Hoeveel spaargeld heb je nodig om een huis te kopen?

Huis kopen met eigen geld

Een huis kopen met eigen geld, dat klinkt als een ideaal scenario. Je hebt minder hypotheek nodig en misschien kun je wel zonder hypotheek een huis kopen. Met eigen geld een huis kopen biedt zo zijn voordelen. Er zijn echter ook dingen waar je waarschijnlijk nog niet over hebt nagedacht. Wij praten je bij.

Voordelen van een huis kopen met eigen geld

Eigen geld is tegenwoordig noodzakelijk bij het kopen van een huis. Vanaf 2018 kun je namelijk nog maar 100% van de taxatiewaarde lenen, dus de kosten koper zullen sowieso met eigen geld betaald moeten worden. Je kunt natuurlijk enkel de kosten koper met eigen geld financieren, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van de woningwaarde te financieren met eigen spaargeld. Op deze manier is jouw hypotheek lager en dat biedt zo zijn voordelen:

  • Door met eigen vermogen een huis te kopen verlaag je jouw maandlasten. De hypotheekrente, die over het totale bedrag wordt berekend, is lager. Hierdoor is jouw maandelijkse aflossing lager dan wanneer je 100% van de woningwaarde met een hypotheek financiert.
  • Met eigen geld een huis kopen kan er voor zorgen dat jouw droomwoning ineens wél haalbaar is. Waar je de financiering met de maximale hypotheek niet rond zou krijgen, kun je door eigen geld in te zetten wel aan de vraagprijs voldoen.
  • Heb je veel geld op jouw spaarrekening staan? Dan is het een overweging om met eigen vermogen een huis te kopen. Hierover kan je advies vragen bij je hypotheek. Met een hoog bedrag op de (spaar)rekening moet je vermogensrendementsheffing betalen. Dat is natuurlijk zonde, dus je kunt beter iets doen met zo’n bedrag aan spaargeld. Als je het geld namelijk investeert in een huis of iets anders, betaal je er geen vermogensrendementsheffing meer over.

Opletten bij een huis kopen zonder hypotheek

Of je nu zonder hypotheek een huis gaat kopen of met een deel van jouw eigen vermogen een huis wilt kopen, het is altijd opletten geblazen. Je kunt het geld immers maar een keer uitgeven. Natuurlijk zijn de voordelen van een huis kopen met eigen geld behoorlijk prominent aanwezig, dit neemt niet weg dat je over de volgende dingen goed na moet denken:

  • Het eerste waar je over na moet denken is of je jouw spaargeld echt kunt missen. Stel jezelf de vraag of er nog andere uitgaven zijn of dat met eigen vermogen een huis kopen echt de beste optie is. Sommige uitgaven komen onverwachts op je pad, dus zorg altijd dat je wat spaargeld achter de hand hebt.
  • Belastingtechnisch kleven er een paar nadelen aan met eigen geld een huis kopen. Doordat je minder (bij deels eigen vermogen gebruiken) of geen (bij een huis kopen zonder hypotheek) hypotheekrente betaalt, is de hypotheekrenteaftrek ook lager. Daarnaast eist de Belastingdienst dat je, bij verkoop van de woning, de overwaarde gebruikt voor een nieuwe woning. Deze regeling vervalt na drie jaar. Wil je het geld al eerder ergens anders voor gebruiken, dan betaal je vermogensrendementsheffing.

Je ziet het al, je hebt absoluut voordeel als je zonder hypotheek een huis gaat kopen of deels eigen geld inzet. Er zijn echter ook zaken waar je goed over na moet denken voordat je de beslissing neemt. In welke situatie je ook zit, een woning kopen kost altijd geld. Jij wilt natuurlijk zo goedkoop mogelijk uit zijn en daar kunnen wij jou bij helpen! Met een aankoopmakelaar van Libero Aankoop betaal je de bodemprijs voor jouw droomwoning, zodat je nog eigen geld over hebt voor de inrichting van jouw paleisje!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe doe je een bod op een huis: een slim stappenpl... Hoe doe je een bod op een huis? Bel of mail de verkoopmakelaar en plaats je bod. Om een succesvol bod te doen op een huis, moet jij goed voorbereid z...
3 x nooit doen bij bieden op een huis met vanafpri... Je ziet het steeds meer: woningen met een vanafprijs. Bij huizen met een bieden vanaf prijs is er een soort minimumbedrag vastgesteld. Het is de bedoe...
Hypotheekrenteaftrek, wat houdt dat in? Zodra je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek. Wij leggen je graag uit wat de...
Opeethypotheek: verstandig of beter een alternatie... Een opeethypotheek: hoe werkt dat? De overwaarde van je huis kun je verzilveren met een opeethypotheek. Wij zetten alle aandachtspunten en alternatiev...