Foto van een oud pand

Bouwjaar woning – tips en valkuilen op een rij!

Het bouwjaar van een woning kan veel zeggen over de staat van de woning. Zo zijn woningen gebouwd voor 1920 weinig aantrekkelijk, terwijl de kwaliteit van woningen uit de periode daarna juist heel hoog is. Wij hebben de kenmerken van woningen uit verschillende bouwperiodes voor je op een rij gezet.

Bouwjaar huis vóór 1920Bouwjaar van een woning: voor 1920

Woningen die gebouwd zijn voor 1920 stammen af van de tijd dat de Woningwet nog niet was aangepast. Er was een tekort aan woonruimte. De woningen werden in versneld tempo gebouwd waardoor de ze vaak te vinden zijn in stadsuitbreidingswijken. Deze woongelegenheden zijn over het algemeen weinig aantrekkelijk.

De woningen hebben vaak ingemetselde stalen lateibalken en andere constructiedelen. Doordat deze delen worden aangetast, drukken ze het voorliggende gevelmetselwerk naar buiten. Het herstellen van de scheuren die hierdoor ontstaan, is erg duur. Daarnaast zijn de gerepareerde gevels na herstel duidelijk herkenbaar aan het afwijkende metselwerk.

Daarbij komt vochtdoorslag bij deze woningen vaak voor. Het creëren van spouwmuren of het isoleren van het metselwerk kan dit verhelpen. Door slechte isolatie is het energieverbruik in deze woningen vaak nogal hoog en door het veelvuldig toepassen van houten elementen is de woning vaak erg onderhoudsgevoelig.

Waar moet je op letten?

 • De staat van onderhoud van deze woningen is doorslaggevend voor de marktwaarde. Laat daarom bij woningen gebouwd voor 1920 altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren.

Bouwjaar woning tussen 1920 en 1945

Bouwjaar van een woning: 1930

Tussen 1920 en 1940 werden er in Nederland achthonderdduizend woningen gebouwd. Deze jaren ’30-woningen waren van zo’n hoge kwaliteit, dat ze nu, tachtig jaar later, nog steeds erg in trek zijn. Met het begin van de Tweede Wereldoorlog kwam er een eind aan de glorietijd van de Nederlandse woningbouw. Na de oorlog werd de woningproductie wel weer opgeschroefd, maar de kwaliteit van deze naoorlogse woningen bleef ver achter.

Voor de oorlog werden er huizen gebouwd met kwalitatief sterke materialen. Deze woningen zijn in verhouding goed gebouwd en van hoge kwaliteit. Dit komt doordat de spouwmuur zijn intrede deed. Deze spouwmuren worden tot op heden nog steeds toegepast. Maar bij woningen gebouwd tussen 1920 en 1945 moet je wel met bepaalde zaken rekening te houden. Zo zijn de woningen onderhoudsgevoelig en ze zijn vaak slecht geïsoleerd. Ook de indeling van de woningen is niet optimaal, er zijn bijvoorbeeld vele kleine vertrekken.

Waar moet je op letten?

 • Ben je van plan een woning te kopen die tussen 1920 en 1945 is gebouwd, dan is het verstandig om te kijken of de vorige eigenaar de woning al heeft aangepakt. Is dit niet het geval? Dan moet je rekening houden met hoge kosten voor het vervangen van elektra- en waterleidingen, riolering, plafonds en rookkanalen.
 • Kijk ook goed naar de waterleidingen. In woningen die voor 1945 zijn gebouwd werd gebruik gemaakt van loden drinkwaterleidingen. In de leidingen kunnen kleine metaaldeeltjes loslaten en in het drinkwater komen. Een grote hoeveelheid lood is schadelijk voor de gezondheid. Een loden waterleiding herken je aan een grijze kleur.

Bouwjaar woning tussen 1945 en 1970

Bouwjaar van een woning: 1945 - 1970

Woningen die gebouwd zijn na de Tweede Wereldoorlog zijn van slechtere kwaliteit dan de woningen die daarvoor gebouwd zijn. Door de grote woningnood lag de focus op het produceren van veel woningen in plaats van op kwalitatief hoogwaardige woningen.

Waar moet je op letten?

