5 x Hoe je op een krappe woningmarkt toch kans maakt op een woning.

Huizenmarkt 2021: succesvol zijn op een krappe woningmarkt

Op de krappe woningmarkt van 2021 is het lastig om een geschikte woning te kopen. Libero Aankoop houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt en vertelt hoe je tóch een mooie woning koopt op een krappe woningmarkt.

Huizenmarkt 2021: dit moet je weten

Wat moet jij weten over de huizenmarkt in 2021? Lees verder en kom meer te weten over de verwachting over de huizenprijzen in 2021, de positie van beleggers, wat er verandert voor de hypotheekaanvraag en de plannen tegen het woningtekort.

Maximale hypotheek 2021 omhoog

De grootste verandering rondom hypotheken in 2021 is voor de tweeverdieners. Vanaf januari 2021 telt het tweede inkomen voor 90% mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. In 2020 was dit nog 80%. Ook voor mensen met een studieschuld zijn er meer mogelijkheden voor een hogere hypotheek in 2021. De factor waarmee de studieschuld wordt meegerekend is lager geworden. Dit zorgt voor meer bestedingsruimte bij een huis kopen in 2021.

Verwachting huizenprijzen 2021

De Rabobank voorspelt voor 2021 een prijsstijging van Nederlandse huizen van gemiddeld 8%. Dit heeft alles te maken met het woningtekort en de nieuwe hypotheekregelingen. Niet iedereen is tevreden met de maatregelen rondom de hypotheken in 2021. Zo wijst De Nederlandse Bank (DNB) erop dat huizenprijzen grotendeels worden bepaald door de bestedingsruimte van de kopers. Doordat potentiële kopers een groter budget hebben, zullen de huizenprijzen in 2021 naar rato stijgen. Liever zien ze een grotere investering in woningbouw.

De huizenprijzen stijgen al jaren. Waar in 2017 de gemiddelde tussenwoning nog 193.000 euro kostte, deed hij dat in 2020 al 225.000 euro. De lonen stijgen niet net zo hard mee. Zo wordt het, vooral voor de starter, steeds moeilijker om een huis te kopen.

Prognose woningmarkt 2021: plannen tegen de woningkrapte

Op dit moment is er in Nederland een woningtekort van 331.000 huizen. Om dat in perspectief te brengen: dat is ongeveer ter grootte van Rotterdam. Om de huizenmarkt in 2021 te ondersteunen, is er 295 miljoen euro uitgetrokken voor de versnelde bouw van 51.000 nieuwbouwwoningen door het hele land. Ook helpt het kabinet woningcorporaties met de bouw van woningen. Dit doen ze met een korting van 2,7 miljard euro voor de bouw van 115.000 huizen over een langere periode. Ook wordt er een taskforce ingeschakeld. Zij helpen de nieuwbouw te verdubbelen naar 25,000 woningen per jaar.

Huizenmarkt 2021: minder concurrentie van beleggers

Beleggers kopen woningen om ze vervolgens te verhuren. Banken zien nu al een daling in aankopen van beleggers en doorstromers. Dit heeft 2 redenen:

  • De overdrachtsbelasting voor beleggers in 2021 wordt verhoogd naar 8%.
  • Investeren in woningverhuur wordt een groter risico, omdat er minder toerisme en internationale studenten komen.

De verminderde concurrentie van beleggers kan positief uitpakken voor vooral startende huizenkopers. Doordat er minder concurrentie is van beleggers, kunnen vooral de huizenprijzen in studentensteden zoals Eindhoven, Utrecht, Groningen en Enschede dalen.

Huis kopen 2021

Wil jij een huis kopen in 2021? Dan moet je nu beginnen met de voorbereiding. Elimineer alle onzekerheid over het aankopen van een woning door de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop te volgen. Hierin leer je in een uur welke fouten je niet moet maken bij het aankopen van een woning, hoe je een goed startbod neerlegt en nog veel meer. Schrijf je nu in en koop succesvol een woning aan in 2021.

Zo koop je een huis op een krappe woningmarkt

Op de huidige krappe woningmarkt is het lastig om een geschikte woning te kopen. Met deze 5 tips vergroot jij jouw kansen op een succesvolle aankoop op een krappe woningmarkt.

