit dan woningen die rond 1920 gebouwd zijn. Vanaf de jaren ‘30 werden woningen gebouwd met een spouwmuur, zoals tegenwoordig nog steeds gebeurt. Bij jaren ‘30-woningen moet je letten op het volgende:

 • De slechte isolatie zorgt voor een hoge energierekening.

 • Doordat de woningen al behoorlijk oud zijn, zijn ze onderhoudsgevoelig. Leidingwerk, elektra, riolering en rookkanalen moeten gemoderniseerd worden om te voldoen aan de huidige standaard.

 • De indeling van jaren ‘30-woningen is niet altijd even praktisch. Er zijn vaak meerdere kleine vertrekken, terwijl we tegenwoordig graag grote kamers hebben.

Bouwjaar woning tussen 1945 en 1970

Woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1970 zijn van relatief slechte kwaliteit. Door de na-oorlogse woningnood moesten er snel veel nieuwe woningen gebouwd worden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je geen woning uit deze bouwperiode moet kopen. Wel raden we aan om goed te letten op onderstaande zaken:

 • Er is vaak gebruik gemaakt van vurenhouten kozijnen. Houten kozijnen kunnen gaan rotten (houtrot). Bij de meeste woningen die tussen 1945 en 1970 gebouwd zijn, zijn de kozijnen inmiddels vervangen.

 • Van 1965 tot 1981 werden woningen gebouwd met geprefabriceerde betonnen vloeren van het fabrikaat Kwaaitaal of Manta. Deze vloeren zijn gevoelig voor betonrot of -schade.

 • Tussen 1855 en 1978 werd vaak asbest gebruikt in onder andere gevels en het dak. Je kunt er dus vanuit gaan dat er asbest verwerkt is in een woning die tussen 1945 en 1970 gebouwd is. Dit is overigens pas een probleem als je gaat verbouwen.

Bouwjaar woning tussen 1970 en 1980

Woningen die tussen 1970 en 1980 zijn gebouwd, zijn vaak van goede kwaliteit. Er werd gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen, waardoor de onderhoudskosten laag liggen. Woningen die in de jaren ‘70 gebouwd zijn, beschikken meestal over goede isolatie. We raden aan om te letten op het volgende:

 • De aandachtspunten van woningen die tussen 1945 en 1070 gebouwd werden, gelden ook voor woningen die tussen 1970 en 1980 gebouwd zijn.

 • Het voegwerk is niet altijd goed uitgevoerd.

 • CV-ketels uit deze bouwperiode hebben een aansluiting met een andere diameter dan hedendaagse cv-ketels. Let hier op als je de ketel gaat vervangen.

Bouwjaar woning tussen 1980 en 1990

In deze bouwperiode stond energiebesparing centraal. Woningen die tussen 1980 en 1990 gebouwd zijn, hebben dus vaak dubbel glas, kunststof kozijnen en isolerende maatregelen. Let wel goed op het volgende:

 • Ook tussen 1980 en 1990 werden Kwaaitaal- en Mantavloeren gelegd.

 • Het gebruik van asbest komt minder voor dan in de voorgaande bouwperiodes, maar het is nog altijd mogelijk dat er asbest in dit soort woningen verwerkt is.

Bouwjaar huis ná 1990

Na 1990 is het Bouwbesluit ingevoerd, waarin bouwnormen en -voorschriften werden vastgelegd. Hierdoor zijn woningen uit deze bouwperiode van hoge kwaliteit. De woningen zijn bovendien gebouwd met onderhoudsarme bouwmaterialen en de stookkosten zijn laag.

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw kun je veel dingen zelf bepalen. De stookkosten zijn laag en je hoeft de komende jaren geen groot onderhoud te doen. Deze voordelen hebben een prijskaartje: nieuwbouwwoningen zijn relatief duur.Sluiten
Live chat - Online

Woningaanbod eerder dan Funda 

Met het PRE Funda aanbod heb jij op elke woning een voorsprong. Het werkt als volgt: Jij krijgt 100% van het nieuwste woningaanbod in jouw mailbox tot wel 48 uur voordat deze woningen online staan. Hiermee heb jij direct een grote voorsprong op andere woningzoekenden. Gebruik deze voorsprong goed. Plan direct een afspraak voor een bezichtiging. Daarna bepalen we samen het perfecte bod. Dit allemaal nog voordat de woning online of op Funda staat.

Vergroot je kans op een geaccepteerd bod

Wist je dat je met een aankoopmakelaar 3,4 keer meer kans maakt op jouw droomhuis? De verkoper neemt een bod dat door een aankoopmakelaar is gedaan nu eenmaal serieuzer dan een bod dat gedaan is zonder aankoopmakelaar. Jouw bod voelt een stuk betrouwbaarder en de verkoper accepteert jouw bod eerder dan het bod van een ander. Vergoot je kans! Wacht niet langer. Schakel ons in. Doe het vandaag nog!

Altijd de beste prijs voor jouw droomwoning

Als er onderhandelingsruimte is, gaan we voor jou onderhandelen tot de bodemprijs. Jij wilt toch niet te veel betalen? Pak die extra winst. Onze aankoopmakelaars weten precies hoe ze het spel moeten spelen om jouw droomwoning voor de absolute bodemprijs te kopen. Lukt het ons de woning te kopen onder de vraagprijs? Dan betaal je ons 10% courtage over het onderhandelingsresultaat. De overige 90% is helemaal van jou. Hierdoor zijn wij extra gemotiveerd om de beste prijs voor jou te onderhandelen, dat in tegenstelling tot andere makelaars die vooral gaan voor een prijsakkoord. Bij ons betaal je nooit te veel voor een woning. 

Online aankoopmakelaar Libero

Spreek een aankoopmakelaar

Liever teruggebeld worden?

Contactgegevens
Heb je al een woning op het oog? (optioneel)
8,7
Gemiddelde score van Libero Aankoop op basis van 801 beoordelingen