 • Bij de bouw van deze woningen werd veelal gebruik gemaakt van vurenhouten gevelkozijnen. Deze kozijnen zijn in meer of mindere mate blootgesteld geweest aan houtrot. Bij de meeste woningen zijn de gevelkozijnen al wel vervangen, maar het is verstandig om hier altijd extra navraag naar te doen.
 • Van 1965 tot 1981 werden eengezinswoningen uitgevoerd met geprefabriceerde betonnen begane grondvloeren van het fabrikaat Kwaaitaal of Manta. Door de toevoeging van calciumchloride (zout) aan het beton kan de stalen wapening in het beton gaan roesten. Er ontstaat dan betonschade of betonrot. Controleer daarom altijd of er bij de betreffende woning sprake is van betonschade of betonrot.
 • Asbest; bouwjaar 1955-1978 woningen staan bekend om de kans op aanwezigheid van asbest. Asbestcementplaten bevinden zich vooral in de gevels, in het dakbeschot, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, op galerijen van flats en als golfplaatdaken op schuren en garages. Zolang asbest vast zit of afgeschermd is, veroorzaakt het doorgaans geen problemen. Wanneer je echter gaat verbouwen, kan asbest erg schadelijk zijn. Vraag dus altijd expliciet na of er sprake is van asbest in de woning.

Op deze website vind je het bouwjaar van iedere woning in Nederland.

Bouwjaar woning tussen 1970 en 1980

Bouwjaar van een woning: 1970 - 1980

De architectuur van deze woningen is beter dan bij de woningen van voorgaande jaren en ook de kwaliteit van de woningen uit deze periode is over het algemeen goed. De onderhoudskosten van deze woningen zijn relatief laag, doordat er gebruik werd gemaakt van onderhoudsarme materialen. Daarnaast beschikken de woningen vaak over goede isolatie. Dubbel glas en dak- en spouwisolatie zijn standaard.

Waar moet je op letten?

 • Wel moet je ook bij woningen gebouwd tussen 1970 en 1980 rekening houden met Kwaaitaal- en Mantavloeren, de aanwezigheid van asbest en het gebruik van vurenhouten gevelkozijnen. Ook laat het voegwerk bij deze woningen te wensen over.
 • Bij woningen die gebouwd zijn voor 1980 is het belangrijk om aandacht te besteden aan de elektra. Bij ons huidige gebruik is de capaciteit en de verdeling van de groepen uit de jaren ’80 een aandachtspunt. Controleer ook altijd of modernisatie van elektra op een juiste en veilige manier is uitgevoerd. Zeker in natte ruimtes komen vaak onveilige situaties voor.
 • Let je ook op de cv-installatie? Bij een ketel kun je uitgaan van een levensduur van maximaal vijftien jaar. Bij cv-installaties uit de jaren ’70 werden leidingen gebruikt met een andere diameter dan de huidige materialen. Dat kan bij vervanging of uitbreiding zorgen voor extra kosten.

Bouwjaar woning tussen 1980 en 1990

Na 1979 viel de vraag naar koophuizen (tegen toen gangbare prijzen) weg. Een gevolg daarvan is dat er bijna alleen nog maar gesubsidieerde huizen werden gebouwd. Woningen waarbij de bouwkosten en woonlasten zoveel mogelijk werden beperkt. Energiebesparing stond in deze periode centraal.

Woningen uit de jaren ’80 en ’90 hebben weinig glasoppervlak en een goede isolatie. Het is bij deze woningen dan ook niet verwonderlijk dat er aandacht is besteed aan dubbel glas en dak- en spouwisolatie. Er werd veel kunststof gebruikt, waardoor de woningen vaak onderhoudsarm zijn.

Waar moet je op letten?

 • Let bij deze woningen wel altijd op de vloeren. Het kan namelijk voorkomen dat ook hier ook Kwaaitaal- en Mantavloeren zijn gelegd. Controleer ook altijd of er asbest is verwerkt in de woning. In 1980 was het aandeel asbestcement dan wel gedaald, het is wel aannemelijk dat ook na 1980 nog asbestcementplaten als kozijnvulling zijn gebruikt.

Bouwjaar huis ná 1990

Bouwjaar van een woning: na 1990

Na 1990 is het Bouwbesluit ingevoerd. In dit besluit werden bouwnormen, -kwaliteiten en -voorschriften opgenomen en vastgelegd. Hierdoor is de kwaliteit en de luxe van de woningen aanzienlijk toegenomen. Woningen van na 1990 zijn gebouwd met onderhoudsarme bouwmaterialen. Je hoeft dus geen grote onderhoudsproblemen te verwachten. Daarnaast zijn de stookkosten voor deze woningen laag.

Nieuwbouw

Wil je helemaal geen bestaande woning? Dan is nieuwbouw iets voor jou. Je kunt nog veel zelf bepalen, de stookkosten zijn laag en je hoeft er de komende jaren geen grote verbouwingen aan te doen. In ons e-book over nieuwbouw kopen vind je alle informatie die je nodig hebt. Download hem gratis!