1. Houd het overzicht op de woningmarkt

Houd je hoofd koel en laat je niet gek maken. Ja, woningen worden steeds vaker verkocht voordat ze op Funda staan. En ja, er worden prijzen voor betaald waar je u tegen zegt. Maar dit alles betekend niet dat jij geen kans meer maakt om een huis te kunnen kopen. Schiet dus niet in de stress, maar kijk juist naar de mogelijkheden en oplossingen.

2. Weet wat je echte woonwensen zijn

Lijstjes kunnen heel handig zijn, maar soms ook heel beperkend. Wanneer je bijvoorbeeld een jaar geleden een woonwensen lijst hebt opgesteld, kan het heel zinvol zijn om deze toch nog eens goed onder de loep te nemen. Is alles wat erop staat echt een eis of kan je best leven met een tuin die iets minder groot is? Wil je boven per se een separaat toilet of mag deze ook wel op de badkamer zitten. Neem je wensenlijst er nog eens bij en streep alle zaken door die niet langer een harde eis voor jouw droomhuis zijn. Grote kans dat er nu meerdere woningen zijn die aan je woonwensen voldoen. Met andere woorden je hebt meer keus en dus meer kans op een woning!
Tip: Vul ook eens de woningeisen-generator van mijn woningassistent in.

3. Budget en huizenprijzen

Wanneer je een huis gaat kopen is het van belang dat je weet wat je kunt en wilt uitgeven aan een woning. Het is heel handig om dit te weten voordat je gaat zoeken. Je voorkomt zo teleurstellingen en bakent je zoekopdracht af. Maar er zijn nog meer redenen te bedenken. Ten tijde van een krappe woningmarkt behoort onderhandelen over de prijs steeds minder vaak tot de mogelijkheden. Een huis kopen met meerdere bieders is namelijk meer van deze tijd. De verkopende partij zal dan aan alle geïnteresseerden vragen om een uiterste bod neer te leggen, zodat daar uit gekozen kan worden. Je vangt dan bot, wanneer je eerst nog moet uitzoeken wat jouw maximale budget is. Bereken hier wat jouw maximale hypotheek is.

4. Bereid je voor op jouw woningaankoop

Kennis is macht. Tegenwoordig kunnen we alles vinden op internet, ook hoe we een huis moeten kopen. Helaas staat het net ook vol met onvolledige informatie, waardoor je op het verkeerde been gezet kan worden. Wees hierop bedacht! Zorg dat je goed voorbereid bent wanneer je een huis gaat kopen. Dit kan je veel geld en tijd besparen.

Tip: In onze gratis online aankoop training geven wij veel tips en de gelegenheid tot vragen stellen. Deze interactieve manier wordt door veel (potentiële) woningkopers als zeer prettig en zinvol ervaren.

5. Voordelen aankoopmakelaar

Wanneer je een huis gaat kopen en er meerdere bieders zijn, dan is de gunfactor van essentieel belang! Maar hoe vergroot jij nou jouw gunfactor? Het zit hem in eerste instantie in kleine dingen. Zorg daarom dat je het contact met de verkopende partij vriendelijk, maar toch zakelijk houdt. Kraak de woning dus niet af in het bijzijn van de verkopende partij. Kijk ook of je de verkoper tegemoet kan komen met betrekking tot zaken als overdrachtsdatum en overname van spullen. Wat ook een hele bepalende factor kan zijn voor de verkopende partij, is het al dan niet hebben van een aankoopmakelaar. Het komt steeds vaker voor dat bij een gelijk of zelfs lager bod de partij met een aankoopmakelaar eigenaar wordt van de woning. Dit heeft alles te maken met het feit dan een verkopend makelaar graag samenwerkt met een aankoopmakelaar. Zij zien namelijk de volgende voordelen van het zaken doen met een aankoopmakelaar:

  • De kans op mislukken is kleiner;
  • Zaken rondom de koop worden sneller geregeld;
  • Ze vinden het prettig om zaken te doen met mensen die hun taal spreken.

Nogmaals, laat je niet gek maken. Zorg alleen dat je goed beslagen ten ijs komt. Wij denken graag met je mee. Wanneer je een woning hebt gevonden en benieuwd bent naar onze mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen geheel vrijblijvend een bod voor je uitbrengen of achterhalen wat de bodemprijs is. Twijfel niet te lang, want voor je het weet is jouw droomhuis verkocht aan een ander!