Het juiste bod doen op een huis

Het juiste bod doen op een huis – zo doe je dat!

Je hebt een prachtig huis bezichtigd en weet het zeker: hier wil jij graag wonen. De volgende stap is een bod uitbrengen. Maar hoe bepaal je hoe hoog dit bod moet zijn? Dat leggen wij je graag uit in dit artikel, zodat jij jouw droomwoning kunt bemachtigen.

Helaas is er geen gouden methode voor het bieden op een huis. Hoe goed je bod ook is, de verkoper kan altijd besluiten om met een andere partij in zee te gaan. Gelukkig zijn er wel manieren om jouw kansen aanzienlijk te vergroten.

1. Interesse

De eerste factor waarmee jij rekening moet houden, is hoeveel andere gegadigden er voor de woning zijn. Als jij de enige bent, heb je een goede onderhandelingspositie en kun je wat langer nadenken over welk openingsbod je op dit huis doet. Er is bovendien vaak ruimte om te onderhandelen. Dit wordt natuurlijk een stuk lastiger als er veel geïnteresseerden zijn. Er is weinig tijd en ruimte om te onderhandelen, vaak moet je zelfs direct een eindvoorstel neerleggen en is er helemaal geen prijsonderhandeling mogelijk.

2. Tijd

Een huis dat al lange tijd in de verkoop staat, kun je vaak makkelijker en voor een lagere prijs bemachtigen dan een woning die pas enkele dagen te koop is. Over het algemeen geldt: hoe langer de woning te koop is, hoe gunstiger jouw onderhandelingspositie.

juiste bod uitbrengen op een huis

3. Bieden op een populair huis

Ai, er zijn veel anderen die ook een bod op het huis gaan doen. Meestal moet je dan direct een eindvoorstel neerleggen. Dit moet voor een bepaalde datum en tijd gebeuren. Voor je een bod gaat uitbrengen op een huis, moet je je bedenken hoe veel jij maximaal wilt en kunt betalen voor deze woning. Je hebt maar één kans, ga dus geen bod uitbrengen waar je later spijt van krijgt. Je maximale bod bepaal je door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat kan ik maximaal aan hypotheek krijgen?

  • Wat kan ik maximaal lenen zonder dat ik torenhoge maandlasten krijg?

  • Hoeveel eigen geld kan en wil ik inleggen?

  • Bij welk bedrag zeg ik: “als een ander meer biedt, mag hij/zij de woning hebben”?

4. Ontbindende voorwaarden

Ga je een bod uitbrengen op een huis? Houd dan niet alleen rekening met de hoogte van dit bod, maar ook met de ontbindende voorwaarden. Hoe minder ontbindende voorwaarden jij toevoegt, hoe meer jouw bod de verkopers aan zal spreken. Ontbindende voorwaarden zorgen immers voor onzekerheid bij de verkopende partij.
Let op! Laat nooit zomaar ontbindende voorwaarden weg als je gaat bieden op een huis. Stel, je laat het voorbehoud van financiering weg en krijgt later de hypotheek niet rond. Dan moet je vaak een boete van wel 10% van de aankoopprijs betalen. Zonde van je geld…

5. Gunfactor

Je kan nog zo’n goed bod doen op een huis, maar als de verkopers jou de woning niet gunnen, word jij niet de nieuwe eigenaar. Probeer je dan ook te verplaatsen in de verkopende partij. Hebben zij wensen waar jij direct aan kunt voldoen, zoals een bepaalde overdrachtsdatum? Laat dat dan aan ze weten, zo vergroot jij jouw kansen direct.

Hulp bij bieden op een huis

Het juiste bod uitbrengen op een huis blijft lastig. Er zijn heel veel factoren waar je rekening mee moet houden, dus waarschijnlijk kun je wel wat hulp gebruiken. Onze aankoopexperts staan voor jou klaar en helpen graag om het juiste bod uit te brengen. Kiezen de verkopers toch voor een andere partij? Dan ben je ons geen kosten verschuldigd. Wil je meer informatie of ons inschakelen? Neem dan vrijblijvend contact op. We zijn je graag van dienst!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Makelaarsverhalen – Overdracht huis en koopo... Nadat je jouw droomwoning hebt gevonden en onderhandelingen hebt gevoerd, hoef je enkel de koopovereenkomst van het huis nog maar te tekenen. Daarna v...
Drie tips bij een verhuizing met overbrugging Ga jij binnenkort verhuizen en heb je een overbruggingsperiode in een ander huis? Dan wil je vast jouw spullen goed inpakken, zodat alles straks nog n...
Hoe koop je een huis? Een stappenplan! Een huis kopen is niet iets wat je iedere dag doet. Of het nou je eerste woning is, de tweede of de derde, veel mensen stellen zichzelf de vraag: 'Hoe...
Alles wat jij moet weten over een tiny house kopen... Een tiny house is een compact en vaak (deels) zelfvoorzienend huisje. Het klinkt onwijs Amerikaans en dat is ook zo, want de “Tiny House Movement” is ...