5 x Hoe je op een krappe woningmarkt toch kans maakt op een woning.

Zo maak je kans op een woning op deze krappe woningmarkt

Op de huidige krappe woningmarkt is het lastig om een geschikte woning te kopen. Libero Aankoop vertelt in dit blog hoe je tóch een mooie woning koopt op een krappe woningmarkt.

1. Houd het overzicht op de woningmarkt

Houd je hoofd koel en laat je niet gek maken. Ja, woningen worden steeds vaker verkocht voordat ze op Funda staan. En ja, er worden prijzen voor betaald waar je u tegen zegt. Maar dit alles betekend niet dat jij geen kans meer maakt om een huis te kunnen kopen. Schiet dus niet in de stress, maar kijk juist naar de mogelijkheden en oplossingen.

2. Weet wat je echte woonwensen zijn

Lijstjes kunnen heel handig zijn, maar soms ook heel beperkend. Wanneer je bijvoorbeeld een jaar geleden een woonwensen lijst hebt opgesteld, kan het heel zinvol zijn om deze toch nog eens goed onder de loep te nemen. Is alles wat erop staat echt een eis of kan je best leven met een tuin die iets minder groot is? Wil je boven per se een separaat toilet of mag deze ook wel op de badkamer zitten. Neem je wensenlijst er nog eens bij en streep alle zaken door die niet langer een harde eis voor jouw droomhuis zijn. Grote kans dat er nu meerdere woningen zijn die aan je woonwensen voldoen. Met andere woorden je hebt meer keus en dus meer kans op een woning!
Tip: Vul ook eens de woningeisen-generator van mijn woningassistent in.

3. Weet wat je budget is

Wanneer je een huis gaat kopen is het van belang dat je weet wat je kunt en wilt uitgeven aan een woning. Het is heel handig om dit te weten voordat je gaat zoeken. Je voorkomt zo teleurstellingen en bakent je zoekopdracht af. Maar er zijn nog meer redenen te bedenken. Ten tijde van een krappe woningmarkt behoort onderhandelen over de prijs steeds minder vaak tot de mogelijkheden. Een huis kopen met meerdere bieders is namelijk meer van deze tijd. De verkopende partij zal dan aan alle geïnteresseerden vragen om een uiterste bod neer te leggen, zodat daar uit gekozen kan worden. Je vangt dan bot, wanneer je eerst nog moet uitzoeken wat jouw maximale budget is. Bereken hier wat jouw maximale hypotheek is.

4. Bereid je voor op jouw woningaankoop

Kennis is macht. Tegenwoordig kunnen we alles vinden op internet, ook hoe we een huis moeten kopen. Helaas staat het net ook vol met onvolledige informatie, waardoor je op het verkeerde been gezet kan worden. Wees hierop bedacht! Zorg dat je goed voorbereid bent wanneer je een huis gaat kopen. Dit kan je veel geld en tijd besparen.

Tip: In onze gratis online aankoop training geven wij veel tips en de gelegenheid tot vragen stellen. Deze interactieve manier wordt door veel (potentiële) woningkopers als zeer prettig en zinvol ervaren.

5. Voordelen aankoopmakelaar

Wanneer je een huis gaat kopen en er meerdere bieders zijn, dan is de gunfactor van essentieel belang! Maar hoe vergroot jij nou jouw gunfactor? Het zit hem in eerste instantie in kleine dingen. Zorg daarom dat je het contact met de verkopende partij vriendelijk, maar toch zakelijk houdt. Kraak de woning dus niet af in het bijzijn van de verkopende partij. Kijk ook of je de verkoper tegemoet kan komen met betrekking tot zaken als overdrachtsdatum en overname van spullen. Wat ook een hele bepalende factor kan zijn voor de verkopende partij, is het al dan niet hebben van een aankoopmakelaar. Het komt steeds vaker voor dat bij een gelijk of zelfs lager bod de partij met een aankoopmakelaar eigenaar wordt van de woning. Dit heeft alles te maken met het feit dan een verkopend makelaar graag samenwerkt met een aankoopmakelaar. Zij zien namelijk de volgende voordelen van het zaken doen met een aankoopmakelaar:

  • De kans op mislukken is kleiner;
  • Zaken rondom de koop worden sneller geregeld;
  • Ze vinden het prettig om zaken te doen met mensen die hun taal spreken.

Nogmaals, laat je niet gek maken. Zorg alleen dat je goed beslagen ten ijs komt. Wij denken graag met je mee. Wanneer je een woning hebt gevonden en benieuwd bent naar onze mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen geheel vrijblijvend een bod voor je uitbrengen of achterhalen wat de bodemprijs is. Twijfel niet te lang, want voor je het weet is jouw droomhuis verkocht aan een ander!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Bod uitbrengen op een huis: Hoeveel bieden onder d... De meest gestelde vraag bij het kopen van een woning is toch wel: “Hoeveel kun je onder de vraagprijs bieden?” Het is namelijk voor een starter of lee...
Een woning kopen: vergeet dit niet! Een huis kopen is niet iets wat iemand vaak doet, meestal maar één of enkele keren in iemands leven. Het is daarom wel een heel belangrijke stap, want...
Hoe kan ik een woning kopen met een klein budget? De paniek op de huizenmarkt is voelbaar. Het lijkt wel of iedereen nú een woning wil kopen. De huizenprijzen stijgen steeds verder. En dan reist de vr...
Krijg jij nog wel een huis? De huidige situatie op... Er moet snel iets veranderen, anders gaat de huizenmarkt op slot. Voor het eerst in dertien jaar tijd staan er minder dan 100.000 bestaande woningen t...