Foto van een stel dat een woning bekijkt

De ultieme huis bezichtigen gids

Een huis bezichtigen is een belangrijk moment. Je komt erachter of het huis geschikt is voor jou en kunt belangrijke informatie inwinnen. Daarom is het belangrijk om een goede voorbereiding op jouw bezichtiging te hebben. Met onze huis bezichtings-tips doe jij een perfecte bezichtiging.

Woning bezichtigen plannen

Voordat je een huis gaat bezichtigen, moet je dit inplannen met de verkopende partij. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt met de makelaar of met de huidige bewoners door het huis lopen. Soms wordt er een open huis gepland of doet de woning mee aan de NVM Open Huizen Dag. Dan kun je zonder afspraak bezichtigen en heb je meer vrijheid. Het is altijd handig om een ‘neutraal’ persoon mee te nemen naar de bezichtiging, dus hou bij het plannen van de bezichtiging een beetje rekening met de agenda van die persoon.

Huis bezichtigen tips

De bezichtiging van een huis is hét moment om informatie te verzamelen. Je komt erachter of het huis wel echt wat voor jou is. Ook is dit jouw kans om belangrijke info te verzamelen die jou kan helpen om het perfecte bod neer te leggen. Om jou te helpen met de perfecte bezichtiging hebben wij eerst de 7 do’s en 4 don’ts van een huis bezichtingen voor je:

Do’s

1. Checklist huis bezichtigen meenemen

Bij het bezichtigen van een woning is het heel fijn om een checklist bij de hand te hebben. Zo kun je alle onderdelen van de lijst afvinken en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Neem ook een lijstje mee waar al jouw wensen en eisen op staan. Zo kun je in één oogopslag zien of dit ook daadwerkelijk jouw droomwoning is.

2. Huis bezichtigen = vragen stellen

Wanneer je in de woning bent, is het erg belangrijk om zo veel mogelijk in je op te nemen. Bekijk daarom alles grondig en stel kritische vragen aan de verkopende partij. Je hebt als koper namelijk een onderzoeksplicht en moet daarom zoveel mogelijk te weten komen over de woning. Stel daarom zo veel mogelijk vragen, ook al lijkt de vraag nog zo onnozel. Hiermee verkrijg je ook belangrijke informatie die je helpt bij het bepalen van een bod.

Korné Pot, auteur van “Woning Kopen? De Gouden Tips” deelt in onderstaande video’s wat tips over vragen die je moet stellen tijdens een bezichtiging van een huis.

3. Neem een kijkje in de wijk

Naast de woning zelf, is ook de buurt en straat erg belangrijk. Neem daarom ook zeker een kijkje in de wijk zelf. Zijn er genoeg voorzieningen in de buurt? Ligt de woning aan een drukke straat? Bekijk de woning ook eens vanuit de lucht met Google Earth.

4. Maak foto’s tijdens de huisbezichtiging

Natuurlijk staan er al genoeg foto’s op het internet. Maar dan is het alsnog erg belangrijk om zelf ook foto’s te maken. Zo kun je foto’s maken van de details en onderdelen die je zelf ziet en die je zelf belangrijk vindt. Ook is het erg verstandig om een aantal hulpmiddelen mee te nemen, zoals een meetlint en pen en papier. Zo kun je direct alle ruimtes opmeten en noteren.

5. Bezichtig altijd met z’n tweeën

Met z’n tweeën zie je immers meer dan alleen. Zo zie je niets meer over het hoofd. Ook heeft een neutrale partij een andere blik op het huis. Misschien kijk jij door een roze bril en zie je alles te positief. Jouw mede-bezichtiger helpt je objectief te blijven.

6. Negeer het interieur

Laat je vooral niet afleiden door het interieur van de verkopende partij, maar probeer de ruimte leeg voor te stellen. Dan krijg je een betere indruk van de woning. Ga er van te voren ook niet vanuit dat de vloeren en muren al de kleur hebben van jouw wensen. Wanneer dit wel jouw smaak is, heb je geluk en is het mooi meegenomen. De keuken en badkamer zijn daarentegen wel belangrijk. Deze pas je namelijk minder gemakkelijk aan.

BlogE-bookBezichtiging

Don’ts

1. Slechte voorbereiding op bezichtiging

Bij het bezichtigen van woningen is het erg belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Dan verklein je de kans dat je verblind wordt door de mooie onderdelen van de woning en dat je dan dingen over het hoofd gaat zien. Foto’s geven vaak een vertekend beeld van de woning, houd daarom je ogen goed open en neem alles in je op.

