Top 10 makelaarstaal – wij leggen het uit!

Heb je na lang rondstruinen op internet eindelijk een fantastische woning gevonden? In de huidige markt moet je er snel bij zijn. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een huis? De verkoopmakelaar staat niet aan jouw kant en zal makelaar trucs op je loslaten. Hoe zorg je ervoor dat je die makelaarstaal begrijpt? Wij hebben de top 10 makelaarstaal voor je op een rijtje gezet. Met deze top 10 weet jij in ieder geval waar je op moet letten bij je (online) zoektocht naar een huis!

Infographic met Top 10 Makelaarstaal

Makelaarstaal uitgelegd

Makelaars gebruiken bij het plaatsen van woningen op Funda vaak echte makelaarstaal. Door een negatief aspect op een positieve manier te verwoorden ziet alles er veel beter uit. Wij hebben Funda afgestruind naar de 10 meest voorkomende termen in makelaarstaal. En om het makkelijk voor je te maken hebben we ook uitgezocht wat de makelaar nou echt bedoelt. Zo trap jij niet in de trucs van de makelaar! Tijdens je zoektocht naar een woning die echt bij je past zijn dit allemaal punten waar je op moet letten bij het kopen van een huis:

 1. Dichtbij uitvalswegen
  Natuurlijk is het prettig om dicht bij uitvalswegen te wonen als je veel op pad moet met de auto. Maar vaak staat ‘dichtbij uitvalswegen’ in makelaarstaal voor: ‘De snelweg begint bijna letterlijk in de achtertuin’.
 2. Van alle gemakken voorzien
  Klinkt fantastisch toch? Maar heb jij óóit een woning gezien die ECHT van alle gemakken is voorzien? Dit is gewoonweg ’te mooi om waar te zijn’.
 3. Een stadstuin
  Leuk, midden in de stad wonen en genieten van je eigen tuin. Maar wees je er wel van bewust dat het waarschijnlijk een tuin van postzegelformaat is, zonder ook maar enige privacy. Maar hey; dan heb je in ieder geval een tuin!
 4. Een speelse indeling
  Heb je je wel eens voorgesteld hoe een speelse indeling eruit ziet? Speels doet ons denken aan hoe geordend het speelgoed van kinderen is. Totaal niet dus. Zo is een huis met een speelse indeling dus ook; een beetje onhandig en zeker niet logisch ingedeeld.
 5. Smaakvol ingericht
  Zoveel mensen zoveel wensen en smaken. Het is een illusie dat de smaak van de verkopers altijd overeen komt met de smaak van jou als potentiële koper. De kans is dus groot dat de woning niet voldoet aan jouw smaak. Maar onze tip: kijk er wel doorheen. Een nieuw behangetje, andere meubels. De woning is met een paar aanpassingen wel naar jouw smaak in te richten.
 6. Royale leefkeuken
  Je ziet steeds vaker grote keukens voorbij komen, maar houd er wel rekening mee dat een grote keuken vaak ten koste gaat van de andere ruimtes in huis. Andere ruimtes vallen er soms bij in het niet.
 7. Sfeervol huis
  Sfeervol staat vaak gelijk aan knus. En knus wordt vaak weer gekoppeld aan klein. Een sfeervol huis in makelaarstaal is dus vaak een zeer kleine woning.
 8. Originele elementen nog volop aanwezig
  Wauw, een karakteristieke woning zul je denken. Als alle originele elementen goed zijn aangepakt dus is dat vaak ook super mooi. Maar houd er rekening mee dat makelaars vaak deze term gebruiken om aan te geven dat er dringend gerenoveerd moet worden.
 9. Unieke architectuur
  Uniek, dat zie je niet vaak. Dus vaak gaat het in dit geval om een woning met hele specifieke kenmerken of een bijzondere bouwstijl. Kan erg mooi zijn, maar je moet er wel van houden.
 10. Multifunctionele mogelijkheden
  Klinkt fantastisch. Je kunt alles in dit huis. Maar hoe zie je dat voor je? Als je hier alles kunt, dan zal het vast een grote open ruimte zijn waar je zelf nog gigantisch moet klussen om het helemaal naar wens te maken.

Dus op de vraag: waar moet je op letten bij het kopen van een huis? Is niet direct een eenduidig antwoord mogelijk. Er zijn heel veel aspecten die hierbij van belang zijn. Maar tijdens je zoektocht naar een woning is het slim om goed in je achterhoofd te houden dat er veel wordt gewerkt met makelaarstaal om de woning mooier te laten lijken dan dat ‘ie werkelijk is. Zorg dus dat je niet helemaal verliefd wordt op een woning alleen vanwege de mooie bewoording. Ga ook zéker een keer bezichtigen!

Onze top 10 makelaarsjargon verscheen ook op verschillende plekken in de pers:
Editie NL
RTV NH
Qmusic
Telegraaf
Metro

Ben jij toe aan duidelijkheid en heb je geen zin meer in makelaarsjargon? In onze gratis webinar kom je alles te weten over de huidige woningmarkt! Dat doen wij in begrijpelijke taal, dus geen makelaarsjargon.