Foto van een dame die op bed ligt met haar laptop

Single en een huis kopen, kan dat?

Single en een huis kopen kan lastig lijken. Kun je wel een hypotheek krijgen of is het beter om te huren? Lees in dit blog hoe je als alleenstaande een huis kunt kopen.

Single een huis kopen

Als alleenstaande kan het lastiger lijken een hypotheek rond te krijgen en neig je misschien naar huren. De woningmarkt is ook meer ingericht op stellen en gezinnen. Toch zijn er in de huidige samenleving steeds meer singles en de vraag naar singlewoningen wordt steeds groter. Is het dan toch mogelijk om een huis te kopen als single of kun je beter gaan huren?

Single een huis kopen of huren?

Of het verstandiger is om te kopen of te huren, is altijd een lastige afweging, omdat beide voordelen en nadelen hebben. Dit geldt niet alleen voor singles, maar ook voor stellen. Hier hebben wij ook niet voor niets al eens een blog aan gewijd: kopen of huren: wat is verstandig?

Huren heeft als voordeel dat er betaalbare sociale huurwoningen bestaan, maar de wachttijd is heel lang en er wordt een maximum inkomenseis gesteld. Kom je hier niet voor in aanmerking, dan is er nog de particuliere verhuur, waar dan wel weer hoge eisen aan je inkomen gesteld worden (soms wel vijf keer de huurprijs) en huurprijzen van boven de € 1000 per maand.

Als je als alleenstaande een huis wilt kopen, is het eerste waar je tegenaan loopt het beperkte aanbod voor singles. Het woningaanbod bestaat vooral uit grote en dure eengezinswoningen, vaak in buitenwijken, dus een huis vinden naar je wens zal lastiger zijn dan voor een gezin of stel.

Hypotheek afsluiten als alleenstaande

Kies je voor kopen en heb je een woning gevonden die aan je eisen voldoet, dan moet je nog een hypotheek zien te krijgen. Zeker als single is het slim om de mogelijkheden te bespreken met een hypotheekadviseur. De hypotheeklasten kunnen heel zwaar zijn, omdat alle lasten voor jouw rekening zijn. Je hebt geen tweede inkomen waar je op terug kunt vallen en je moet alle financiële beslissingen alleen nemen.

Wat wel een voordeel is van als single een hypotheek aan gaan, is dat je een groter gedeelte van je inkomen mag gebruiken voor de kosten van je huis, dus je mag een hogere hypotheek afsluiten. Daardoor is het makkelijker om een hypotheek af te sluiten, alleen heb je dus wel zwaardere hypotheeklasten.

Single hypotheek

Bij sommige banken is het mogelijk om een hypotheek voor twee personen op één inkomen af te sluiten. Bij die banken is het ook voor een single mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Verder kan een starterslening het makkelijker maken om je hypotheek te kunnen betalen, als het gaat om je eerste koophuis.

Daarnaast bestaat er een hypotheek voor singles in de vorm van de ‘single hypotheek‘. Met deze hypotheekvorm heb je als single minder zware hypotheeklasten en kun je lenen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Ook wanneer je alleen bent, kun je op die manier een hypotheek op maat afsluiten.

Kortom, een huis kopen als single blijft altijd een beetje een risico, maar huren hoeft niet per se beter te zijn. Met de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten speciaal ingericht voor singles en bijvoorbeeld startersleningen, is een huis kopen zeker mogelijk voor een single! Single en een huis kopen? Ja, dat kan! Overweeg je een hypotheek, laat je dan in elk geval goed adviseren en informeren door een hypotheekadviseur. Immers, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Heb je een duidelijk overzicht en weet je dat jij als single prima een huis kan kopen? De aankoopmakelaars van ‘ Libero Aankoop’ helpen je graag bij jouw zoektocht. Vraag een gratis adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bekijken.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huis inrichten: 5 slimme tips die je moet kennen Een huis inrichten kan een woning maken of breken. Of jij nou tips wil voor een groot huis inrichten of voor een klein huis inrichten, hier ben je aan...
Soorten hypotheek Vroeger waren er erg veel verschillende soorten hypotheken die je kon afsluiten. Maar sinds 1 januari 2013 is er een nieuwe wet die de keuze beperkt. ...
4 dingen die jij niet moet doen bij de bezichtigin... Huizenverkopers vragen ons vaak om tips voor de bezichtiging van hun huis. Daarom zijn wij op onderzoek uitgegaan. Wij hebben tijdens onze gratis onli...
De ultieme huis bezichtigen gids Een huis bezichtigen is een belangrijk moment. Je komt erachter of het huis geschikt is voor jou en kunt belangrijke informatie inwinnen. Daarom is he...

Één gedachte over “Single en een huis kopen, kan dat?

  1. Ik heb er genoeg van om een huis te huren, daarom wil ik het eindelijk kopen! Ik heb al een woning gevonden die aan mijn eisen voldoet, en nu moet ik nog een hypotheek zien te krijgen. Hopelijk sluit ik het binnenkort af en verhuis naar mijn eigen huis volgend jaar!

Comments are closed.