Afbeelding van het boek Woning Kopen? De Gouden Tips door Korné Pot

Het onderhandelen

Wanneer je een huis op het oog hebt en deze wil kopen, komt er meer bij kijken dan direct een contract ondertekenen en klaar. Nee, eerst is het dan tijd voor het onderhandelen. Waarover kun je onderhandelen?

 • De prijs
  De prijs is een belangrijk punt om over te onderhandelen. Het is van belang om niet te hoog, maar ook niet te laag in te zetten. Een te laag bod wordt niet serieus genomen en bij een te hoog bod kun je moeilijk nog zakken.
 • Levertijd
  De levering (overdrachtsdatum) kun je meenemen in de onderhandelingen. Wanneer je een datum voorstelt en de verkopende partij liever later wil, kun je hiermee akkoord gaan, maar bijvoorbeeld alleen als de prijs dan zakt.
 • Inventaris
  Als je bepaalde onderdelen van de inventaris, bijvoorbeeld de vloer of lampen, over wilt nemen, kun je dit gelijk meenemen in het bod. Maak een lijst van de roerende zaken die worden overgedragen, zodat hier geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan.
 • Ontbindende voorwaarden
  Welke ontbindende voorwaarden (voorwaarden waardoor je nog onder de koop uit kunt) in het koopcontract worden opgenomen, is iets waarover je moet onderhandelen met de verkoper.

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

Onderhandelen is niet altijd even makkelijk, zeker niet als er een verkoopmakelaar in het spel is die trucjes met je probeert uit te halen. Wanneer je een aankoopmakelaar hebt, zal deze de trucjes echter snel doorzien. Als je zelf verstand hebt van onderhandelen, voorwaarden, de lokale huizenmarkt e.d. kun je ervoor kiezen de aankoop helemaal zelf te doen, maar als dit niet het geval is, kun je beter een aankoopmakelaar inschakelen.

Verder heb ik wat tips voor jou op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij de onderhandelingen:

 • Wees realistisch en objectief
  Probeer realistisch te zijn in je biedingen. Kijk verder objectief naar de woning: ga na of je het belangrijker vindt om een gouden slag te slaan bij een willekeurige woning of dat je er alles voor over hebt om de woning die je op het oog hebt te bemachtigen? Onderhandel verder op basis van objectieve criteria: schiet niet meteen in de aanval, maar vraag na naar de redenen achter iets en kom met feiten.
 • Blijf rustig
  Wees altijd vriendelijk naar de andere partij toe, maar geef niet zomaar toe.
 • Bereid je voor op de onderhandelingen
  Bedenk van te voren op welke punten je de tegenpartij eventueel tegemoet wilt komen, om te voorkomen dat je helemaal niet uit de onderhandelingen komt. Stel ook voor jezelf de maximale prijs vast die je bereid bent te betalen. Bedenk daarnaast verschillende manieren om tot overeenstemming te komen; als de prijs bijvoorbeeld niet onderhandelbaar is, dan misschien wel de overdrachtsdatum.
 • Wees overtuigd van je biedingen
  Presenteer je bod altijd alsof je overtuigd bent van dat bod. Wanneer je het op een manier brengt alsof je nog wel eens kan gaan inschikken, zal de verkoper jouw bod een stuk minder serieus nemen.

 

Nu heb je wat inzicht gekregen in de belangrijke elementen van succesvol onderhandelen. Meer weten? Het boek “Woning kopen? De gouden tips” is momenteel te koop.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

5 Gouden tips voor onderhandelen over een huis Als je een huis gaat kopen, wil je natuurlijk zo min mogelijk voor de woning betalen. Goed onderhandelen, maar hoe doe je dat precies? Wij geven jou o...
De verkooptrucs van een makelaar Wanneer je op zoek bent naar jouw droomwoning, heb je vrijwel altijd te maken met een verkoopmakelaar. Deze makelaar werkt in dienst van de verkopende...
Waar kunnen we over onderhandelen? Wanneer je een huis op het oog hebt en een bod hebt uitgebracht, is het wachten op een tegenbod. Daarna beginnen de onderhandelingen! Waarover kun je ...
Bieden op een huis: de do’s en don’ts ... Eindelijk! Je hebt jouw droomhuis gevonden. Dan wil je deze natuurlijk voor de laagste prijs bemachtigen en tegelijkertijd zorgen niemand anders er me...