Hoe bieden op een huis: telefonisch of schriftelijk?

Hoe moet je bieden op een huis? Lees nu de verschillende manieren waarop jij op een huis kunt bieden.

Hoe werkt bieden op een huis

De woning van je dromen is gevonden. Je hebt goed gezocht, een of meerdere bezichtigingen gedaan en een goed openingsbod bepaald. Nu is het zaak om dat bod daadwerkelijk uit te brengen. Dit kun je op twee verschillende manieren doen: schriftelijk of telefonisch. Beide methodes hebben voor- en nadelen. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Telefonisch bod uitbrengen huis

Een groot deel van de mensen die een bod uitbrengen op een huis doen dat telefonisch. Bij een telefonisch bod uitbrengen bel jij zelf de makelaar of verkoper om hem of haar te laten weten dat je een (openings)bod doet op de woning. Dit heeft enkele voor- en nadelen.

Voordelen telefonisch bod:

 • Direct de reactie van de verkoper of verkoopmakelaar peilen;
 • Persoonlijke touch kan je een voorsprong geven op anderen.

Nadelen telefonisch bod:

 • De verkoper kan jou ook beter peilen: bij teveel enthousiasme kan de koopprijs opgedreven worden;
 • Het bod staat niet zwart-op-wit.

Bevestig een telefonisch bod altijd met een schriftelijk bod, zodat je zwart-op-wit hebt staan wat er is geboden en er geen misverstanden bestaan.

Schriftelijk bod uitbrengen (per mail)

Als je een schriftelijk bod uitbrengt, dan stel je een brief op aan de verkoper. Hierin staat jouw bod, waarop het bod gebaseerd is (bijvoorbeeld benodigd onderhoud), de ontbindende voorwaarden waaronder je het bod uitbrengt en je gegevens. Je kunt deze brief per aangetekende post naar de verkoper opsturen, maar doorgaans verzend je de brief per e-mail.

Voordelen schriftelijk bod:

 • Je kunt rustig alle gegevens en voorwaarden op een rijtje zetten;
 • Alles staat zwart-op-wit en is duidelijk voor beide partijen;
 • Het bod is zakelijk: jouw enthousiasme om te kopen is niet peilbaar.

Nadelen schriftelijk bod:

 • Je kunt de reactie van de verkoper niet peilen.

Hulp bij een bod op huis doen

Hoe lastig het ook is, het is erg belangrijk om op een professionele manier een bod uit te brengen op een huis. Wees niet bang om hierbij hulp in te schakelen.

De expertise van een aankoopmakelaar bij het bieden op een huis brengt enkele voordelen met zich mee. De aankoopmakelaar:

 • vindt het perfecte openingsbod, gericht op de laagste prijs voor jou;
 • brengt het bod naast telefonisch altijd schriftelijk uit: er is geen mogelijkheid tot verwarring;
 • zorgt dat jij een streepje voor hebt bij de verkoper: hij weet immers dat je serieuze interesse hebt en onderhandelt graag met een aankoopmakelaar.

Heb jij een huis op het oog en wil je hulp met het bepalen of uitbrengen van het perfecte openingsbod? Schakel dan de hulp in van de aankoopmakelaars van Libero Aankoop. Neem nu vrijblijvend contact op!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Het juiste bod doen op een huis – zo doe je dat! Je hebt een prachtig huis bezichtigd en weet het zeker: hier wil jij graag wonen. De volgende stap is een bod uitbrengen. Maar hoe bepaal je hoe hoog ...
4 dingen die jij niet moet doen bij de bezichtigin... Huizenverkopers vragen ons vaak om tips voor de bezichtiging van hun huis. Daarom zijn wij op onderzoek uitgegaan. Wij hebben tijdens onze gratis onli...
Hoe bepaal ik een goed openingsbod? Wanneer je na (wellicht verschillende bezichtigingen) een huis hebt gevonden dat je zou willen kopen, is het tijd voor de onderhandelingen. Je kunt da...
Een huis kopen of huren op latere leeftijd Wat is nu wijsheid als je al wat ouder bent? Huren of toch een huis kopen? Vaak komt deze vraag bij senioren naar boven wanneer ze hun huis verkocht h...