5 Gouden tips voor onderhandelen over een huis

Als je een huis gaat kopen, wil je natuurlijk zo min mogelijk voor de woning betalen. Goed onderhandelen, maar hoe doe je dat precies? Wij geven jou onze 5 gouden tips voor onderhandelen. Doe er je voordeel mee en koop dat mooie huis voor de beste prijs.

1. In onderhandeling komen

Een van de belangrijkste tips voor onderhandelen: zorg dat je zo snel mogelijk in onderhandeling komt met de verkopende partij. De erecode van makelaars is dat ze verkoop met een andere partij niet stimuleren als ze al in onderhandeling zijn. Zorg er daarom voor dat je dit zo snel mogelijk voor elkaar krijgt om jouw kans op de woning te vergroten.

Let op! Je bent pas in onderhandeling als je een tegenbod ontvangt of de verkoper dit expliciet meldt.

2. Zwart op wit

Communiceer altijd schriftelijk (per mail) met de verkopende makelaar als je gaat onderhandelen over het huis. Zo staan afspraken altijd zwart op wit en voorkom je dat belangrijke informatie verloren gaat. Bespreek je zaken toch telefonisch? Vraag dan altijd om een bevestiging per mail.

3. Meer dan alleen de prijs

Bij onderhandelen over een huis, denk je al snel aan onderhandelen over de prijs. Maar er zijn veel meer zaken waarover je met elkaar in gesprek kunt gaan. Wat dacht je van onderhandelen over de overdrachtsdatum of de overname van die mooie gordijnen?

4. Actie, geen reactie!

Als je een tegenbod krijgt, wil je waarschijnlijk direct reageren. Toch is het beter om even te wachten. Als je direct een terugkoppeling doet, laat je de verkopende partij merken dat je de woning heel graag wilt hebben. Niet zo gunstig als je scherp wilt onderhandelen over een huis!

5. Schikken

Niets is zo vervelend als onderhandelingen die spaak lopen doordat beide partijen vast blijven houden aan hun openingsbod. Bedenk daarom, al voor je gaat onderhandelen over een huis, op welke punten je eventueel zou willen schikken.

Let op! Schik alleen als je hier volledig achter staat, anders kun je misschien beter op zoek gaan naar een andere mooie woning.

Wil je meer tips voor onderhandelen, maar heb je geen zin om uren te Googlen? Dat kan! Libero Aankoop geeft haar best bewaarde aankoopgeheimen aan jou prijs in het gratis e-book 101 Aankooptips. Wij delen al onze gouden adviezen voor elke fase in het aankoopproces in een handig overzicht, zodat jij in no-time op de hoogte bent en een huis kunt kopen als een pro.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe bieden op een huis: telefonisch of schriftelij... Hoe moet je bieden op een huis? Lees nu de verschillende manieren waarop jij op een huis kunt bieden. Hoe werkt bieden op een huis De woning van j...
Huis niet op Funda Ga jij altijd direct naar Funda als je online een woning gaat zoeken? Dan zie je lang niet alle huizen, want er staan veel woningen te koop die niet o...
Alles wat jij moet weten over een tiny house kopen... Een tiny house is een compact en vaak (deels) zelfvoorzienend huisje. Het klinkt onwijs Amerikaans en dat is ook zo, want de “Tiny House Movement” is ...
Waarom niet zelf aankopen zonder aankoopmakelaar? Waarom zou je een aankoopmakelaar inschakelen? We vertellen het in dit blog. Een huis kopen is iets wat de meeste mensen maar een paar keer...