Alles wat jij moet weten over een tiny house kopen in Nederland

Een tiny house is een compact en vaak (deels) zelfvoorzienend huisje. Het klinkt onwijs Amerikaans en dat is ook zo, want de “Tiny House Movement” is in Amerika ontstaan. Het concept heeft inmiddels Nederland bereikt. Het is niet langer alleen een schattig huisje dat je op Instagram voorbij ziet komen, maar biedt ook reële opties voor woningzoekers. In dit blog vertellen we je alles over de definitie, voordelen en kosten van tiny houses. Lees snel verder!

Wat is een tiny house?

Een tiny house is een woning van maximaal 50 m2 met alles erop en eraan om lekker te wonen. Mensen gaan niet zomaar zo klein wonen: het gaat eigenaren van tiny houses vooral om de geringe ecologische voetafdruk die zij achterlaten met hun woning. Daarom wordt er bij de bouw en ontwerp van de compacte huisjes slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Soms worden de huisjes op een vaste fundering gebouwd, maar het komt ook vaak genoeg voor dat de tiny houses mobiel zijn en verplaatst kunnen worden.

Voordelen van een tiny house

Waarom zou je voor een tiny house kiezen? Er zijn een aantal voordelen waarmee tiny houses zich onderscheiden van “gewone” huizen, bijvoorbeeld:

  • Verkleinen van ecologische voetafdruk. We zeiden het al eerder: veel eigenaren van tiny houses houden zich druk bezig met het milieu. Omdat je in een tiny house erg minimalistisch leeft, produceer je minder afval en gebruik je minder energie en water. Sommige tiny houses zijn zelfs helemaal zelfvoorzienend.

  • Door het lagere energieverbruik heb je ook lagere lasten. Maar niet alleen het energieverbruik speelt hierin mee: een tiny house kopen of laten bouwen is ook veel goedkoper dan een gewoon huis. De kans is groot dat je geen hypotheek hoeft af te sluiten (dit kan onder bepaalde voorwaarden wel!) of je een eventuele lening binnen een paar jaar hebt afgelost. Je kan minder gaan werken of dit geld uitgeven aan anderen dingen.

  • Flexibiliteit en vrijheid zijn grote onderdelen van de Tiny House Movement. Naast dat je meer geld over hebt om te besteden aan bijvoorbeeld reizen, kun je met een verplaatsbaar huisje veel makkelijker je leven omgooien dan met een gewoon huis. Woon je nu in Brabant en is er een leuke baankans in Groningen? Geen probleem! Je neemt je huisje gewoon mee.

Tiny house in Nederland kosten

Er zijn verschillende opties voor het kopen van een tiny house. De goedkoopste optie is om de handen uit de mouwen steken en je eigen huisje helemaal zelf te bouwen. Als je dit doet en gebruik maakt van tweedehands materialen, heb je vanaf ongeveer € 25.000 je eigen tiny house. Daarnaast is het ook mogelijk om al bestaande tiny houses te kopen. Op TinyFindy.nl, de “tiny house funda”, vind je al het aanbod van tiny houses.

Grond voor tiny houses

Er is een heleboel wetgeving waar je rekening mee moet houden als je legaal je tiny house ergens wilt neerzetten. Er zijn nog niet veel plekken die speciaal bestemd zijn voor tiny houses. Gelukkig zijn er wel veel gemeentes die interesse tonen in de compacte huisjes. Nu lopen er veel tijdelijke woonprojecten, maar dit aantal groeit snel en biedt mogelijkheden voor de toekomst. Ben jij geïnteresseerd in het kopen of bouwen van een tiny house? Vraag naar de mogelijkheden bij de gemeente!

Heeft dit blog jou ook enthousiast gemaakt voor het kopen van een tiny house? Of blijf je toch nog even zoeken naar een gewoon huis? Wat het ook is, wij hebben het perfecte hulpmiddel voor jou! Wij van Libero Aankoop hebben namelijk een gratis e-book geschreven die jou voorziet van onmisbare tips over hoe jij het beste geld kan besparen bij de aankoop van jouw nieuwe huis. Download hem nu gratis, want dit wil je toch niet missen?

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Klein huis inrichten: 5 tips die je moet kennen Een kleinere woning kopen heeft veel voordelen, vaak kun je voor een lagere prijs aankopen en is de ligging erg gunstig. Maar natuurlijk wil je niet h...
7 tips voor een huis kopen in het buitenland Als je een huis wilt kopen in het buitenland, kan dat verschillende redenen hebben. Wat jouw reden ook is, wij hebben 7 onmisbare tips voor je op een ...
Een woning kopen: vergeet dit niet! Een huis kopen is niet iets wat iemand vaak doet, meestal maar één of enkele keren in iemands leven. Het is daarom wel een heel belangrijke stap, want...
5 Veranderingen in 2017 op de huizenmarkt Op de derde dinsdag van september wordt het vaak al duidelijk. Tijdens de troonrede op Prinsjesdag voorspelt de koning vaak al wat er het jaar erop ga...