2. Enthousiasme

Wees niet te enthousiast, maar zeker ook niet te kritisch. Wanneer je jouw enthousiasme veel laat merken tijdens de bezichtiging, zal de verkopende partij dit tegen je gebruiken bij de onderhandelingen. De verkoper heeft namelijk het idee dat je de woning wel erg graag wilt kopen en dat je bereid bent om er veel geld voor te betalen. De prijs zal daarom minder gemakkelijk zakken. Een te kritische houding heeft ongeveer hetzelfde resultaat. De verkopende partij zal niet graag met jou willen onderhandelen.

3. Blind door verliefdheid

Wanneer je verliefd bent op een woning, is de kans groot dat je de gebreken over het hoofd ziet. Tijdens de bezichtiging zie je dan enkel de mooie punten van de woning. Achterstallig onderhoud? Dat zie je niet meer. Het is daarom verstandig om een neutraal iemand mee te nemen naar een bezichtiging, denk hierbij aan een familielid of een vriend.

4. Overhaasten

Een verkopende makelaar heeft zijn rondje al helemaal uitgestippeld. Hij weet precies welke aspecten van de woning belangrijk zijn om te “vergeten”. Daarnaast zal hij er in een redelijk tempo doorheen gaan. Zo vallen alle mindere aspecten van de woning niet op.
Neem bij een bezichtiging de tijd om de woning goed te bekijken. Laat je niet leiden door de verkopende makelaar, deze werkt immers niet voor jou, maar voor de verkopende partij.

Een tweede bezichtiging

Wanneer je na de eerste bezichtiging nog steeds interesse hebt in de woning kan het fijn lijken om de woning voor een tweede keer te gaan bezichtigen. Dat is in een krappe woningmarkt helaas bijna onmogelijk. Daarnaast valt er ook wat tegen te zeggen: door een tweede bezichtiging te doen, geef je dan de verkopende partij de indruk dat je de woning wel erg graag wilt kopen. Dat kan invloed hebben op het onderhandelingsresultaat. In veel gevallen is het dan ook verstandig om pas de tweede bezichtiging te plannen nadat de onderhandelingen zijn gevoerd.

Huis bezichtigen tips: de gunfactor

Tijdens een bezichtiging is het belangrijk dat jij een goede indruk achterlaat op de verkopende partij. Zo speel je in op de gunfactor, die jou weleens het winnende bod kan opleveren. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je een geweldige indruk gaat maken tijdens de bezichtiging:

  • Wees vriendelijk. Klinkt logisch, maar je zou er versteld van staan hoeveel bezichtigers de verkopers niet even de hand schudden bij binnenkomst. Een vriendelijke uitstraling helpt direct bij de gunfactor.
  • Vind een goede balans. Een van onze eerdere tips is dat je niet te enthousiast moet overkomen. Sla daar niet in door door je negatief op te stellen. Een middenweg zorgt ervoor dat je sympathiek overkomt, maar dat het niet ten koste gaat van je onderhandelingspositie.
  • Eerst kijken, dan koffie. Blijf niet langer hangen dan nodig. Als je ziet dat het huis niks voor jou is, ga dan niet eerst koffie drinken. Als het toch wel wat is, kun je over een kopje koffie achteraf veel informatie achterhalen.
  • Laat gesprekken over financiële zaken en overname van roerende goederen tijdens de bezichtiging nog even achterwege. Je kunt altijd later nog de makelaar bellen om het over het prijskaartje te hebben.
  • Trek niet alles open en ga voorzichtig om met spullen van anderen.

Succesvol je droomhuis kopen?

De perfecte bezichtiging gehad? Dan ben je er nog niet. Je moet een bod neerleggen en onderhandelen over de vraagprijs. Daarbij hijgt de concurrentie in je nek. Gun jezelf een streepje voor op de woningmarkt door onze gratis online aankooptraining te volgen. In anderhalf uur leggen wij jou uit welke trucjes een verkoopmakelaar gebruikt, hoe de woningmarkt in elkaar zit en hoe je het beste kunt onderhandelen. Mis het niet, want vol=vol!

Gratis online aankooptraining
Versla je concurrentie op de woningmarkt met een perfecte voorbereiding