Wil je een huis kopen? Dan heb je een hele goede voorbereiding nodig. Libero Aankoop vertelt welke stappen je moet doorlopen en geeft een stapel slimme tips voor een woning kopen. Lees snel verder voor huis kopen tips, want dit is goud waard.
Tips huis kopen
Jij wilt een huis kopen. Misschien wordt dit je eerste huis: zo ja, dag starter! Misschien heb je al een eigen huis, maar wil je een nieuw huis kopen: hoi doorstromer! Of ben jij een beruchte belegger? Hey! Het maakt niet uit: iedereen die een huis wilt kopen, heeft een goede voorbereiding nodig. Wat zijn de stappen die je moet doorlopen voor een succesvolle aankoop? Libero Aankoop weet dat als geen ander. Wij zetten voor jou op een rijtje wat je moet doen om zelf een huis te kopen. Aan het einde van dit blog weet jij precies wat jij moet doen om een huis te kopen en ben jij gewapend met een stapel slimme tips voor een woning kopen. Lees snel verder, want dit is goud waard.
Het kopen van een huis kan je opdelen in 5 stappen:
- Voorbereiding
- Woning zoeken
- Bezichtigen
- Onderhandelen
- Koop afronden
Elke stap is even belangrijk voor de succesvolle koop van een huis. Wij leiden je erdoorheen.
1. Voorbereiding op een huis kopen
Een huis is de grootste aankoop van je leven. Daar moet je dus perfecte voorbereiding voor hebben. Dat is het halve werk. Het geeft je in ieder geval een goed beeld van je wensen, eisen en mogelijkheden.
Zet je financiën op een rijtje
Voordat je ook maar www.funda.nl intypt in je zoekbalk, moet je weten wat je te besteden hebt. Zet al jouw financiële mogelijkheden op een rijtje. Hoeveel eigen geld heb je en hoeveel kun je lenen? Online kun je een globale inschatting krijgen om je zoekopdracht te beperken, maar het is het verstandigst om een hypotheekadviseur in te schakelen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van je mogelijkheden en kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan bij het kopen van jouw droomhuis.
Zet je woonwensen op papier
Maak voor jezelf concreet waar je precies naar op zoek bent. Als je op Funda zit te kijken, dan zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Met een wensen- en eisenlijstje kun je veel gerichter en efficiënter zoeken. Noteer op je wensenlijstje hoeveel kamers je nodig hebt, wat je verwacht qua tuin en garage, wat voor ligging en omgeving je belangrijk vindt en alle andere dingen die jij zoekt in een huis. Houd ook de toekomst in de gaten: misschien heb je over een paar jaar wel nog een slaapkamer meer of minder nodig.
2. Droomhuis zoeken
Je weet precies wat je te besteden hebt en waar je naar op zoek bent. Dan is het tijd om jouw droomhuis te vinden. Er zijn veel woningsites, zoals Funda en Jaap.nl, waar je gericht kunt zoeken naar een geschikte woning. Heb je een huis gevonden waar jij jezelf wel ziet wonen? Dan hebben wij een slimme tip voor je: doe eerst wat vooronderzoek in de buurt. Op de foto’s van de woningwebsite staan alle pluspunten in beeld, maar minpunten kunnen er weleens bij inschieten. Rij daarom eens door de straat of gebruik Google Maps streetview. Zo zie je in wat voor buurt het huis staat en krijg je een completer beeld.
Goede buurt en een goed huis? Plan dan een bezichtiging van het huis in.
Huizenprijzen en de woningmarkt
Voordat je gaat bezichtigen en bieden, is het belangrijk je te verdiepen in de huidige huizenprijzen en de woningmarkt. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen blijven stijgen. Dat komt door het gigantische woningtekort in Nederland. Door de hoge huizenprijzen en de moordende concurrentie wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen. Om toch mee te mogen doen in deze gekke huizenwereld, moet je dus goed voorbereid zijn. Met deze tips voor een huis kopen sta jij sterker in je schoenen.
