5 x Hoe je op een krappe woningmarkt toch kans maakt op een woning.

5 x Hoe je op een krappe woningmarkt toch kans maakt op een woning

Je bent al maanden aan het zoeken naar een geschikte woning. Steeds als je er één vindt, is de woning al verkocht voordat je een bezichtiging hebt kunnen plannen. Van lieve leed kijk je ook buiten je geliefde stad, maar ook daar lijken de gevolgen van de krappe woningmarkt steeds meer zichtbaar te worden. Help, hoe maak je op de huidige woningmarkt nog kans op een woning?

1. Laat je niet gek maken!

Dit is echt stap één! Houd je hoofd koel en laat je niet gek maken. Ja, woningen worden steeds vaker verkocht voordat ze op Funda staan. En ja, er worden prijzen voor betaald waar je u tegen zegt. Maar dit alles betekend niet dat jij geen kans meer maakt om een huis te kunnen kopen. Schiet dus niet in de stress, maar kijk juist naar de mogelijkheden en oplossingen.

2. Weet wat je echte woonwensen zijn

Lijstjes kunnen heel handig zijn, maar soms ook heel beperkend. Wanneer je bijvoorbeeld een jaar geleden een woonwensen lijst hebt opgesteld, kan het heel zinvol zijn om deze toch nog eens goed onder de loep te nemen. Is alles wat erop staat echt een eis of kan je best leven met een tuin die iets minder groot is? Wil je boven per se een separaat toilet of mag deze ook wel op de badkamer zitten. Neem je wensenlijst er nog eens bij en streep alle zaken door die niet langer een harde eis voor jouw droomhuis zijn. Grote kans dat er nu meerdere woningen zijn die aan je woonwensen voldoen. Met andere woorden je hebt meer keus en dus meer kans op een woning!
Tip: Vul ook eens de woningeisen-generator van mijn woningassistent in.

3. Weet wat je budget is

Wanneer je een huis gaat kopen is het van belang dat je weet wat je kunt en wilt uitgeven aan een woning. Het is heel handig om dit te weten voordat je gaat zoeken. Je voorkomt zo teleurstellingen en bakent je zoekopdracht af. Maar er zijn nog meer redenen te bedenken. Ten tijde van een krappe woningmarkt behoort onderhandelen over de prijs steeds minder vaak tot de mogelijkheden. Een huis kopen met meerdere bieders is namelijk meer van deze tijd. De verkopende partij zal dan aan alle geïnteresseerden vragen om een uiterste bod neer te leggen, zodat daar uit gekozen kan worden. Je vangt dan bot, wanneer je eerst nog moet uitzoeken wat jouw maximale budget is. Bereken hier wat jouw maximale hypotheek is.

4. Kennis is macht!

Tegenwoordig kunnen we alles vinden op internet, ook hoe we een huis moeten kopen. Helaas staat het net ook vol met onvolledige informatie, waardoor je op het verkeerde been gezet kan worden. Wees hierop bedacht! Zorg dat je goed voorbereid bent wanneer je een huis gaat kopen. Dit kan je veel geld en tijd besparen.

Tip: In onze gratis online aankoop training geven wij veel tips en de gelegenheid tot vragen stellen. Deze interactieve manier wordt door veel (potentiële) woningkopers als zeer prettig en zinvol ervaren.

5. Voordelen aankoopmakelaar

Wanneer je een huis gaat kopen en er meerdere bieders zijn, dan is de gunfactor van essentieel belang! Maar hoe vergroot jij nou jouw gunfactor? Het zit hem in eerste instantie in kleine dingen. Zorg daarom dat je het contact met de verkopende partij vriendelijk, maar toch zakelijk houdt. Kraak de woning dus niet af in het bijzijn van de verkopende partij. Kijk ook of je de verkoper tegemoet kan komen met betrekking tot zaken als overdrachtsdatum en overname van spullen. Wat ook een hele bepalende factor kan zijn voor de verkopende partij, is het al dan niet hebben van een aankoopmakelaar. Het komt steeds vaker voor dat bij een gelijk of zelfs lager bod de partij met een aankoopmakelaar eigenaar wordt van de woning. Dit heeft alles te maken met het feit dan een verkopend makelaar graag samenwerkt met een aankoopmakelaar. Zij zien namelijk de volgende voordelen van het zaken doen met een aankoopmakelaar:

  • De kans op mislukken is kleiner;
  • Zaken rondom de koop worden sneller geregeld;
  • Ze vinden het prettig om zaken te doen met mensen die hun taal spreken.

Nogmaals, laat je niet gek maken. Zorg alleen dat je goed beslagen ten ijs komt. Wij denken graag met je mee. Wanneer je een woning hebt gevonden en benieuwd bent naar onze mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen geheel vrijblijvend een bod voor je uitbrengen of achterhalen wat de bodemprijs is. Twijfel niet te lang, want voor je het weet is jouw droomhuis verkocht aan een ander!

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie