Alles wat jij moet weten over het overgangsrecht van je hypotheek

Eerder schreven we een blog over soorten hypotheken die je vroeger kon afsluiten, maar nu niet meer. Per 1 januari 2013 bestaat er namelijk nieuwe wetgeving rondom hypotheken, die als gevolg heeft dat je bij veel minder hypotheken recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat is fiscaal zeer onaantrekkelijk. Maar wat nou als jij een hypotheek hebt afgesloten voor 1 januari 2013? Dan heb je te maken met overgangsrecht. Wij leggen uit wat het overgangsrecht inhoudt.

Wat is overgangsrecht?

Per 1 januari 2013 is er nieuwe wetgeving rondom hypotheken. Deze wetgeving houdt in dat je verplicht bent minstens jaarlijks af te lossen op je lening en binnen 30 jaar het totaalbedrag afgelost moet hebben. Bij hypotheken waarbij dit niet het geval is, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek en dat is fiscaal zeer onaantrekkelijk. Als jij al een hypotheek had op 31 december 2012 en die niet minstens jaarlijks aflost, zoals een aflossingsvrije of beleggingshypotheek, dan zit je niet opeens zonder hypotheekrenteaftrek. Je hebt dan te maken met het overgangsrecht. Het overgangsrecht houdt in dat de regels waaronder je je oude hypotheek hebt afgesloten, geldig blijven. Je bent dan dus niet verplicht lineair of annuïtair af te lossen en hebt nog steeds recht op hypotheekrenteaftrek. Je hypotheek valt onder het overgangsrecht als die op 31 december 2012 al bestond voor een huis dat je gebruikt als hoofdverblijf.

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek

Omdat de regelgeving van 2013 vooral inhield dat je verplicht bent lineair of annuïtair af te lossen, bestonden er vooral veel vragen over hoe het zat met de aflossingsvrije hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek los je tussentijds alleen af als je dat zelf wilt. Ook voor de aflossingsvrije hypotheek geldt het overgangsrecht en blijft het zo dat je niks hoeft af te lossen. Als je gaat verhuizen en je hebt een aanvullende hypotheek nodig op bovenop je bestaande oude hypotheek, dan geldt voor dat nieuwe deel van de hypotheek wel de nieuwe wetgeving. Voor het aanvullende deel van je lening moet je dus lineair of annuïtair aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek voor dat deel.

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek bij verhuizing

Als je gaat verhuizen en kan je je aflossingsvrije hypotheek mee nemen. De nieuwe hypotheek moet binnen een kalenderjaar afgesloten worden, anders vervalt je overgangsrecht. De hypotheek voor de nieuwe woning mag namelijk voor maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij zijn. De rest moet je volgens de nieuwe regelgeving lineair of annuïtair aflossen.

Overgangsrecht hypotheek bij overlijden

Je staat er liever niet bij stil, maar het is toch belangrijk om te weten wat je situatie is als je een hypotheek erft van iemand die komt te overlijden. Het overgangsrecht blijft ook in stand als de hypotheek voor 1 januari 2013 is afgesloten en de hypotheek wordt fiscaal ongewijzigd voortgezet. De zaken liggen anders na een scheiding. Neem voor advies contact op met een financieel adviseur.

Het overgangsrecht is uitsluitend van toepassing op bestaande woningeigenaren. Als je gaat verhuizen, moet je een beslissing nemen over je bestaande hypotheek. Een financieel adviseur weet precies wat in jouw situatie de beste beslissing is.

Ga jij verhuizen? Dan kun je waarschijnlijk wel wat belangrijke tips gebruiken. Schrijf je nu in voor de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop. Hier leer je alles over de ins en outs van de woningmarkt en krijg je onmisbare tips van een expert over het kopen van jouw droomhuis.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hoe kan ik een woning kopen met een klein budget? De paniek op de huizenmarkt is voelbaar. Het lijkt wel of iedereen nú een woning wil kopen. De huizenprijzen stijgen steeds verder. En dan reist de vr...
Bouwjaar woning – tips en valkuilen op een rij! Het bouwjaar van een woning kan veel zeggen over de staat van de woning. Zo zijn woningen gebouwd voor 1920 weinig aantrekkelijk, terwijl de kwaliteit...
Vier tips voor het inrichten van een groot huis Heb jij wel eens nagedacht over de inrichting van grote ruimtes? Voor het inrichten van kleine ruimtes zijn ontzettend veel tips, lijstjes en blogs te...
Dit is de top 10 duurste huizen van Nederland De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink aan het stijgen. Wat voor huis je gaat kopen ligt vooral aan je budget: als je een huis aan het zoeken be...