Gratis online aankooptraining
Wil jij weten hoe je een Gouden Aankoop doet? Volg dan onze gratis online aankooptraining!
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Top 10 duurste woningen in Amsterdam De krappe woningmarkt doet gekke dingen met de huizenprijzen. Zo loopt de winst op een gemiddelde woning in Amsterdam al snel op naar een gemiddelde v...
Goed nieuws: NHG-grens wordt niet verlaagd! In tegenstelling tot wat er eerder is aangekondigd, gaat de verlaging van de NHG-grens niet door. Deze zou per 1 juli verlaagd worden naar € 225.000, ...
Let op! De fiscale uitzondering van de Starterslen... Het einde van de fiscale uitzondering van de Starterslening is in zicht. Ben jij een starter en wil jij nog graag gebruik maken van deze uitzondering?...
Hoe vind je je droomwoning? In de aanloop naar de Open Huizen Dag van 3 oktober willen we je graag helpen met een goede voorbereiding. Vandaag geven we tips over het vinden van j...

25 gedachtes over “Bouwjaar woning – tips en valkuilen op een rij!

 1. ik zou willen wonen in een app. complex met als bouwjaar 1978. de vaste laten zijn daar behoorlijk hoog door het onderhoud dat er gepleegd wordt. Is het verstandig om deze wens na te jagen? of kan ik beter naar jongere app. zoeken?

  1. De vraag hierin is heel sterk, ben je bereid om die hogere vaste lasten te betalen? Past dat binnen jouw financiële mogelijkheden? Bij een appartementencomplex is het van belang om goed te informeren naar de VvE, vraag de documenten op en informeer eens bij de buren naar hoe de staat van de VvE is, zij kunnen je vaak al het belangrijkste vertellen.

   Ben jij gek op het appartement, is de VvE goed en kun je de financiële lasten dragen, dan zou ik zeggen: jaag je wens na! Heb je ergens nog twijfels over, laat je dan goed voorlichten en informeren en maak dan een besluit.

 2. Wij hebben interesse in een huis gebouwd in 1920. Bij een stukje onderaan de woonkamermuur is vochtdoorslag te zien. De andere kant vd muur is de hal. Het kan geinjecteerd worden maar dat is symptoombestrijding. Hoe kom ik achter de oorzaak ? Je moet 9 treden op om de voordeur te bereiken, het huis ligt dus verhoogd, het kan mijn inziens geen te hoog grondwaterpeil zijn. Wat is jullie advies? Alvast hartelijk dank 🙂

  1. Het beste kun je hiervoor een bouwkundige expert inschakelen. Die kan je vaak goed vertellen wat er met de woning aan de hand is.

 3. Super handige tips! ik had er nooit aan gedacht om op het bouwjaar te letten bij het kopen van een huis.

 4. Ik wist niet dat er zo veel typen oude huizen waren en dat er zoveel punten zijn waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ouder huis. De tips die gegeven worden zijn simpel en doeltreffend, en ik zal er zeker rekening mee houden wanneer ik een nieuw huis aanschaf.

  Groet, Maickel

  1. Wat fijn dat je wat aan onze tips hebt! Hoe een woning is gebouwd, is erg sterk afhankelijk van het bouwjaar. Dit heeft te maken met verschillende gebeurtenissen in de geschiedenis, maar bijvoorbeeld ook met de ontdekking van nieuwe materialen.
   Mocht je een nieuwe woning hebben gevonden en je hebt nog vragen over de aankoop ervan, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

 5. Wij zijn recent gaan kijken naar een “betonnen woning” uit 1973. Ik ben er helemaal niet bekend met dit soort van constructie (betonnenplaten zonder steun muren) en vroeg mij af of u paar tips voor ons had, voor- en nadelen van zo’n woning. Alvast bedankt

  1. Helaas kunnen wij jou hier niet bij helpen.
   Ik raad je daarom aan om een bouwkundige expert in te schakelen. Die kan jou wel heel goed helpen met jouw vragen.

  2. Goed doorluchten

   Betonnen woningen geven 70% meer Randon/ Thoron straling af
   wat weer longkanker kan veroorzaken. Volgens het Rivm ongeveer 1000 longkanker gevallen per jaar

   Mvg, Richard

 6. erg interessant artikel, veel in gelezen en het heeft een heldere opbouw. Erg handig als je zelf een huis gaat kopen dat je hier dan rekening mee kan houden.

  1. Ik raad je zeker een bouwkundige keuring aan.
   Zo weet je namelijk zelf wat de staat van de woning is en ook wat eventuele verbouwingen en reparaties kunnen gaan kosten.
   Ook voldoe je met een bouwkundige keuring aan jouw onderzoeksplicht, wat inhoudt dat wanneer je enkele maanden na de overdracht nog verborgen gebreken tegenkomt, je deze vaak kunt verhalen bij de verkopende partij.

