Wat is een bestemmingsplan?

Het bestemmingsplan bevat informatie over wat er precies met een stuk grond mag gebeuren. Ieder stuk grond in Nederland beschikt over een bestemmingsplan. Ook het perceel van jouw (toekomstige) woning heeft een bestemmingsplan waarin staat wat wel en niet mag met het perceel en de woning. In dit blog lees je alles over het bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan van een woning

Op ieder stuk grond in Nederland zit een bestemmingsplan. Hierin legt de gemeenteraad vast welke functies op welke plaats zijn toegestaan en welke regels daarvoor gelden. Bij deze regels kun je denken aan de bouwhoogte, de afstand tot de buren en of er bijgebouwen zijn toegestaan. In het bestemmingsplan van een woning moet duidelijk staan dat het gebouw en de grond een woonbestemming hebben. Ook nieuwbouw heeft een bestemmingsplan. De grond waarop gebouwd wordt, had al een bestemmingsplan voordat er nieuwbouwplannen waren. Hier moet men zich dus aan houden of men moet een procedure starten om het bestemmingsplan te wijzigen.

Bestemmingsplan opvragen

Het bestemmingsplan is altijd op te vragen via jouw gemeente. Je kunt digitaal het bestemmingsplan inzien of een hardcopy bekijken in het stadskantoor. Nieuwe of aangepaste bestemmingsplannen worden vaak aangekondigd via huis-aan-huis bladen. Voordat je een woning koopt, is het dus handig om even uit te zoeken wat het bestemmingsplan precies is. In de meeste gevallen vertelt de makelaar dat er geen woonbestemming op het pand of perceel zit, mocht dit het geval zijn. Toch doe je er goed aan om het bestemmingsplan op te vragen. Zo voorkom je dat je een boerderij koopt waar geen woonbestemming op blijkt te zitten. In zo’n geval zou je een wijziging van het bestemmingsplan moeten aanvragen.

Bestemmingsplan wijzigen

In de Wet Ruimtelijke Ordening staat dat iedere tien jaar het bestemmingsplan opnieuw moet worden vastgesteld. Dit betekent dat het bestaande bestemmingsplan verlengd kan worden of dat er een nieuw bestemmingsplan komt. Het laatste komt bijvoorbeeld voor bij nieuwbouwwijken die in landelijk gebied gebouwd worden. Waar op de grond eerder misschien een natuurbestemming zat, wordt het met een nieuwbouwwijk in de planning een woonbestemming. Als je wilt afwijken van het bestaande bestemmingsplan, moet je een procedure opstarten om de grond of het pand anders te gebruiken dan in het bestemmingsplan staat. Soms is een aanpassing van het bestaande plan voldoende, maar het komt voor dat er een volledig nieuw bestemmingsplan moet worden vastgesteld. Jij hoeft hier alleen een aanvraag voor te doen, de gemeente waarin je woont bepaalt de verdere stappen in deze procedure.

Ben jij op zoek naar een woning of heb je er al eentje gevonden waar een woonbestemming op zit? Dan is het hoog tijd om onze gratis aankooptraining te volgen. Hierin leer je in een uurtje tijd hoe je het best een huis kunt kopen, hoe je de verkoopmakelaar in de kaarten kijkt en welke aankoopfouten het meest gemaakt worden. Schrijf je vandaag nog in, er zijn slechts 500 plekken beschikbaar!

Gratis online aankooptraining
Schrijf je nu in voor de online aankooptraining en maak van jouw aankoop een topaankoop!
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!