Afbeelding van een huisje met een vraagteken erin

Hypotheekrenteaftrek, wat houdt dat in?

Zodra je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit krijg je te maken met hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek. Koop je je eerste huis, dan had je hier vast nog niet bij stilgestaan.

Wij leggen je graag uit wat de hypotheekrente en hypotheekrenteaftrek inhouden en wat dat voor jou betekent.

Wat is hypotheekrente?

Voor het kopen van een woning heb je veel geld nodig. Geld dat je niet altijd (in de meeste gevallen gewoon niet) hebt. Je gaat je dus oriënteren op hypotheken, zodra je een geschikte hypotheekverstrekker hebt gevonden sluit je een hypotheek af. Je leent een bedrag van de hypotheekverstrekker. Als vergoeding voor die lening vraagt de hypotheekverstrekker jou om rente te betalen. En hoewel deze rente momenteel (eind 2017) erg laag is, betaal je over de gehele looptijd van je hypotheek toch een behoorlijk bedrag aan rente.

De hypotheekrente maakt het kopen van een eigen huis dus nog duurder dan het al is. Daar ben je vast niet blij mee, gelukkig heeft de overheid de hypotheekrenteaftrek in het leven geroepen.

Op die manier wordt het kopen en bezitten van een eigen woning een stukje aantrekkelijker.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De rente die jij betaalt voor je hypotheek mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Bij het doen van de belastingaangifte geef je in box 1 aan wat je inkomen is uit werk en woning. Je vult daar dus naast je inkomen ook het eigenwoningforfait in. Daarnaast mag je ook aftrekposten invullen zoals reiskosten voor woon- werkverkeer en je hypotheekrente. Na het optellen van het eigenwoningforfait en het aftrekken van de hypotheekrente valt je belastbaar inkomen lager uit dan je werkelijke inkomen. Bij het berekenen van de te betalen inkomstenbelasting wordt gerekend met dit lagere bedrag, dus je betaalt uiteindelijk minder inkomstenbelasting dan wanneer je geen eigen huis zou hebben.

Maandelijkse teruggave

Elk jaar doe je belastingaangifte en je krijgt dan ook eens per jaar een belastingteruggave als je daar recht op hebt. Wil jij die belastingteruggave maandelijks ontvangen? Dat kan ook. De Belastingdienst kan iedere maand je voorlopige teruggaaf storten op je rekening. Je kunt daarvoor op de website van de Belastingdienst de voorlopige teruggave aanvragen. Je hebt daarbij documenten zoals je salarisstrook, WOZ-beschikking en hypotheekberekening nodig. Let wel op! Het is een voorlopige berekening, ga je minder rente betalen, dan krijg je misschien te veel belasting terug. In dat geval moet je aan het eind van het jaar zelf nog weer belasting terug betalen.

Regels en eisen

Om van de hypotheekrenteaftrek te kunnen profiteren moet je wel aan verschillende eisen voldoen. Zo mag de rente over nieuwe hypotheken per 1 januari 2013 alleen nog maar worden afgetrokken als de hypotheek volledig en binnen 30 jaar wordt afgelost. Deze aflossing dient annuïtair of lineair te gebeuren. Deze verplichting moet zijn opgenomen in de hypotheekakte en als koper (en dus aflosser) dien je jaarlijks aan de aflossingsverplichting te voldoen. Voldoet een hypotheeklening niet aan de eisen, of leef je de aflossingsverplichting niet na, dan vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek.

Daarnaast moet de woning waarvoor je de hypotheek hebt afgesloten ook je hoofdverblijf zijn.

Het verloop van de hypotheekrenteaftrek

Tijdens het Kabinet Rutte II is er een besluit gekomen ten aanzien van de daling van de hypotheekrente aftrek. Er zal een jaarlijkse daling worden doorgevoerd. Dit plan is sinds januari 2013 van kracht. In 2013 stond de aftrek nog op 52%. De daling werd verder doorgevoerd, waardoor de hypotheekrenteaftrek 2017 nog maar 50% is. Tijdens Prinsjesdag (’17) werd duidelijk dat de hypotheekrenteaftrek 2018 verder zal dalen naar 49,5%.

Ga jij binnenkort een hypotheek afsluiten? Let dan goed op wat dat voor jou betekent!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

5 Veranderingen in 2017 op de huizenmarkt Op de derde dinsdag van september wordt het vaak al duidelijk. Tijdens de troonrede op Prinsjesdag voorspelt de koning vaak al wat er het jaar erop ga...
Naar de notaris Bij het kopen van een huis komt (helaas) ook het een en ander aan formaliteiten kijken. Iets wat daarbij hoort, is een bezoekje aan de notaris. Dit ko...
Wanneer een taxatie voor een woning? Je hebt vast wel eens met een taxateur te maken gehad. Misschien moest jouw huis getaxeerd worden, of ging je juist een huis kopen en wilde je de waar...
Het financiële plaatje – hypotheek en starte... Wat zijn jouw financiële mogelijkheden? Ben je al bij een hypotheekadviseur geweest? Of heb je al een check gedaan op internet? Een starterslening kan...