bieden

Bieden op een huis

Eindelijk, je hebt de woning van je dromen gevonden. Ook na de bezichtiging ben je nog steeds positief en eigenlijk zie je jezelf al in dit huis wonen. Dan wordt het nu tijd om de woning te bemachtigen. Het is tijd om te gaan bieden. Hoe pak je dat aan? Hoe word jij straks de trotse eigenaar van die prachtige woning?

Strategie bepalen

Voordat je gaat bieden op het huis, is het erg belangrijk om de juiste strategie te bepalen. Deze kun je bepalen door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Hoeveel andere geïnteresseerden zijn er?
  • Hoe lang staat de woning al te koop?
  • Welke prijsstelling wordt er gehanteerd?

Zijn er weinig geïnteresseerden en staat de woning al langere tijd te koop? Dan is de kans groot dat er onderhandelruimte in de prijs zit. Wanneer er veel geïnteresseerden zijn of de woning nog maar net op de markt staat, dan weet je al vrijwel zeker dat weinig tot geen onderhandelruimte zal zijn.

Eindvoorstel neerleggen

Als je erachter bent gekomen dat de woning die jij op het oog hebt erg populair is, weet je dat je onderhandelen over de prijs wel kunt vergeten. Het enige wat je dan nog kunt doen is direct jouw eindbod neerleggen en hopen dat de verkopende partij jou uitkiest tussen alle biedingen.

Een eindbod dien je vaak neer te leggen voor een bepaalde datum en tijdstip. De makelaar verzamelt alle eindvoorstellen en bekijkt deze samen met de de verkopers. Hieruit zullen zij één koper kiezen met wie zij verder zullen gaan voor de verkoop van de woning. Het is dus belangrijk om direct een goed eindbod neer te leggen mét de juiste ontbindende voorwaarden.

Om op te vallen tussen alle andere bieders is het belangrijk om een gun-factor te hebben. Je moet er dus voor zorgen dat deze zo groot mogelijk is. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om je te verplaatsen in de verkopers. Waarom zouden zij juist jou de woning gunnen? Hebben de verkopers een voorkeur voor overdrachtsdatum en kun jij daar direct aan voldoen? Heb je geen hypotheek nodig? Geeft dit direct aan bij de verkopende partij.

Bij het neerleggen van een eindbod moet je zelf heel goed in de gaten houden dat je niet over jouw eigen grenzen gaat. Het is dus heel belangrijk dat je precies weet hoeveel jij maximaal voor de woning wilt betalen.

Onderhandelen

Kom je tot de conclusie dat er wel mogelijkheden tot onderhandelen zijn bij de aankoop van jouw droomwoning? Dan is het erg belangrijk om een goed openingsbod neer te leggen. Een te laag bod zal de verkopende partij niet serieus nemen en bij een te hoog bod zul je waarschijnlijk te veel gaan betalen voor de woning.

De verkoopprijs van een woning is meestal afhankelijk van de emotionele waarde die mensen aan een woning hechten. Hebben de bewoners het prima in de woning en willen zij de woning alleen verkopen voor de hoofdprijs? Dan is onderhandelen al een stuk lastiger.
Hebben de verkopers financiële problemen of liggen ze in een scheiding en is er dus haast bij de verkoop? Dan zal onderhandelen vaak een stuk succesvoller zijn.

Om echt een goed beeld te krijgen van wat de woning waard is, kun je via de gemeente de WOZ-waarde opvragen. Deze staat in principe los van de vraagprijs, maar toch kun je deze goed gebruiken voor het bepalen van jouw openingsbod.
Daarnaast is het ook verstandig om naar de prijsgeschiedenis van de woning te kijken. Zo kun je achterhalen wat de huidige bewoners voor de woning hebben betaald.

E-book

Je hebt nu een beetje een idee hoe je moet handelen bij het neerleggen van een bod. Maar natuurlijk kunnen wij jou hier nog veel meer over vertellen. Daarom hebben wij een speciaal e-book ontwikkelt waarin we je alle tips en trucs geven over het neerleggen van een goed bod. Het e-book is ook nog eens interactief, dat betekent dat jij jouw eigen bevindingen en notities erin kwijt kan.
Dit e-book is helemaal gratis te downloaden via onze website.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

Wil je toch liever een aankoopmakelaar inschakelen of heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De verkooptrucs van een makelaar Wanneer je op zoek bent naar jouw droomwoning, heb je vrijwel altijd te maken met een verkoopmakelaar. Deze makelaar werkt in dienst van de verkopende...
NVM en Funda, is het wat het lijkt? De bekendste website voor huizenzoekers is toch wel Funda. De website en de app van Funda worden maar liefst 35 miljoen keer per maand bezocht. Niet a...
5 koopbloopers die jij niet moet maken als je een ... Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd! Welke blunders maken huizenkopers?...
Huis kopen zonder kijken: nooit een goed idee Huis kopen zonder kijken een goed idee? Nee. Lees waarom je nooit een huis moet kopen zonder bezichtiging. Blind een huis kopen? In het RTL-prog...