Je bent je droomhuis tegengekomen en wilt niets liever dan deze woning kopen. Een probleemje je hebt je huis niet verkocht.

Huis kopen terwijl oude huis nog niet verkocht is

Huis kopen terwijl je oude huis nog niet verkocht is: kan dat zomaar? Je hebt je woning net te koop gezet, maar kan het niet laten om alvast op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Plotseling stuit je op jouw droomhuis. Dit is precies wat je zoekt en alles in je zegt, dit huis wil ik hebben! Maar is het haalbaar om een huis te kopen terwijl je oude huis nog niet verkocht is? Lees snel verder!

Wel of niet eerst je eigen huis verkopen

Wat verstandig is, hangt af van je financiële situatie en uiteraard ook van de woningmarkt. Hieronder zetten we kort uiteen wat goede redenen zijn om eerst je woning te verkopen en wat redenen kunnen zijn om juist eerst te kopen. Kijk objectief naar jouw situatie en neem dan een beslissing. Laat je hierin niet leiden door de vurige wens om die woning in je bezit te krijgen. Dit kan je later duur komen te staan.

Wel huis kopen zonder woning verkocht

Je kan overwegen om wel een huis te kopen voor de verkoop van je oude huis als:

  • Je dubbele woonlasten kunt dragen;
  • Je de overwaarde van je oude huis niet hoeft te investeren in de nieuwe woning;
  • Je de ruimte hebt om een lagere prijs voor je woning te accepteren;
  • Je het huis echt niet aan je voorbij wilt laten gaan.

Niet huis kopen terwijl oude huis nog niet verkocht

Als een van deze opties geldt voor jou, dan is het af te raden om een nieuw huis te kopen voor de verkoop van je oude huis:

  • Je financiën ontoereikend zijn;
  • Je denkt dat de verkoop van je woning lang gaat duren;
  • Je wilt precies weten hoeveel bestedingsruimte je over gaat hebben voor je nieuwe woning.

Wees je goed bewust van de mogelijkheden, denk er goed over na en bespreek je situatie met vrienden, familie of experts.

Nooit meer woningtips missen
Vind je deze tips handig en wil je maandelijks een update van al het nieuws op de woningmarkt?

Huis kopen zonder dat woning verkocht is

Je bent eruit, je wilt het huis kopen zonder dat je eigen woning verkocht is. Je hebt voldoende eigen geld om de bank te kunnen overtuigen van het feit jij de dubbele maandlasten kunt dragen. Heb je al nagedacht of je een overbruggingskrediet nodig hebt? En ben je op de hoogte van de mogelijkheid om voor beide woningen te profiteren van hypotheekrenteaftrek?

Overbruggingskrediet huis niet verkocht

In veel gevallen financieren kopers hun nieuwe woning met de overwaarde van hun oude woning. Wanneer je jouw woning nog niet hebt verkocht, is er nog geen overwaarde om te gebruiken. Voor dit soort gevallen kun je gebruik maken van een tijdelijke lening die van kracht is tot je beschikt over de overwaarde van de woning. Dit noemen ze ook wel een overbruggingskrediet.
Tip: De regels voor een overbruggingskrediet kunnen verschillen per geldverstrekker. Vraag dit op voorhand even na om verrassing achteraf te voorkomen.

Hypotheekrenteaftrek voor twee woningen

Het hebben van twee huizen kan best heftig zijn, maar de Belastingdienst is je goed gezind. Je hebt namelijk maar liefst drie jaar recht op hypotheekrenteaftrek voor beide woningen. Het is echter wel van belang dat je de woning binnen drie jaar verkoopt. Lukt dit niet dan wordt de tweede hypotheek gezien als een consumptieve lening en daar mag je de rente niet van aftrekken. In dat geval is het dus verstandig om weer terug te verhuizen naar je oude woning. Je kunt dan je nieuwe woning te koop zetten en op die wijze profiteer je opnieuw drie jaar van het voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Succesvol een nieuw huis kopen doe je zo

Er zijn dus zeker mogelijkheden voor een huis kopen terwijl je oude huis nog niet verkocht is. Heb jij ook dat droomhuis op het ook en wil jij deze absoluut niet mislopen? Doe jezelf dan een gunst en schrijf je in voor onze gratis online aankooptraining. Leer welke veelgemaakte fouten jij absoluut moet vermijden en hoe je een perfect startbod doet. Schrijf je direct in, want dit wil je niet missen.