Foto van een stel in een deuropening.

Huis kopen? Voorkom koopbloopers!

Een huis kopen is lastig. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en hier worden dan ook veel fouten in gemaakt. Vereniging Eigen Huis heeft uitgezocht wat de meest gemaakte fouten van huizenkopers zijn. Hier komen ze, mét tips om ze te voorkomen!

1) Huizen-verliefdheid leidt tot de grootste koopbloopers

Al bij de eerste bezichtiging helemaal verliefd worden op een huis brengt grote risico’s met zich mee. Liefde maakt namelijk blind. Toch moet je altijd onderzoek doen naar verborgen gebreken door een bouwkundige keuring te laten verrichten. En geloof niet alles wat de taxerende makelaar zegt…

2) Let op de bestemming van een pand

Er zijn een boel verbouwde huizen die eerder een school, scheepswerf of boerderij geweest zijn. Men is er dol op om in dit soort huizen te gaan wonen. Echter bestaat er ook nog zoiets als een bestemmingsplan. Het zou dus maar zo kunnen dat je een boerderij koopt en dat na de koop blijkt dat de bestemming agrarisch moet blijven. Daar zit je dan met jouw romantische boerderijtje… Check daarom altijd wat de bestemming van het pand of perceel is en of er een mogelijkheid bestaat om deze te wijzigen.

3) Teken geen ‘voorlopig’ koopcontract

Om andere gegadigden voor een huis voor te zijn, kan het soms slim lijken om een voorlopig koopcontract te tekenen. Dit moet je niet doen! Een voorlopig koopcontract is namelijk in principe gewoon een contract, waar je dus aan vast zit. Je komt hier alleen onder uit als je een beroep doet op de bedenktijd van drie dagen of als je een beroep kan doen op een ontbindende voorwaarde.

4) Onderhandel goed met je makelaar

Misverstanden met aankoopmakelaars komen veel voor: onduidelijke bonusregelingen, wat doe je zelf en waar betaal je voor, om maar een paar voorbeelden te noemen. Een aankoopmakelaar wil graag zoveel mogelijk verdienen, maar je wil natuurlijk een huis tegen een zo laag mogelijke prijs. Vergeet dus niet te onderhandelen met jouw aankoopmakelaar! Of beter nog: kies voor een aankoopmakelaar van Libero.

5) Bezoek verschillende adviseurs

Een financieel expert is ideaal als je zelf geen zin hebt om in de materie van hypotheken en dergelijke te duiken. Let er alleen wel op dat je een goede, betrouwbare financieel adviseur hebt. Rondom verkeerde financiële adviezen worden namelijk veel fouten gemaakt. Kies daarom niet direct voor de eerste financieel adviseur die je tegen komt, maar zoek nog even verder. Dit kan je een hoop gedoe besparen.

Ga goed voorbereid aan het werk en maak geen bloopers met de aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’. Zij hebben verstand van zaken en weten exact hoe zij de absolute bodemprijs  van de woning kunnen bereiken. Vraag een gratis adviesgesprek aan en kijk naar de mogelijkheden.

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie