5 Gouden tips voor onderhandelen over een huis

Als je een huis gaat kopen, wil je natuurlijk zo min mogelijk voor de woning betalen. Goed onderhandelen, maar hoe doe je dat precies? Wij geven jou onze 5 gouden tips voor onderhandelen. Doe er je voordeel mee en koop dat mooie huis voor de beste prijs.

1. In onderhandeling komen

Een van de belangrijkste tips voor onderhandelen: zorg dat je zo snel mogelijk in onderhandeling komt met de verkopende partij. De erecode van makelaars is dat ze verkoop met een andere partij niet stimuleren als ze al in onderhandeling zijn. Zorg er daarom voor dat je dit zo snel mogelijk voor elkaar krijgt om jouw kans op de woning te vergroten.

Let op! Je bent pas in onderhandeling als je een tegenbod ontvangt of de verkoper dit expliciet meldt.

2. Zwart op wit

Communiceer altijd schriftelijk (per mail) met de verkopende makelaar als je gaat onderhandelen over het huis. Zo staan afspraken altijd zwart op wit en voorkom je dat belangrijke informatie verloren gaat. Bespreek je zaken toch telefonisch? Vraag dan altijd om een bevestiging per mail.

3. Meer dan alleen de prijs

Bij onderhandelen over een huis, denk je al snel aan onderhandelen over de prijs. Maar er zijn veel meer zaken waarover je met elkaar in gesprek kunt gaan. Wat dacht je van onderhandelen over de overdrachtsdatum of de overname van die mooie gordijnen?

4. Actie, geen reactie!

Als je een tegenbod krijgt, wil je waarschijnlijk direct reageren. Toch is het beter om even te wachten. Als je direct een terugkoppeling doet, laat je de verkopende partij merken dat je de woning heel graag wilt hebben. Niet zo gunstig als je scherp wilt onderhandelen over een huis!

5. Schikken

Niets is zo vervelend als onderhandelingen die spaak lopen doordat beide partijen vast blijven houden aan hun openingsbod. Bedenk daarom, al voor je gaat onderhandelen over een huis, op welke punten je eventueel zou willen schikken.

Let op! Schik alleen als je hier volledig achter staat, anders kun je misschien beter op zoek gaan naar een andere mooie woning.

Wil je meer tips voor onderhandelen, maar heb je geen zin om uren te Googlen? Dat kan! Libero Aankoop geeft haar best bewaarde aankoopgeheimen aan jou prijs in het gratis e-book 101 Aankooptips. Wij delen al onze gouden adviezen voor elke fase in het aankoopproces in een handig overzicht, zodat jij in no-time op de hoogte bent en een huis kunt kopen als een pro.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De Onderhandelmakelaar heet voortaan Libero Aankoo... Wellicht heb je het al wel meegekregen. De Onderhandelmakelaar heeft een andere naam. Sinds 17 januari is de naam van De Onderhandelmakelaar gewijzigd...
Woning gevonden? 5 waardevolle woning kopen bespaa... Een woning kopen kost veel geld. Je hebt er graag wat voor over, want je ziet jezelf al op die prachtige plek wonen. Maar te veel geld uitgeven is nat...
Bouwtechnische keuring Goed nieuws! Je bent samen met de verkopende partij tot een prijs overeengekomen voor de aankoop van jouw droomwoning. Het belangrijkste wat je nu nog...
Wat doet een aankoopmakelaar? Waarom een aankoopma... Je hebt besloten dat het tijd is om een woning te gaan kopen. Misschien wordt het jouw eerste woning, maar het kan ook jouw tweede of zelfs derde huis...