Huis kopen zonder kijken: nooit een goed idee

Huis kopen zonder kijken een goed idee? Nee. Lees waarom je nooit een huis moet kopen zonder bezichtiging.

Blind een huis kopen?

In het RTL-programma “Kopen zonder kijken” wordt de zoektocht, aankoop en verbouwing van een huis volledig overgenomen door een team van huizenexperts. Leuk programma, maar neem er geen voorbeeld aan! Blind een huis kopen is nooit een goed idee; lees in dit blog waarom.

“Kopen zonder kijken”: de RTL-sensatie

De titel van het RTL-programma “Kopen zonder kijken” zegt het al: deelnemers gaan een huis kopen zonder bezichtiging. Ze hebben helemaal geen idee in welk huis ze komen te wonen. Deelnemers zijn vaak al heel lang op zoek naar een huis en hebben geen zin meer om zelf te zoeken en huizen te bezichtigen. Daarom geven zij hun budget aan een team van huizenexperts, die een huis koopt en verbouwt. Soms loopt dit goed af en hebben deelnemers eindelijk het huis van hun dromen te pakken, maar sommige kopers zijn zo ongelukkig met hun nieuwe huis dat ze het direct weer te koop zetten. De spanning en sensatie die komt kijken bij dit programma is goed voor de kijkcijfers. Maar is kopen zonder kijken nou een goede koopstrategie? Het antwoord is heel simpel: nee.

Bieden op huis zonder bezichtiging: niet doen

Op de krappe woningmarkt is het belangrijk om snel te handelen. Vooral bij woningen met vanafprijs kan het verleidelijk zijn om te bieden zonder bezichtiging om de eerste te kunnen zijn. Toch is het altijd belangrijk om een woning te bezichtigen vóórdat je een bod doet. Tijdens een bezichtiging verzamel je alle informatie over het huis, zoals de staat van de woning en de omgeving. Ook al is het bod niet bindend, het is onmogelijk om je geaccepteerde bod te verlagen als je later verborgen gebreken tegenkomt. Daarnaast accepteren veel makelaars geen blinde biedingen om het risico dat de koop toch niet doorgaat te vermijden.

Huis te koop, geen bezichtigingen: wat nu?

Soms is een huis kopen zonder kijken de makkelijkste optie. Bij een huis kopen in het buitenland kan het te duur zijn om heen en weer te reizen voor de bezichtiging. Of misschien staat het huis te koop, maar kunnen er geen bezichtigingen plaatsvinden: in de eerste weken van de coronacrisis vonden er bijvoorbeeld minder bezichtigingen plaats door de maatregelen van het RIVM. Ook al zijn er soms omstandigheden die het bezichtigen van een huis bemoeilijken, het is nooit verstandig om een huis te kopen zonder te kijken. Verdiep je in de alternatieven, zoals virtueel bezichtigen, niet tegelijk bezichtigen met anderen of geen open huis bezoeken.

Een huis kopen zonder kijken is dus nooit een goed idee. Ga altijd eerst het huis bezichtigen voordat je een bod uitbrengt, anders heb je het risico dat je verborgen gebreken over het hoofd ziet, je bod niet geaccepteerd wordt, of simpelweg dat je niet gelukkig bent met je aankoop. Heb je tips nodig voor het bezichtigen van een huis? Dan hebben wij iets voor je: een gratis e-book vol tips voor jouw perfecte bezichtiging. Leer trucjes te herkennen en alles te weten te komen over het huis. Dat wil je toch niet missen?

De perfecte bezichtiging
Maak gebruik van deze onmisbare tips voor de perfecte bezichtiging van jouw droomhuis