Hoe bieden op een huis: telefonisch of schriftelijk?

Hoe moet je bieden op een huis? Je kunt je bod telefonisch of schriftelijk uitbrengen, maar wat is het beste? Lees nu de verschillende manieren waarop jij op een huis kunt bieden.

Hoe werkt bieden op een huis

De woning van je dromen is gevonden. Je hebt goed gezocht, een of meerdere bezichtigingen gedaan en een goed openingsbod bepaald. Nu is het zaak om dat bod daadwerkelijk uit te brengen. Dit kun je op twee verschillende manieren doen: schriftelijk of telefonisch. Beide methodes hebben voor- en nadelen. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Telefonisch bod uitbrengen huis

Een groot deel van de mensen die een bod uitbrengen op een huis doen dat telefonisch. Bij een telefonisch bod uitbrengen bel jij zelf de makelaar of verkoper om hem of haar te laten weten dat je een (openings)bod doet op de woning. Dit heeft enkele voor- en nadelen.

Voordelen telefonisch bod:

 • Direct de reactie van de verkoper of verkoopmakelaar peilen;
 • Persoonlijke touch kan je een voorsprong geven op anderen.

Nadelen telefonisch bod:

 • De verkoper kan jou ook beter peilen: bij teveel enthousiasme kan de koopprijs opgedreven worden;
 • Het bod staat niet zwart-op-wit.

Bevestig een telefonisch bod altijd met een schriftelijk bod, zodat je zwart-op-wit hebt staan wat er is geboden en er geen misverstanden bestaan.

Schriftelijk bod uitbrengen (per mail)

Als je een schriftelijk bod uitbrengt, dan stel je een brief op aan de verkoper. Hierin staat jouw bod, waarop het bod gebaseerd is (bijvoorbeeld benodigd onderhoud), de ontbindende voorwaarden waaronder je het bod uitbrengt en je gegevens. Je kunt deze brief per aangetekende post naar de verkoper opsturen, maar doorgaans verzend je de brief per e-mail.

Voordelen schriftelijk bod:

 • Je kunt rustig alle gegevens en voorwaarden op een rijtje zetten;
 • Alles staat zwart-op-wit en is duidelijk voor beide partijen;
 • Het bod is zakelijk: jouw enthousiasme om te kopen is niet peilbaar.

Nadelen schriftelijk bod:

 • Je kunt de reactie van de verkoper niet peilen.

Hulp bij een bod op huis doen

Hoe lastig het ook is, het is erg belangrijk om op een professionele manier een bod uit te brengen op een huis. Wees niet bang om hierbij hulp in te schakelen.

De expertise van een aankoopmakelaar bij het bieden op een huis brengt enkele voordelen met zich mee. De aankoopmakelaar:

 • vindt het perfecte openingsbod, gericht op de laagste prijs voor jou;
 • brengt het bod naast telefonisch altijd schriftelijk uit: er is geen mogelijkheid tot verwarring;
 • zorgt dat jij een streepje voor hebt bij de verkoper: hij weet immers dat je serieuze interesse hebt en onderhandelt graag met een aankoopmakelaar.

Libero Aankoop biedt complete aankoopbegeleiding en helpt jou met een bod doen op een huis.

Gratis training: Hoe bieden op een huis?

Hoe jij jouw bod uitbrengt, heeft een enorme invloed op jouw gunfactor. De gunfactor wordt door nog veel meer dingen beïnvloed. Door daar slim op in te spelen kan jij jouw concurrentie een streepje voor zijn. In onze gratis online aankooptraining leer jij hoe jij kunt inspelen op de gunfactor en succesvol een woning aan kunt kopen voor de beste prijs. Schrijf je nu in, want er zijn maar 500 plekken beschikbaar.