6 x bod geaccepteerd en nu?

6 x bod geaccepteerd en nu?

Je kan het bijna niet geloven, maar jouw bod is geaccepteerd! Het liefst haal je de fles champagne uit de koelkast, maar er moet nog veel worden geregeld. Het koopcontract van de woning moet worden getekend en je moet de hypotheek regelen. Lees hier alles wat je nog moet regelen nadat jouw bod is geaccepteerd.

1. Bod geaccepteerd: tijd voor het koopcontract van de woning

Nadat er een prijsovereenkomst is bereikt tussen jou en de verkopende partij, wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Het woord “voorlopig” is niet zo voorlopig als veel mensen in eerste instantie denken. Na het tekenen heb je recht op de wettelijke bedenktijd van drie tot vijf dagen, maar daarna is het koopcontract van de woning wel bindend. Lees het contract goed na en let daarbij op de valkuilen van een voorlopig koopcontract.

2. Regel jouw hypotheek

Na het tekenen van het koopcontract is het tijd om jouw hypotheek te regelen. Gemiddeld genomen duurt het zes weken voor de financiering rond is. Houd hier rekening mee. De hypotheekadviseur of bank zal jou vragen om verschillende documenten aan te leveren. Vraag naar een overzicht van de aan te leveren documenten, zodat jij alvast kan beginnen met het verzamelen van de benodigde documenten. Dit scheelt tijd en stress! Wat ook tijd en geld kan besparen is het online afsluiten van jouw hypotheek. Dit kan je namelijk op ieder gewenst moment doen!

3. Woning laten taxeren

Een hypotheekverstrekker stelt jou als woningkoper verplicht om een taxatie van de woning uit te laten voeren. Hij vraagt daarbij om een gevalideerd taxatierapport. Het hypotheekbedrag wordt namelijk gebaseerd op de woningwaarde en niet op de verkoopprijs. Vandaag de dag kan je tot 100% van de werkelijke woningwaarde lenen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld kosten koper zelf dient te financieren.

4. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren

Een niet geheel onbelangrijke stap… De bouwkundige keuring. Deze keuring geeft jou inzicht in de staat van de woning. Daarbij krijg je in beeld wat (in de toekomst) eventuele kostenposten zullen zijn . Het kan zijn dat er uit de bouwkundige keuring gebreken naar voren komen die veel kosten met zich meebrengen, waardoor jij liever van de koop afziet. Op grond van de voorwaarde “onder behoud van bouwkundige keuring” kan jij dan van de koop afzien. Heb je deze voorwaarde niet opgenomen in het koopcontract, dan kun je het contract op grond van de keuring dus niet ontbinden. Met een bouwkundige keuring voldoe je tevens aan jouw onderzoeksplicht. Het maakt daarbij geen verschil of het een bouwkundige meeloopkeuring of een keuring met rapport is.

5. Regelen van een notaris

Als koper van de woning mag jij de notaris uitkiezen. Hier vindt de overdracht van de leverings- en hypotheekakte plaats. Wanneer je op zoek gaat naar een notaris loont het om verschillende offertes aan te vragen. Er kunnen namelijk grote verschillen zitten in het honorarium van de notaris. Een klein onderzoekje naar de goedkoopste notaris kan jou al snel honderden euro’s besparen. Nu je toch naar de notaris gaat, denk dan ook eens na over eventuele andere zaken die je daar nog wenst te regelen. Je kunt daarbij denken aan een samenlevingscontract, maar ook aan het opstellen van je testament. Wanneer je meerdere zaken tegelijkertijd regelt, wordt er vaak korting gegeven op deze diensten.

6. Overdracht huis

Voordat de daadwerkelijke overdracht van de woning bij de notaris plaatsvindt, zal er een eindinspectie van de woning plaatsvinden. Je gaat dan samen met de verkopende partij door de woning om deze te inspecteren. Het is van belang dat je kijkt of de afspraken ten aanzien van achterblijvende roerende zaken zijn nagekomen. Let er ook op dat alle overige zaken uit de woning zijn gehaald en check voor een laatste keer kranen, apparatuur en ramen. Vergeet niet een foto te maken van de water- en meterstanden. Is alles zoals afgesproken dan wordt het hoog tijd om naar de notaris te gaan om te tekenen. Gefeliciteerd, de woning is nu van jou!

Ben jij opzoek naar nog meer aankooptips? Dan is ons gratis e-book: “101 aankooptips” een schot in de roos. Hierin vind je, zoals de titel ook al doet vermoeden, 101 tips die jou helpen om een topaankoop te doen.
Heb je nog geen woning gevonden of ben je nog niet tot een prijsakkoord gekomen? Dan is de gratis online aankooptraining beslist een aanrader. De training voorziet jou van zeer doeltreffende informatie en trucs om eigenaar te worden van jouw droomwoning. Deze interactieve training geeft jou tevens de mogelijkheid om antwoorden te krijgen op jouw specifieke vragen!

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie