Strategie, tactiek en tips bij bieden op een huis

Wil je een huis kopen? Lees alles over de beste strategie, tactiek en tips bij het bieden op een huis in dit blog.

Strategie bepalen bij bieden op een huis

Je koopt maximaal een paar keer in je leven een huis. Doe daarom nooit overhaast een bod, ook al ben je nog zo enthousiast over het huis. Door eerst een strategie te bepalen voor het bieden op een huis, maak je meer kans om dat droomhuis te bemachtigen.

Om te weten welke tactiek je moet gebruiken bij het bieden op een huis, verzamel je eerst zoveel mogelijk informatie. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de volgende zaken:

  • Het aantal geïnteresseerden in een huis. Jouw strategie is afhankelijk van het aantal geïnteresseerden.
  • De prijsstelling. Staat de woning te koop voor een vraagprijs of voor een vanaf-prijs? Dit heeft invloed op jouw mogelijkheden: bij een vraagprijs heb je meer ruimte om te onderhandelen dan bij een vanaf-prijs.
  • Hoe lang de woning al te koop staat. Hoe langer de woning te koop staat, hoe beter jouw onderhandelingspositie wordt.
  • De status van de woningmarkt. Op een krappe woningmarkt moet je snel handelen en een relatief hoog bod neerleggen. Verdiep je in de lokale huizenmarkt: hoe lang staan woningen te koop en wat zijn de gemiddelde verkoopprijzen?
  • Prijsgeschiedenis van de woning. Als een woning al in prijs is gedaald, dan wilt de verkopende partij waarschijnlijk graag van hun woning af. Dat is gunstig voor jou als koper.

Gewapend met deze informatie weet je wat jouw mogelijkheden tot onderhandelen zijn en welke tactiek je moet gebruiken bij het bieden op het huis.

Verschillende tactieken bij bieden op een huis

Nadat je hebt bepaald wat voor strategie je moet hanteren, moet je weten met wat voor bied-tactiek jij het beste jouw droomhuis kunt bemachtigen. Globaal gezien kun je bij het bieden op een huis uit 2 tactieken kiezen.

Tactiek voor bieden op een huis 1: Onderhandelen na openingsbod

Zijn er weinig geïnteresseerden, wordt er een vraagprijs gehanteerd, staat de woning al lang te koop of is de woningmarkt erg rustig? Dan is er waarschijnlijk ruimte voor onderhandelingen. In dit geval doe je een openingsbod op een huis en ga je daarna de onderhandelfase in.

Tactiek voor bieden op een huis 2: Alleen een eindbod uitbrengen

Heb je geen sterke onderhandelingspositie, wil je zelf niet onderhandelen over de prijs of vraagt de verkoper jou direct een eindbod neer te leggen? Dan is het eerste bod wat je doet gelijk definitief. Bij het doen van een eindbod is het belangrijk dat je precies weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn en dat je die niet overschrijdt. Daarnaast formuleer je direct de ontbindende voorwaarden.

Bieden op een huis: tips

Heb je je strategie en tactiek voor het bieden op een huis bepaald? Dan hebben we nog een paar slimme tips voor je die het bieden op een woning nog iets makkelijker kunnen maken.

  1. Blijf altijd zakelijk in de communicatie met de verkopende partij. Je enthousiasme kan de prijs nog wel eens opdrijven. Vergeet niet om wel vriendelijk te blijven om in te spelen op de gunfactor.
  2. Communiceer per mail. Zo heb je alles zwart op wit staan en heb jij meer tijd om een goede reactie te geven.
  3. Zet eerst je financiële mogelijkheden op een rijtje. Je maximale hypotheek wordt gebaseerd op de woningwaarde, wat niet hetzelfde is als de vraagprijs. De woningwaarde wordt vastgesteld door een taxateur. Je kunt ook zelf een idee krijgen van de waarde door deze te bekijken bij het Kadaster. Bied nooit meer dan je kunt betalen.
  4. Bepaal je ontbindende voorwaarden. Deze leg je samen met je bod neer en zorgen dat jij onder bepaalde omstandigheden niet aan het huis vastzit.
  5. Schakel de hulp in van een aankoopmakelaar. Een verkoopmakelaar onderhandelt graag met een aankoopmakelaar, want hij weet dat het professioneel verloopt. Jouw bod wordt serieuzer genomen en jij weet dat je de beste prijs voor het huis betaalt.

Wil je nog meer tips voor het bieden op een woning en alles weten over de beste strategieën en tactieken bij het bieden op een huis? Dan weten wij iets voor je: de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop. Leer hoe jij in de huidige markt een goede prijs bereikt, zo vanuit je luie stoel. Dat wil je toch niet missen?

Gratis online aankooptraining
Versterk jouw positie op de woningmarkt door je te wapenen met kennis over efficiënt huizen kopen
Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Maar er gaat niets van de prijs af! Woningen worden weer steeds sneller verkocht. Het komt zelfs regelmatig voor dat de verkoopprijs boven de vraagprijs uitkomt. Met name in de grote ste...
Gratis online aankooptraining: een tipje van de sl... Ken jij onze gratis online aankooptraining al? Wij verzorgen deze training zodat jij als huizenkoper leert hoe je van een woningaankoop een topaankoop...
Hypotheek met hulp van ouders; garant staan Je hebt de leukste woning van Nederland gevonden! Nu alleen nog een hypotheek om deze leuke woning te kunnen financieren. Maar wat als je niet genoeg ...
Bezichtigen? 3 oktober Open Huizen Dag! Over precies een maand is het weer zo ver: de NVM Open Huizen Dag! Op zaterdag 3 oktober stellen tienduizenden woningbezitters hun huis open voor bezi...