Foto van een woning met een 'For sale'-bord in de tuin. Biedingsproces van een huis.

Libero Aankoop vertelt: Hoe gaat nou dat biedingsproces?

Je hebt de woning van je dromen gevonden. Die wil je aankopen, dus zul je een bod moeten uitbrengen. Een aankoopmakelaar helpt je daar graag bij. We leggen je nu eerst uit hoe het biedingsproces gaat en geven je tips daarbij. En wat zegt onze aankoopmakelaars eigenlijk over het biedingsproces?

Bij het uitbrengen van een bod is het van belang om niet te hoog, maar ook niet te laag te bieden. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want wat is dan precies een goed bod?

Biedingsproces huis

Elke situatie is weer anders. Daarom is het lastig om een eenduidig antwoord te geven op hoe je een bod uit moet brengen. Hoe lang staat een woning te koop? Zijn er veel andere geïnteresseerden? Dit soort dingen zijn van invloed op het biedingsproces als je een huis gaat kopen.

Wel is er een aantal factoren waar je altijd op moet letten. Het is ten eerste belangrijk om goed contact te hebben met de verkopende makelaar. Het is daarbij van belang dat er een vertrouwensband komt voordat je een bod uitbrengt. Je moet de verkoper niet afschrikken met een te laag bod, dan zal hij namelijk de voorkeur geven aan andere partijen. Maar te hoog inzetten wil je ook niet, want dan geef je wellicht meer geld uit dan nodig.

Bieden op een huis: tips

Wil je een bod uitbrengen op een woning? Dan is er een aantal vragen dat je jezelf vooraf moet stellen:

 • Wat is de vraagprijs van de woning?
 • Wat is de waarde van de woning die de taxateur geconstateerd heeft? Komt deze overeen met de vraagprijs?
 • Voor welk bedrag zijn vergelijkbare woningen in de omgeving aangekocht?
 • Hoe staat de huizenmarkt er voor?
 • Hoeveel haast hebben de verkopers met de verkoop van hun woning?
 • Zijn er veel geïnteresseerden in de woning, oftewel is de woning geliefd?

Al deze dingen moet je in ogenschouw nemen voordat je gaat bieden op de woning.

Het openingsbod

Ook zijn er nog een aantal zaken rondom het biedingsproces van een huis waarmee je rekening dient te houden voordat je een openingsbod uitbrengt:

 • Hoe lang staat de woning te koop? Hoe langer, hoe meer risico je kunt nemen.
 • Is de vraagprijs reëel in vergelijking met soortgelijke woningen? Is dit niet zo, dan kun je een lager bod uitbrengen. Kijk hierbij naar de uitstraling van de woning, oppervlakte, aantal kamers, uitbouw e.d..
 • Heeft de woning een tuin en hoe is de ligging van het huis? Dit is van belang bij het uitbrengen van een bod: een huis met een grote tuin of een mooie ligging (aan de rand van een mooi natuurgebied, in het centrum van een stad) zal een hogere prijs hebben.
 • Hoe staat het met de (verborgen) gebreken en onderhoud dat moet gebeuren? Wanneer je zelf nog veel moet investeren in de woning kun je lager gaan bieden. Laat de verborgen gebreken achterhalen door een bouwkundige. De uitkomst van de bouwkundige keuring kun je meenemen in de biedingen.
 • Hoeveel kun én wil je maximaal betalen voor de woning? Ga dit voor jezelf na. Je zult waarschijnlijk nog een paar keer omhoog moeten in de biedingen, dus begin niet met je definitieve bod als openingsbod.

Hoeveel onder de vraagprijs bieden?

Veel woningkopers vragen zich af: hoeveel kun je onder de vraagprijs gaan zitten? Dit is wederom erg afhankelijk van de situatie. Een paar richtlijnen kunnen we wel geven:

 • Heeft de verkoper de vraagprijs al eens verlaagd? Ga dan niet te laag zitten met jouw openingsbod.
 • Hoe graag willen de verkopers van hun woning af? Zijn ze rustig aan het uitkijken naar een nieuwe woning, of is er haast bij (bijv. scheiding, overlijden)?
 • Hoe lang staat de woning al te koop?
 • Moet er nog veel aan de woning gebeuren?

Als uitgangspunt kan, afhankelijk van bovenstaande punten, gesteld worden: ga altijd tussen de vijf en twintig procent onder de vraagprijs zitten (behalve bij een vanaf-prijs).

BlogE-bookBiedenOpEenHuis

Bieden op een huis met aankoopmakelaar

Nu hebben we je wat tips gegeven rondom het biedingsproces van een huis. Desalniettemin raden we altijd aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze heeft beter inzicht in een passend openingsbod voor de betreffende woning en omstandigheden. De verkoopmakelaar onderhandelt daarnaast liever met een aankoopmakelaar dan met een particuliere koper. Daarnaast zal de verkopend makelaar de onderhandelingen professioneler voeren wanneer jij een aankoopmakelaar inschakelt, wat weer in jouw voordeel is. Zie ook: waarom een aankoopmakelaar?

 

>> Maar er gaat niets van de prijs af

 

<< Tips voor de bezichtiging

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Wat doet een aankoopmakelaar? Waarom een aankoopma... Je hebt besloten dat het tijd is om een woning te gaan kopen. Misschien wordt het jouw eerste woning, maar het kan ook jouw tweede of zelfs derde huis...
Het juiste bod doen op een huis – zo doe je dat! Je hebt een prachtig huis bezichtigd en weet het zeker: hier wil jij graag wonen. De volgende stap is een bod uitbrengen. Maar hoe bepaal je hoe hoog ...
Levert een aankoopmakelaar waar voor zijn geld? Je bent op zoek naar een woning. Misschien heb je zelfs je droomwoning al wel gevonden. Dan volgt er een erg spannende tijd, namelijk het onderhandele...
Wat maakt een goede aankoopmakelaar? Vorige week hebben we het gehad over waarom je een aankoopmakelaar in zou schakelen. De volgende vraag is dan: wat maakt een goede aankoopmakelaar? Da...