Afbeelding van een huisje met een vraagteken erin

Hypotheekrenteaftrek, wat houdt dat in?

Zodra je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek. Koop je je eerste huis, dan had je hier vast nog niet bij stilgestaan.

Wij leggen je graag uit wat de hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek inhouden en wat dat voor jou betekent.

Wat is hypotheekrente?

Voor het kopen van een woning heb je veel geld nodig. Geld dat je niet altijd (in de meeste gevallen gewoon niet) hebt. Je gaat je dus oriënteren op hypotheken, zodra je een geschikte hypotheekverstrekker hebt gevonden sluit je een hypotheek af. Je leent een bedrag van de hypotheekverstrekker. Als vergoeding voor die lening vraagt de hypotheekverstrekker jou om rente te betalen. En hoewel deze rente momenteel erg laag is, betaal je over de gehele looptijd van je hypotheek toch een behoorlijk bedrag aan rente.

De hypotheekrente maakt het kopen van een eigen huis dus nog duurder dan het al is. Daar ben je vast niet blij mee, gelukkig heeft de overheid de hypotheekrenteaftrek in het leven geroepen.

Op die manier wordt het kopen en bezitten van een eigen woning een stukje aantrekkelijker.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De rente die jij betaalt voor je hypotheek mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Bij het doen van de belastingaangifte geef je in box 1 aan wat je inkomen is uit werk en woning. Je vult daar dus naast je inkomen ook het eigenwoningforfait in. Daarnaast mag je ook aftrekposten invullen zoals reiskosten voor woon- werkverkeer en je hypotheekrente. Na het optellen van het eigenwoningforfait en het aftrekken van de hypotheekrente valt je belastbaar inkomen lager uit dan je werkelijke inkomen. Bij het berekenen van de te betalen inkomstenbelasting wordt gerekend met dit lagere bedrag, dus je betaalt uiteindelijk minder inkomstenbelasting dan wanneer je geen eigen huis zou hebben.

Maandelijkse teruggave

Elk jaar doe je belastingaangifte en je krijgt dan ook eens per jaar een belastingteruggave als je daar recht op hebt. Wil jij die belastingteruggave maandelijks ontvangen? Dat kan ook. De Belastingdienst kan iedere maand je voorlopige teruggaaf storten op je rekening. Je kunt daarvoor op de website van de Belastingdienst de voorlopige teruggave aanvragen. Je hebt daarbij documenten zoals je salarisstrook, WOZ-beschikking en hypotheekberekening nodig. Let wel op! Het is een voorlopige berekening, ga je minder rente betalen, dan krijg je misschien te veel belasting terug. In dat geval moet je aan het eind van het jaar zelf nog weer belasting terug betalen.

Regels en eisen

Om van de hypotheekrenteaftrek te kunnen profiteren moet je wel aan verschillende eisen voldoen. Zo mag de rente over nieuwe hypotheken per 1 januari 2013 alleen nog maar worden afgetrokken als de hypotheek volledig en binnen 30 jaar wordt afgelost. Deze aflossing dient annuïtair of lineair te gebeuren. Deze verplichting moet zijn opgenomen in de hypotheekakte en als koper (en dus aflosser) dien je jaarlijks aan de aflossingsverplichting te voldoen. Voldoet een hypotheeklening niet aan de eisen, of leef je de aflossingsverplichting niet na, dan vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast moet de woning waarvoor je de hypotheek hebt afgesloten ook je hoofdverblijf zijn.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Opeethypotheek: verstandig of beter een alternatie... Een opeethypotheek: hoe werkt dat? De overwaarde van je huis kun je verzilveren met een opeethypotheek. Wij zetten alle aandachtspunten en alternatiev...
Single en een huis kopen, kan dat? Als alleenstaande een huis kopen kan lastig lijken. Kun je een hypotheek krijgen of is het beter om te huren? Lees in dit blog de mogelijkheden voor a...
Huis kopen of huren? Moet jij jouw eerste huis kopen of huren? Als je op jezelf gaat wonen is dit de eerste vraag die jij moet beantwoorden. Het is goed om je te oriëntere...
Soorten hypotheek: halal hypotheek De halalhypotheek: een relatief onbekende hypotheek. We kennen allemaal de reguliere soorten hypotheek wel. Die zullen hier ook even kort aan bod kome...