Do's

De 5 do’s en 3 don’ts van het bezichtigen

Je bent al een tijdje op zoek naar jouw droomwoning. Daarvoor hou je dagelijks alle woningsites in de gaten. Zo verklein je de kans om jouw droomwoning mis te lopen. En dan opeens staat die ene woning, waar jij al zo lang van droomt, op het internet. Te koop. Zonder aarzelen plan je direct een bezichtiging in. Met de bezichtiging voor de deur is het tijd geworden om je voor te bereiden. Je wil immers goed voor de dag komen bij de bezichtiging. Maar wat zijn nu de do’s en don’ts van een bezichtiging?

Do’s

Neem een checklist mee

Bij het bezichtigen van een woning is het heel fijn om een checklist bij de hand te hebben. Zo kun je alle onderdelen van de lijst afvinken en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Neem ook een lijstje mee waar al jouw wensen en eisen op staan. Zo kun je in één oogopslag zien of dit ook daadwerkelijk jouw droomwoning is.

Stel zo veel mogelijk vragen

Wanneer je in de woning bent, is het erg belangrijk om zo veel mogelijk in je op te nemen. Bekijk daarom alles grondig en stel kritische vragen aan de verkopende partij. Je bent namelijk verplicht om zo veel mogelijk informatie over de woning te achterhalen. Je moet dus zelf op onderzoek uit gaan. Stel daarom zo veel mogelijk vragen, ook al lijkt de vraag nog zo onnozel.

Neem een kijkje in de wijk

Naast de woning zelf, is ook de buurt en straat erg belangrijk. Neem daarom ook zeker een kijkje in de wijk zelf. Zijn er genoeg voorzieningen in de buurt? Of ligt de woning aan een drukke straat? Bekijk de woning ook eens vanuit de lucht. Google Earth kan je daar goed bij helpen.

Maak foto’s

Natuurlijk staan er al genoeg foto’s op het internet. Maar dan is het alsnog erg belangrijk om zelf ook foto’s te maken. Zo kun je foto’s maken van de details en onderdelen die je zelf ziet en die je zelf belangrijk vindt.

Bezichtig altijd met z’n tweeën

Met z’n tweeën zie je immers meer dan alleen. Zo zie je niets meer over het hoofd.

BlogE-bookBezichtiging

Don’ts

Enthousiasme

Wees niet te enthousiast, maar zeker ook niet te kritisch. Wanneer je jouw enthousiasme veel laat merken tijdens de bezichtiging, zal de verkopende partij dit tegen je gebruiken bij de onderhandelingen. De verkoper heeft namelijk het idee dat je de woning wel erg graag wilt kopen en dat je bereid bent om er veel geld voor te betalen. De prijs zal daarom minder gemakkelijk zakken. Een te kritische houding heeft ongeveer hetzelfde resultaat. De verkopende partij zal niet graag met jou willen onderhandelen.

Blind door verliefdheid

Wanneer je verliefd bent op een woning, is de kans groot dat je de gebreken over het hoofd ziet. Tijdens de bezichtiging zie je dan enkel de mooie punten van de woning. Achterstallig onderhoud? Dat zie je niet meer. Het is daarom verstandig om een neutraal iemand mee te nemen naar een bezichtiging, denk hierbij aan een familielid of een vriend.

Overhaasten

Een verkopende makelaar heeft zijn rondje al helemaal uitgestippeld. Hij weet precies welke aspecten van de woning belangrijk zijn om te “vergeten”. Daarnaast zal hij er in een redelijk tempo doorheen gaan. Zo vallen alle mindere aspecten van de woning niet op.
Neem bij een bezichtiging de tijd om de woning goed te bekijken. Laat je niet leiden door de verkopende makelaar, deze werkt immers niet voor jou maar voor de verkopende partij.

We hebben de belangrijkste do’s en don’ts van het bezichtigen voor jou op een rijtje gezet. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen belangrijk bij de aankoop van een woning. Om jou goed op weg te helpen, hebben wij onze gratis webinar ontwikkeld. In anderhalf uur leggen wij jou uit welke trucjes een verkoopmakelaar gebruikt, hoe de woningmarkt in elkaar zit en hoe je het beste kunt onderhandelen. Mis het niet, want vol=vol!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Klein huis inrichten: 5 slimme tips die je moet ke... Heb jij een klein huis of appartement op het oog, of zelfs al gekocht, en heb je geen idee hoe je zulke kleine kamers moet inrichten? Wij hebben 5 sli...
6x Verhuistips die je moet kennen Gefeliciteerd, je hebt jouw droomwoning bemachtigd! Maar dan begint het grote geregel, want er moet verhuisd worden. Hoe pak je dat nou het beste aan ...
Maak kennis met onze woningassistent Ken je dat, je bent uren aan het zoeken naar de juiste informatie en het eindresultaat is niet bepaald om te juichen? Dit kan heel frustrerend zijn, h...
De top 10 duurste woningen in Nederland De afgelopen tien weken heb je kunnen genieten van de top 10 duurste woningen in diverse steden. Zo hebben we je onder andere meegenomen naar Amsterda...