Foto van een dame die op bed ligt met haar laptop

Single en een huis kopen, kan dat?

Als alleenstaande een huis kopen kan lastig lijken. Kun je een hypotheek krijgen of is het beter om te huren? Lees in dit blog de mogelijkheden voor als alleenstaande een huis kopen.

Huis kopen als alleenstaande

Als alleenstaande kan het lastiger lijken een hypotheek rond te krijgen en neig je misschien naar huren. De woningmarkt is ook meer ingericht op stellen en gezinnen. Desondanks zijn er in de huidige samenleving steeds meer singles en de vraag naar singlewoningen wordt dan ook groter. Is het dan toch mogelijk om een huis te kopen als single of kun je beter gaan huren?

Alleenstaand kopen of huren?

Of het verstandiger is om te kopen of te huren, kan altijd een lastige afweging zijn, omdat beide voor- en nadelen hebben. Dit geldt niet alleen voor singles, maar ook voor stellen. Hier hebben wij ook niet voor niets eens een blog aan gewijd: kopen of huren: wat is verstandig?

Huren heeft als voordeel dat er betaalbare sociale huurwoningen bestaan, echter is hiervoor de wachttijd wel heel lang en er wordt een maximum inkomenseis gesteld. Kom je hier niet voor in aanmerking dan is er nog de particuliere verhuur, waar dan wel weer hoge eisen aan je inkomen gesteld worden (soms wel vijf keer de huurprijs) en huurprijzen van boven de € 1000 per maand.

Als je als alleenstaande een huis wilt kopen, is het eerste waar je tegenaan zult lopen dat het aanbod voor singles beperkt is. Het woningaanbod bestaat vooral uit grote en dure eengezinswoningen, veelal in buitenwijken, dus een huis vinden naar je wens zal lastiger zijn dan voor een gezin of stel.

Hypotheek afsluiten als alleenstaande

Mocht je kiezen voor kopen en je hebt een woning gevonden die aan je eisen voldoet, dan moet je nog een hypotheek zien te krijgen. Zeker als single is het slim om de mogelijkheden te bespreken met een hypotheekadviseur. De hypotheeklasten kunnen heel zwaar zijn, omdat alle lasten voor jouw rekening zijn. Je hebt geen tweede inkomen waar je op terug kunt vallen en je moet alle financiële beslissingen alleen nemen.

Wat wel een voordeel is van als single een hypotheek aan gaan, is dat je als single een groter gedeelte van je inkomen mag gebruiken voor de kosten van je huis, dus je mag een hogere hypotheek afsluiten. Daardoor is het makkelijker om een hypotheek af te sluiten, alleen heb je dus wel zwaardere hypotheeklasten.

Single hypotheek

Bij sommige banken is het mogelijk om een hypotheek voor twee personen op één inkomen af te sluiten. Bij die banken is het ook voor een single mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Verder kan een starterslening het makkelijker maken om je hypotheek te kunnen betalen, als het gaat om je eerste koophuis.

Daarnaast bestaat er een hypotheek voor singles in de vorm van de ‘single hypotheek‘. Met deze hypotheekvorm heb je als single minder zware hypotheeklasten en kun je lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Ook wanneer je alleen bent, kun je op die manier een hypotheek op maat afsluiten.

 

Kortom, een huis kopen als single blijft altijd een beetje een risico, maar huren hoeft niet per se beter te zijn. Met de mogelijkheden om tegenwoordig een hypotheek af te sluiten speciaal ingericht voor singles en bijvoorbeeld startersleningen, is een huis kopen zeker mogelijk voor een single! Single en een huis kopen? Ja, dat kan! Overweeg je een hypotheek, laat je dan in elk geval goed adviseren en informeren door een hypotheekadviseur. Immers, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Heb je een duidelijk overzicht en weet je dat jij als single prima een huis kan kopen? De aankoopmakelaars van ‘ Libero Aankoop’ helpen je graag verder en zullen onderhandelen tot de absolute bodemprijs. Vraag een gratis adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bekijken.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Libero Aankoop vertelt: Tips voor de bezichtiging Twee weken geleden heb je kunnen lezen wat een aankoopmakelaar tot een goede aankoopmakelaar maakt. Nu je deze informatie hebt gekregen, is het tijd v...
4 Veelgestelde vragen: hoe zit het met de bouwkund... Een bouwkundige keuring is belangrijk tijdens het aankoopproces. Niet alleen voldoe je direct aan je onderzoeksplicht, maar je komt er ook achter of j...
Huis kopen zonder kijken: nooit een goed idee Huis kopen zonder kijken een goed idee? Nee. Lees waarom je nooit een huis moet kopen zonder bezichtiging. Blind een huis kopen? In het RTL-programm...
Een huis kopen voordat je eigen huis verkocht is: ... We weten het allemaal: de huidige woningmarkt is niet gemakkelijk. Er heerst een groot tekort aan woningen en de huizenprijzen stijgen al jaren. In de...

Één gedachte over “Single en een huis kopen, kan dat?

  1. Ik heb er genoeg van om een huis te huren, daarom wil ik het eindelijk kopen! Ik heb al een woning gevonden die aan mijn eisen voldoet, en nu moet ik nog een hypotheek zien te krijgen. Hopelijk sluit ik het binnenkort af en verhuis naar mijn eigen huis volgend jaar!

Comments are closed.