4x waar op letten bij kopen van een huis

4 x waar op letten bij aankoop huis

Wanneer je een woning gaat kopen, komt er veel op je af. Je wil niets liever dan eigenaar worden van jouw droomwoning, maar niet tegen elke prijs. Om te voorkomen dat je achteraf spijt krijgt van jouw koop, geven wij je graag de volgende tips voor het kopen van een woning.

1. Let op het bouwjaar woning

Het is goed om je te realiseren dat het bouwjaar van de woning jou veel inzicht kan geven over de eventuele staat van de woning. We kunnen woningen simpelweg indelen in de volgende categorieën:

  • Bouwjaar voor 1920; Woningen zijn in een versneld tempo gebouwd en zijn vaak weinig aantrekkelijk. Deze woningen kunnen vaak last hebben van vochtdoorslag en scheurvorming.
  • Bouwjaar tussen 1920 – 1945; Deze woningen zijn van zeer hoge bouwkwaliteit en zijn nu nog steeds erg in trek. Een aandachtspunt voor deze woningen is dat ze onderhoudsgevoelig en vaak slecht geïsoleerd zijn.
  • Bouwjaar tussen 1945 – 1970; Deze woningen zijn van slechtere kwaliteit dan de woningen uit de periode hiervoor. Dit komt door het grote tekort aan woningen in deze tijd, waardoor de focus tijdens de bouw niet op kwaliteit maar op kwantiteit lag. Bij deze woningen is vaak asbest gebruikt, let daar goed op.
  • Bouwjaar tussen 1980 – 1990; Woningen uit deze periode zijn veelal goed geïsoleerd, omdat er in deze periode veel rekening werd gehouden met energiebesparing. Een punt van aandacht bij deze woningen is de vloer. Dit kunnen namelijk Kwaaitaal – Mantavloeren zijn, die bij afbrokkeling hun sterkte verliezen.
  • Bouwjaar na 1990; Vanaf dit moment is de kwaliteit van woningen aanzienlijk verbeterd door het besluit van bouwnormen, – kwaliteiten en voorschriften.

2. WOZ- waarde V.S. vraagprijs woning

De WOZ-waarde van een woning ligt in veel gevallen lager dan de vraagprijs. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Beide waardes komen namelijk op een andere wijze tot stand. De WOZ-waarde komt tot stand door het vergelijken van de woning met soortgelijke woningen in de buurt. De vraagprijs komt tot stand door de specifieke waarde van de woning te bekijken. Er wordt hier dus gekeken naar de staat van de woning, kwaliteit van onderhoud en bijvoorbeeld ook een nieuwe keuken en badkamer. Laat je bij het doen van een bod dus niet (mis)leiden door de WOZ-waarde.

3. Let op voor de verkooptrucs van de makelaars

Wanneer je jouw droomhuis hebt gevonden en een bezichtiging hebt ingepland, dan krijg je hoogst waarschijnlijk te maken met een verkoopmakelaar. Het kan overkomen of de verkoopmakelaar erg in jou geïnteresseerd is en met je mee wil denken ten aanzien van de aankoop van de woning. Pas op, want dit is een truc om informatie bij jouw los te krijgen die hij op zijn beurt weer kan gebruiken tijdens de onderhandelingen. Laat je dus niet verleiden om informatie prijs te geven die je liever niet prijs wenst te geven. Zo voorkom je dat je de hoofdprijs betaalt voor jouw droomwoning. Wil je dit hoe dan ook voorkomen, dan kan een aankoopmakelaar de oplossing zijn!

4. Het uitvoeren van een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring helpt jou om (verborgen) gebreken in beeld te brengen en zo een beeld te vormen van de verwachtte kosten. Tevens voldoe je met de bouwkundige keuring aan jouw onderzoeksplicht. Wanneer de uitkomst van de keuring tegenvalt, kan dit reden zijn om de onderhandelingen opnieuw aan te gaan of van de koop af te zien. Het is dus eigenlijk een middel om jezelf veilig te stellen voor een miskoop.

Bovengenoemde tips kunnen jou een eind op weg helpen bij het kopen van woning. Kan je nog wel meer nuttige tips en informatie gebruiken om succesvol een huis te kopen? Dan is onze gratis online aankooptraining beslist een aanrader. Hier gaan we dieper in op:

  • Het vinden van een perfecte woning;
  • Wat kan helpen om in tijden als deze toch eigenaar te worden van mijn droomhuis?
  • Werkt een aankoopmakelaar eigenlijk wel in jouw voordeel?
  • Trucjes die de verkopend makelaar inzet om jou te misleiden.

Volg de training waar je maar wilt en krijg antwoord op jouw specifieke vragen. Schrijf je snel in, want vol = vol.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De top 10 duurste woningen in Nederland De afgelopen tien weken heb je kunnen genieten van de top 10 duurste woningen in diverse steden. Zo hebben we je onder andere meegenomen naar Amsterda...
Overdracht huis: waar op letten? Eindelijk! Het is zo ver. Jij bent bijna eigenaar van jouw droomwoning. Het enige wat nog rest is de overdracht bij de notaris. Maar daar komt nog bes...
Waarom een huis kopen zonder kijken nooit een goed... Huis kopen zonder kijken een goed idee? Nee. Lees waarom je nooit een huis moet kopen zonder bezichtiging. Blind een huis kopen? In het RTL-prog...
Ik wil een huis kopen! Een eerste woning kopen is hartstikke leuk, maar ook ontzettend spannend! Er komt veel op je af waar je nog niet eerder over hebt nagedacht. Welk type...