3. Een huis kopen: de bezichtiging
Het bezichtigen van een huis is een kunst op zich. Je komt er niet alleen achter of het huis echt wel geschikt is voor jou, maar doet ook de eerste stappen naar een goede onderhandelingspositie. Een goede bezichtiging is heel belangrijk, omdat je bijna geen tweede bezichtiging meer kunt plannen tegenwoordig.
Dit zijn de belangrijkste tips:
- Pas op voor de verkooptrucs van de verkoopmakelaar. Hij probeert tijdens een bezichtiging zo veel mogelijk informatie bij jou los te krijgen, zodat hij sluw kan onderhandelen. Hou je enthousiasme dus binnen de perken, want je wil hem niet het idee geven dat jij het huis koste wat het kost wilt hebben. Dan gooit hij de prijs natuurlijk even omhoog.
- Neem een neutraal persoon mee. Jij kijkt misschien door een roze bril, maar een vriend, familielid of collega hecht geen emotionele waarde aan het huis. Hij ziet dingen die jij misschien over het hoofd ziet.
- Bemachtig zo veel mogelijk informatie over het huis. De verkoopmakelaar heeft een informatieplicht en moet alles wat hij weet over het huis vertellen. Vraag er dus naar! En houd je ogen open. Noteer alles wat je ziet in een checklist, van isolatie en CV-ketel tot parkeergelegenheid en de buurt. Let natuurlijk ook op eventuele gebreken.
De bezichtiging legt niet alle informatie over het huis bloot. De isolatie en fundering zijn maar twee voorbeelden van dingen die je niet kunt zien. Dan heb je veel aan kennis over het bouwjaar van het huis. Wil je een complete voorbereiding op je bezichtiging? Lees dan ook ons blog over huis bezichtigen.
Ben je nog steeds enthousiast over het huis en ben je gewapend met alle kennis die je tijdens de bezichtiging hebt opgedaan? Dan is het tijd voor het echte werk: de onderhandelingen.
4. De onderhandelingen: tips aankoop huis
Een huis kopen is niet makkelijk. Waar moet je op letten bij de aankoop van een huis? Je wilt de beste prijs voor het huis, maar je wilt er niet naast zitten. Libero Aankoop is gespecialiseerd in de aankoop van huizen en onderhandelt elke dag voor de beste prijs. Wij weten dus precies wat jij moet doen voor jouw succesvolle aankoop.
Zelf een huis kopen
Wil je zelf een huis kopen? Dan moet jij alles weten over onderhandelen en bieden op een huis. Je begint met een openingsbod. Dat eerste bod wordt zelden geaccepteerd: de verkopende partij wil met je onderhandelen. Je openingsbod moet niet te hoog zijn, want je wilt niet te veel betalen, maar ook niet te laag. Bij een te laag openingsbod loop je op een krappe woningmarkt een groot risico dat je overboden wordt en het huis misloopt. Het is belangrijk om een goede balans te vinden. Het openingsbod baseer je op alle informatie die je over het huis hebt verzameld:
- De vraagprijs en WOZ-waarde. Dit zijn twee verschillende dingen: de WOZ-waarde komt tot stand doordat de gemeente de woning op het oog vergelijkt met woningen uit de directe omgeving. De vraagprijs wordt gebaseerd op de staat en kwaliteit van de woning;
- Inside information over de woning en verkoper. Waarom staat de woning te koop? Hoe lang is het huis al op de markt? Wil de verkoper er snel van af? Al deze informatie versterkt jouw onderhandelingspositie;
- Jouw financiële mogelijkheden;
- De concurrentie.
In het bod neem je ontbindende voorwaarden op. Dat zijn voorwaarden waarvoor je de koop kosteloos kan afzeggen. Bijvoorbeeld als je de financiering niet rond krijgt. Ook met je ontbindende voorwaarden kun je je onderhandelingspositie versterken, maar pas op dat je niet een te groot risico neemt.
