Foto van een stel in een deuropening.

5 koopbloopers die jij niet moet maken als je een huis koopt!

Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd!

Welke blunders maken huizenkopers?

Een huis kopen is lastig. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en hier worden dan ook veel fouten in gemaakt. Om jou te helpen bij jouw zoektocht naar een woning willen we voorkomen dat jij deze fouten ook maakt! Daarom hebben we uitgezocht wat de meest gemaakte fouten van huizenkopers zijn. Lees snel verder, want hier komen de 5 meest gemaakte koopbloopers, mét tips om ze te voorkomen!

1) Huizen-verliefdheid leidt tot de grootste koopbloopers

De blooper: Al bij de eerste bezichtiging helemaal verliefd worden op een huis brengt grote risico’s met zich mee. Je weet wat ze zeggen: “Liefde maakt blind”. Overhaast de aankoop van de woning niet, want er kunnen toch verborgen gebreken aanwezig zijn. Daarnaast kan de verkopende partij je enthousiasme opmerken en dit tegen je gebruiken in de onderhandelingen over de prijs.

Hoe voorkom je dit: Doe voor de aankoop van een huis altijd onderzoek doen naar verborgen gebreken door een bouwkundige keuring te laten verrichten. Blijf rustig en zakelijk in de communicatie met de verkoopmakelaar. En geloof niet alles wat de taxerende makelaar zegt…

2) Let op de bestemming van een pand

De blooper: Er zijn een boel verbouwde huizen die eerder een school, scheepswerf of boerderij geweest zijn. Men is er dol op om in dit soort huizen te gaan wonen. Echter bestaat er ook nog zoiets als een bestemmingsplan. Het zou dus maar zo kunnen dat je een boerderij koopt en dat na de koop blijkt dat de bestemming agrarisch moet blijven. Daar zit je dan met jouw romantische boerderijtje…Waar je niet in mag wonen!

Hoe voorkom je dit: Check altijd wat de bestemming van het pand of perceel is en of er een mogelijkheid bestaat om deze te wijzigen. Het bestemmingsplan is altijd op te vragen via jouw gemeente. Je kunt digitaal het bestemmingsplan inzien of een hardcopy bekijken in het stadskantoor.

3) Teken geen ‘voorlopig’ koopcontract

De blooper: Om andere gegadigden voor een huis voor te zijn, kan het soms slim lijken om een voorlopig koopcontract te tekenen. Dit moet je niet doen! Een voorlopig koopcontract is namelijk in principe gewoon een contract, waar je dus aan vast zit.

Hoe voorkom je dit: Je komt hier alleen onder uit als je een beroep doet op de bedenktijd van drie dagen of als je een beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde.

4) Onderhandel goed met je makelaar

De blooper: Misverstanden met aankoopmakelaars komen veel voor: onduidelijke bonusregelingen, wat doe je zelf en waar betaal je voor, om maar een paar voorbeelden te noemen. Een aankoopmakelaar wil graag zoveel mogelijk verdienen, maar je wil natuurlijk een huis tegen een zo laag mogelijke prijs.

Hoe voorkom je dit: Vergeet nooit te onderhandelen met jouw aankoopmakelaar! Of beter nog: kies voor een aankoopmakelaar van Libero. Libero Aankoop werkt niet met een klassiek makelaarscourtage, maar met een prestatiebonus gebaseerd op het onderhandelingsresultaat. Daarnaast is het altijd duidelijk wat je krijgt voor je geld: voor een all-in tarief schakelt Libero Aankoop deskundigen in voor een bouwkundige meeloopkeuring en een gevalideerde taxatie, voert een juridische check van de koopakte uit en helpt jou bij het vinden van een goede notaris.

5) Bezoek verschillende adviseurs

De blooper: Een financieel expert is ideaal als je zelf geen zin hebt om in de materie van hypotheken en dergelijke te duiken. Let er alleen wel op dat je een goede, betrouwbare financieel adviseur hebt. Rondom verkeerde financiële adviezen worden namelijk veel fouten gemaakt.

Hoe voorkom je dit: Kies niet direct voor de eerste financieel adviseur die je tegen komt, maar zoek nog even verder. Dit kan je een hoop gedoe besparen.

Ga goed voorbereid aan het werk en maak geen bloopers met de aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’. Zij hebben verstand van zaken en weten exact hoe zij de absolute bodemprijs  van de woning kunnen bereiken. Vraag een gratis adviesgesprek aan en kijk naar de mogelijkheden.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Help! Er zijn meerdere bieders op een huis! Zin in een wedstrijdje? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning. De woningmarkt is immers zo krap, je moet een lange adem én diepe zakke...
Woning gevonden? 5 waardevolle woning kopen bespaa... Een woning kopen kost veel geld. Je hebt er graag wat voor over, want je ziet jezelf al op die prachtige plek wonen. Maar te veel geld uitgeven is nat...
Drie tips bij een verhuizing met overbrugging Ga jij binnenkort verhuizen en heb je een overbruggingsperiode in een ander huis? Dan wil je vast jouw spullen goed inpakken, zodat alles straks nog n...
Bod geaccepteerd… en nu? 6 dingen die jij mo... Je bod is geaccepteerd: en nu? Nu is het tijd de aankoop af te ronden. Lees hier alles wat je nog moet regelen nadat jouw bod is geaccepteerd. Bo...