 7. Bouwjaar huis ná 1990 is één categorie. Maar woningen van begin jaren ’90 vind ik toch veel minder dan de woningen die vanaf 2005 worden gebouwd. Qua stookkosten zijn woningen uit begin jaren ’90 inderdaad beter dan jaren ’80 woningen maar ze missen vaak de degelijkheid/stevigheid die jaren ’80 woningen wel hebben.
  Ik ken een aantal mensen die in een woning woont van begin jaren ’90 en van binnen is het niet erg fraai meer. Ook van buiten zie je in van die typisch jaren ’90 wijken vaak dat de huizen wel erg te lijden hebben gehad. Komt ook door de vaak lichte kleur van de bakstenen misschien.
  Misschien dat in de tijd voor het eerst met bepaalde nieuwe materialen werd gebouwd…?
  Tegenwoordig wordt er volgens mij veel mooier en ook weer steviger gebouwd.
  Misschien kan iemand deze indruk bevestigen of ontkrachten!

 8. Bedankt voor de informatieve blog! Wij zijn druk op zoek naar een nieuwe woning. Alle info is goed om mee te nemen in ons besluit.

 9. De gegevens in het BAG zijn verre van betrouwbaar. Mijn woning is van 1912, maar staat in het BAG als uit 1920. Het huis van de buren staat als 1910, maar is ook van 1912, ze zijn gelijktijdig gebouwd. Een winkel verderop staat als uit 1920 in het BAG, maar is uit 1890, et cetera.
  Bouwvergunning/tekening et cetera opvragen bij de gemeente geeft inzicht in het echte jaartal.

 10. Persoonlijk ben ik op zoek naar een betonnen woning in België waar de problemen met beton met naam Kwaaitaal of Manta zich normaal niet voordeden… Verder maakt het niet uit of de woning Elektrisch voldoet aangezien ik zelf elektricien ben en ook het een en ander wel gezien heb van sanitair en vloerverwarming tijdens ruwbouwwerken. Daarom denk ik dat qua prijs kwaliteit ik best op zoek ga naar woningen gebouwd vanaf 1953 tot 1980. Een paar jaren na de 2de wereldoorlog om snel wederopbouw woningen te vermijden en verder maximaal rond 1980 aangezien dan de meeste woningen asbest vrij zijn, vele woningen al beschikken over dubbel glas en het AREI in 1980 nog niet van toepassing was. Dit maakt een negatief kenmerk en betekent in de meeste gevallen bijkomende kosten zoals vloer en/of chape uitbreken maar kan je meteen ook vloerisolatie doen en zelfs vloerverwarming als je toch de vloer moet uitbreken doe je het dan best ook goed. Stel dat de woning in 1982 werd gebouwd (36 à 37 jaar oud) dan kan de elektriciteit nog volstaan en dan kan het soms zonde zijn om voor dergelijke woningen grote werkzaamheden uit te voeren. Nu vraag ik mij wel af dat er nog een groot verschil zit tussen betonnen woningen halfverwege de jaren 50 en betonnen woningen uit eind de jaren 70. Dakpannen moeten vervangen worden en dakisolatie moet men ook nog laten plaatsen. Je ligt hiervoor al makkelijk tegen 3000 of 4000 euro. Voor 10.000 tot 12.500 euro heb je een heel nieuw dak en geisolleerd met 1 of 2 veluxen ingebouwd.
  Wat wel belangrijk ik is of men een spouwmuur heeft bij woningen in de jaren 50. Ik hoorde eens dat dit standaard is sinds halfverwege jaren 60.

 11. Ik heb een bungalow die is gebouwd in 1958 als prefab bouw. Dat wil zeggen dat in alle binnenmuren van de buitenmuren (de andere binnenmuren zijn bij verbouwing in 1982 al verwijderd) nog bouwelementen zitten van onder tot boven met asbest. De bouwelementen bestaan uit een houten raamwerk (244x61cm) met daartegen een plaat asbest en in dat raamwerk is dan een soort bimsmortel gegoten, ongeveer 5cm. dik. Aan de binnenkant is dat afgewerkt met gipsplaten. Op het oog dus niets mis mee.
  Wat zou ik hieraan moeten doen?

  1. Hallo Antoon,
   Zolang er geen asbestvezels vrijkomen, is er geen direct gevaar voor de gezondheid. Uiteindelijk is het een verstandig idee om de asbest te laten verwijderen. Asbest verwijderen kun je beter niet zelf doen. Misschien is dit blog over asbest nuttig. MB

    1. Hallo Antoon,
     Voor het beste antwoord kun je het beste eens een bouwkundige raadplegen. Wat ik wel kan vertellen, is dat vanaf 31 december 2024 asbest verboden is indien het in contact met de buitenlucht staat. Als ik jouw verhaal lees, is dit niet het geval. Ik kan er echter niet met zekerheid uitspraak over doen. MB

Comments are closed.