Hou bij het onderhandelen altijd in je achterhoofd: let op voor verkooptrucs van de makelaar. Hij wilt jou beïnvloeden zodat hij het huis voor een zo hoog mogelijke prijs verkoopt. Hij noemt bijvoorbeeld een deadline voor een bieding en plant bezichtigingen achter elkaar, allemaal om de druk op te voeren. Neem controle over je koopproces en houd je hoofd koel.
Huis kopen met aankoopmakelaar
Het is niet makkelijk om zelf een huis te kopen. Als je de onderhandelingen niet perfect aanpakt, loop je het risico om jouw droomhuis mis te lopen of om veel te veel te betalen. Zeker op een krappe woningmarkt. Dat is ook niet zo gek: je begeeft je als koper tussen een markt vol professionals. Als amateur-huizenkoper wordt je er snel uitgespeeld. Als je een grotere kans wilt maken op het winnende bod voor een zo laag mogelijke prijs, schakel dan een aankoopmakelaar in.
De aankoopmakelaar onderhandelt voor jou de beste prijs voor het huis en regelt de aankoop. De verkopende partij vindt het prettig om met een aankoopmakelaar te onderhandelen. Zij weten dat alles professioneel verloopt en dat de kans op een afgeketste koop een stuk kleiner is. In sommige gebieden kom je er zonder aankoopmakelaar niet eens tussen.
Er zijn veel verschillende aankoopmakelaars in Nederland. Sommigen werken lokaal, anderen door het hele land. De meeste aankoopmakelaars verkopen ook woningen, dus zijn niet gespecialiseerd. Alle makelaars hebben een ander tarief. Kies jouw aankoopmakelaar op basis van jouw situatie. Let er wel op dat de aankoopmakelaar jouw belangen behartigt.
5. Huis koop afronden
Zijn de onderhandelingen rond en hebben jullie een prijsakkoord bereikt? Dan is het huis bijna van jou. Er zijn nog een aantal dingen die je moet regelen.
Bouwkundige keuring
Als koper van een woning heb je een onderzoeksplicht. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren, voldoe je aan die plicht. Je brengt (verborgen) gebreken in beeld en krijgt zo een goed beeld van eventuele kosten. Doe dit altijd na de onderhandelingen, maar neem het op in de ontbindende voorwaarden: dat scheelt een hoop kosten. Als de uitkomst van de keuring tegenvalt, kun je altijd weer de onderhandelingen opnieuw aangaan of van de koop afzien.
Taxatie en hypotheek
Voor het aanvragen van een hypotheek heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. Daarom moet je het huis na aankoop laten taxeren. Je hebt ook wat andere ondertekende documenten nodig. Je hypotheekadviseur kan je hier alles over vertellen. Wat betreft hypotheek: er is voor ieder wat wils. Ben je starter? Dan kan een starterslening handig zijn.
Koopakte ondertekenen
Met het ondertekenen van de koopakte bij de notaris is de woning echt van jou! Laat de koopakte juridisch controleren op volledigheid en juistheid. Heb je je handtekening gezet? Dan heb je nog drie dagen bedenktijd, waarin je de koop zonder opgaaf van reden kunt ontbinden. Daarna zit je aan de koop vast.
Gefeliciteerd! Als je al deze stappen succesvol hebt doorlopen, ben jij de trotse eigenaar van een huis.
Huis kopen met Libero Aankoop
Libero Aankoop is de grootste aankoopmakelaar van Nederland. Wij bieden complete aankoopbegeleiding voor een eerlijk tarief. Doordat wij ons alleen bezighouden met het aankopen van woningen, vinden wij voor jou de beste prijs voor jouw droomhuis. Ook schakelen we een bouwkundig expert en een taxateur in. Daarnaast controleren wij voor jou de koopakte en helpen we jou met het vinden van een notaris. Dat alles voor een eerlijke prijs, die zichzelf terugverdient. Wij werken namelijk met een prestatietarief. Dat is een percentage van het onderhandelingsresultaat. Zo heb jij garantie dat wij ons uiterste best doen om de laagste prijs voor jou te bereiken. Wij werken in heel Nederland en handelen ontzettend snel. Met een aankoopmakelaar van Libero Aankoop maak jij daarom 3,4x meer kans op een huis.