Makelaarsverhalen: Zo zit het met de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis!

Wat houdt de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis in? Wat zijn je rechten en je plichten? In deze blog lees je alles wat je moet weten over de wettelijke bedenktijd van een koopovereenkomst.

Wettelijke bedenktijd

Je hebt het voorlopig koopcontract getekend! De champagne kan ontkurkt worden en de verhuisdozen mogen van de zolder.. of toch niet? Het kan zijn dat de euforie omslaat in twijfel en spijt. Je wilt niets liever dan van de koop afzien. Wat kun je dan doen? Bestaat er een bedenktijd bij de aankoop van een woning? Ja, dat is gelukkig goed geregeld. In Nederland geldt er een wettelijke bedenktijd van 3 dagen.

Wat houd de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning in?

In tijden als deze maken kopers soms overhaaste beslissingen. Er moet snel worden gehandeld, omdat het huis anders wordt verkocht aan iemand anders. En met dat gevoel, zonder alles goed te hebben overwogen, wordt dan het voorlopig koopcontract getekend. Om de koper te beschermen tegen dit soort overhaastige beslissingen, is er in de wet een artikel opgenomen over de wettelijke bedenktijd aankoop woning. Hierin staat beschreven dat de koper, na ontvangst van het getekende koopcontract, recht heeft op 3 dagen bedenktijd. Tijdens deze 3 dagen kan de koper, zonder het geven van een reden, van de koop afzien.

Huis kopen? 3 dagen bedenktijd

De wettelijke bedenktijd start zodra de koper als verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend en het koopcontract door de koper is ontvangen. Op de dag van ontvangst gaan de 3 dagen bedenktijd in. Wij hebben een overzicht voor je gemaakt, zodat je in één oogopslag weet wanneer de wettelijke bedenktijd afloopt.

Getekende koopovereenkomst ontvangen door koper Afloop 3 dagen bedenktijd om 23.59 uur
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Let op: Eindigt de bedenktijd in het weekend of op een algemeen erkende feestdag, dan wordt de bedenktijd bij aankoop woning verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

Wanneer heb je geen recht op de 3 dagen bedenktijd?

Er zijn uitzonderingen, waarbij de wettelijke bedenktijd niet geldt. Je moet hierbij denken aan:
• Huurkoop,
• woonwagens en woonboten,
• koop van ongebouwde grond,
• koop op een veiling waar notaris aanwezig is,
• wanneer binnen zes maanden tussen dezelfde partijen een nieuwe koop tot stand komt.

Zelf regelen of hulp inschakelen van een expert?

Een huis kopen, in tijden als deze, kan erg lastig zijn. Je wilt zo graag jouw droomhuis in jouw bezit krijgen, maar je wil ook geen miskoop doen! De aankoopexperts van Libero Aankoop helpen je graag verder. Een woning aankopen doen wij dagelijks. Hierdoor kunnen wij jou het beste advies geven. Wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je verder.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Dit staat er in de koopakte van een huis Ben je tijdens het aankoopproces van jouw droomwoning aanbeland bij de koopakte? Dan ben je bijna helemaal klaar en kun jij je binnenkort trotse eigen...
Wat doet een notaris? Een duidelijk overzicht Wat doet een notaris? En mag je een notaris zelf kiezen? Libero Aankoop legt het allemaal uit in dit blog. Lees snel verder en kom alles te weten over...
Bod geaccepteerd… en nu? 6 dingen die jij mo... Je bod is geaccepteerd: en nu? Nu is het tijd de aankoop af te ronden. Lees hier alles wat je nog moet regelen nadat jouw bod is geaccepteerd. Bo...