Je bent je droomhuis tegengekomen en wilt niets liever dan deze woning kopen. Een probleemje je hebt je huis niet verkocht.

Huis kopen terwijl oude huis nog niet verkocht is

Je hebt je woning net te koop gezet, maar kan het niet laten om alvast op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Plotseling stuit je op jouw droomhuis. Dit is precies wat je zoekt en alles in je zegt, dit huis wil ik hebben! Maar is het haalbaar om een huis te kopen terwijl je oude huis nog niet verkocht is? Lees snel verder!

Wel of niet eerst je eigen huis verkopen

Wat verstandig is, hangt af van je financiële situatie en uiteraard ook van de woningmarkt. Hieronder zetten we kort uiteen wat goede redenen zijn om eerst je woning te verkopen en wat redenen kunnen zijn om juist eerst te kopen. Kijk objectief naar jouw situatie en neem dan een beslissing. Laat je hierin niet leiden door de vurige wens om die woning in je bezit te krijgen. Dit kan je later duur komen te staan.

Goede redenen om eerst te verkopen

Goede redenen om eerst te kopen

Je wilt geen risico lopen op dubbele woonlasten.

 

Je kunt tijdelijk dubbele woonlasten dragen.
Je hebt de overwaarde nodig om je nieuwe woning te financieren.

 

Je hebt ruimte om een lagere prijs voor je huidige woning te accepteren.
Je vermoed dat de verkoop van je woning enige tijd zal duren.

 

Je verwacht dat je woning snel wordt verkocht.
Je wilt exact weten wat je aan je nieuwe woning kunt besteden.

 

Je wilt dit huis niet aan je voorbij laten gaan.

Vind je dit overzicht handig en wil je maandelijks een update van al het nieuws op de woningmarkt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets meer!

Huis kopen zonder dat woning verkocht is

Je bent eruit, je wilt het huis kopen zonder dat je eigen woning verkocht is. Je hebt voldoende eigen geld om de bank te kunnen overtuigen van het feit jij de dubbele maandlasten kunt dragen. Heb je al nagedacht of je een overbruggingskrediet nodig hebt? En ben je op de hoogte van de mogelijkheid om voor beide woningen te profiteren van hypotheekrenteaftrek?

Overbruggingskrediet

In veel gevallen financieren kopers hun nieuwe woning met de overwaarde van hun oude woning. Wanneer je jouw woning nog niet hebt verkocht, is er nog geen overwaarde om te gebruiken. Voor dit soort gevallen kun je gebruik maken van een tijdelijke lening die van kracht is tot je beschikt over de overwaarde van de woning. Dit noemen ze ook wel een overbruggingskrediet.
Tip: De regels voor een overbruggingskrediet kunnen verschillen per geldverstrekker. Vraag dit op voorhand even na om verrassing achteraf te voorkomen.

Hypotheekrenteaftrek voor twee woningen

Het hebben van twee huizen kan best heftig zijn, maar de Belastingdienst is je goed gezind. Je hebt namelijk maar liefst drie jaar recht op hypotheekrenteaftrek voor beide woningen. Het is echter wel van belang dat je de woning binnen drie jaar verkoopt. Lukt dit niet dan wordt de tweede hypotheek gezien als een consumptieve lening en daar mag je de rente niet van aftrekken. In dat geval is het dus verstandig om weer terug te verhuizen naar je oude woning. Je kunt dan je nieuwe woning te koop zetten en op die wijze profiteer je opnieuw drie jaar van het voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Hulp bij aankopen van jouw droomwoning?

Wanneer jij jouw droomwoning hebt gevonden wil je uiteraard dat deze woning van jou wordt. Om (in de huidige markt) zoveel mogelijk kans te maken op de woning doe je er goed aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Niet omdat wij dat leuk vinden, maar om jouw kans op de woning te vergroten. Een verkopend makelaar doet nou eenmaal liever zaken met een aankoopmakelaar dan met een particuliere bieder. Dit omdat hij dan zeker weet dat het om een serieuze bieding gaat, de afhandeling soepel verloopt en hij in zijn eigen jargon kan communiceren. Wil jij weten wat onze aankoopmakelaars voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Hypotheken in 2015 – hypotheekrente, inkomen... Heb je een hypotheek of ben je van plan er aankomend jaar een af te sluiten? De regels zijn vanaf 1 januari 2015 veranderd, bijvoorbeeld rondom de hyp...
Alles wat jij moet weten over het overgangsrecht v... Eerder schreven we een blog over soorten hypotheken die je vroeger kon afsluiten, maar nu niet meer. Per 1 januari 2013 bestaat er namelijk nieuwe wet...
Rutte III: Dit verandert er voor huizenbezitters De plannen van het nieuwe kabinet ‘Rutte III’ zijn bekend. Er gaat veel veranderen, ook voor (potentiële) huizenbezitters. Het nieuws van de versnelde...
Nieuw jaar, nieuwe hypotheekregels Het eind van het jaar is in zicht, nog 1,5 maand en dan is het alweer 2016. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en nieuwe regels. Ook voor het afsluiten ...