Foto van een stel in een deuropening.

5 koopbloopers die jij niet moet maken als je een huis koopt!

Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd!

Welke blunders maken huizenkopers?

Een huis kopen is lastig. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en hier worden dan ook veel fouten in gemaakt. Om jou te helpen bij jouw zoektocht naar een woning willen we voorkomen dat jij deze fouten ook maakt! Daarom hebben we uitgezocht wat de meest gemaakte fouten van huizenkopers zijn. Lees snel verder, want hier komen de 5 meest gemaakte koopbloopers, mét tips om ze te voorkomen!

1) Huizen-verliefdheid leidt tot de grootste koopbloopers

De blooper: Al bij de eerste bezichtiging helemaal verliefd worden op een huis brengt grote risico’s met zich mee. Je weet wat ze zeggen: “Liefde maakt blind”. Overhaast de aankoop van de woning niet, want er kunnen toch verborgen gebreken aanwezig zijn. Daarnaast kan de verkopende partij je enthousiasme opmerken en dit tegen je gebruiken in de onderhandelingen over de prijs.

Hoe voorkom je dit: Doe voor de aankoop van een huis altijd onderzoek doen naar verborgen gebreken door een bouwkundige keuring te laten verrichten. Blijf rustig en zakelijk in de communicatie met de verkoopmakelaar. En geloof niet alles wat de taxerende makelaar zegt…

2) Let op de bestemming van een pand

De blooper: Er zijn een boel verbouwde huizen die eerder een school, scheepswerf of boerderij geweest zijn. Men is er dol op om in dit soort huizen te gaan wonen. Echter bestaat er ook nog zoiets als een bestemmingsplan. Het zou dus maar zo kunnen dat je een boerderij koopt en dat na de koop blijkt dat de bestemming agrarisch moet blijven. Daar zit je dan met jouw romantische boerderijtje…Waar je niet in mag wonen!

Hoe voorkom je dit: Check altijd wat de bestemming van het pand of perceel is en of er een mogelijkheid bestaat om deze te wijzigen. Het bestemmingsplan is altijd op te vragen via jouw gemeente. Je kunt digitaal het bestemmingsplan inzien of een hardcopy bekijken in het stadskantoor.

3) Teken geen ‘voorlopig’ koopcontract

De blooper: Om andere gegadigden voor een huis voor te zijn, kan het soms slim lijken om een voorlopig koopcontract te tekenen. Dit moet je niet doen! Een voorlopig koopcontract is namelijk in principe gewoon een contract, waar je dus aan vast zit.

Hoe voorkom je dit: Je komt hier alleen onder uit als je een beroep doet op de bedenktijd van drie dagen of als je een beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde.

4) Onderhandel goed met je makelaar

De blooper: Misverstanden met aankoopmakelaars komen veel voor: onduidelijke bonusregelingen, wat doe je zelf en waar betaal je voor, om maar een paar voorbeelden te noemen. Een aankoopmakelaar wil graag zoveel mogelijk verdienen, maar je wil natuurlijk een huis tegen een zo laag mogelijke prijs.

Hoe voorkom je dit: Vergeet nooit te onderhandelen met jouw aankoopmakelaar! Of beter nog: kies voor een aankoopmakelaar van Libero. Libero Aankoop werkt niet met een klassiek makelaarscourtage, maar met een prestatiebonus gebaseerd op het onderhandelingsresultaat. Daarnaast is het altijd duidelijk wat je krijgt voor je geld: voor een all-in tarief schakelt Libero Aankoop deskundigen in voor een bouwkundige meeloopkeuring en een gevalideerde taxatie, voert een juridische check van de koopakte uit en helpt jou bij het vinden van een goede notaris.

5) Bezoek verschillende adviseurs

De blooper: Een financieel expert is ideaal als je zelf geen zin hebt om in de materie van hypotheken en dergelijke te duiken. Let er alleen wel op dat je een goede, betrouwbare financieel adviseur hebt. Rondom verkeerde financiële adviezen worden namelijk veel fouten gemaakt.

Hoe voorkom je dit: Kies niet direct voor de eerste financieel adviseur die je tegen komt, maar zoek nog even verder. Dit kan je een hoop gedoe besparen.

Ga goed voorbereid aan het werk en maak geen bloopers met de aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’. Zij hebben verstand van zaken en weten exact hoe zij de absolute bodemprijs  van de woning kunnen bereiken. Vraag een gratis adviesgesprek aan en kijk naar de mogelijkheden.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

5 Gouden tips voor onderhandelen over een huis Als je een huis gaat kopen, wil je natuurlijk zo min mogelijk voor de woning betalen. Goed onderhandelen, maar hoe doe je dat precies? Wij geven jou o...
Overdracht huis: waar op letten? Eindelijk! Het is zo ver. Jij bent bijna eigenaar van jouw droomwoning. Het enige wat nog rest is de overdracht bij de notaris. Maar daar komt nog bes...
Hoe doe je een bod op een huis: een slim stappenpl... Hoe doe je een bod op een huis? Bel of mail de verkoopmakelaar en plaats je bod. Om een succesvol bod te doen op een huis, moet jij goed voorbereid z...
Garant staan hypotheek Als ouders garant staan voor een hypotheek, kan je meestal een hogere hypotheek krijgen. Dat kan je dus wél een huis te kopen. Lees hier hoe garant st...