Een huis kopen voordat je eigen huis verkocht is: kan dat zomaar?

We weten het allemaal: de huidige woningmarkt is niet gemakkelijk. Er heerst een groot tekort aan woningen en de huizenprijzen stijgen al jaren. In deze snelle woningmarkt is het verstandig om je oude huis eerst te verkopen voordat je een nieuw huis koopt. Maar stel dat jouw droomhuis opeens op je pad komt. Wat moet je doen als je een huis wilt kopen terwijl je eigen huis nog niet verkocht is?

Huis kopen terwijl eigen huis nog niet verkocht is: doen of niet doen?

Voordat je halsoverkop de handen schudt met de verkoper van dat droomhuis, moet je goed stilstaan bij je financiële mogelijkheden en de stand van de woningmarkt. Wij hebben de do’s en don’ts van een huis kopen terwijl je eigen huis nog niet verkocht is voor je op een rijtje gezet.

Wel kopen voor verkoop oude huis

Je kan overwegen om wel een huis te kopen voor de verkoop van je oude huis als:

  • Je dubbele woonlasten kunt dragen;
  • Je de overwaarde van je oude huis niet hoeft te investeren in de nieuwe woning;
  • Je de ruimte hebt om een lagere prijs voor je woning te accepteren;
  • Je het huis echt niet aan je voorbij wilt laten gaan.

Niet kopen voor verkoop oude huis

Als een van deze opties geldt voor jou, dan is het af te raden om een nieuw huis te kopen voor de verkoop van je oude huis:

  • Je financiën ontoereikend zijn;
  • Je denkt dat de verkoop van je woning lang gaat duren;
  • Je wilt precies weten hoeveel bestedingsruimte je over gaat hebben voor je nieuwe woning.

Wees je goed bewust van de mogelijkheden, denk er goed over na en bespreek je situatie met vrienden, familie of experts.

Huis kopen voordat eigen huis verkocht is

Als je het besluit hebt genomen om een huis te kopen voordat je eigen huis verkocht is, dan heb je dus geaccepteerd dat je tijdelijk dubbele maandlasten moet dragen. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden, kun je gebruik maken van wat regelingen, zoals overbruggingskrediet en dubbele hypotheekrenteaftrek.

Wat is een overbruggingskrediet?

Bij de aankoop van een nieuwe woning wordt er vaak gebruik gemaakt van de overwaarde die vrijkomt uit de verkoop van de oude woning. Als je je oude huis nog niet hebt verkocht, is er nog geen overwaarde om te gebruiken. In dit geval kun je gebruik maken van een overbruggingskrediet. Deze tijdelijke lening kun je gebruiken om je nieuwe woning te financieren en aflossen met de overwaarde van je oude huis nadat je deze hebt verkocht.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Woonlasten worden dragelijk doordat je gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek. Ook als je dubbele woonlasten hebt, heb je drie jaar lang recht op hypotheekrenteaftrek op beide woningen. Let op dat je je oude woning wel na drie jaar na de aankoop van je nieuwe huis verkocht hebt! Als dit niet lukt wordt de tweede hypotheek gezien als een consumptieve lening, waarbij je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Heb jij na 3 jaar nog steeds je oude huis niet verkocht? Verhuis dan weer terug naar de oude woning en zet de nieuwe woning te koop. Zo profiteer je weer 3 jaar van de hypotheekrenteaftrek ;).

Er zijn dus zeker mogelijkheden voor een huis kopen terwijl je oude huis nog niet verkocht is. Heb jij ook dat droomhuis op het ook en wil jij deze absoluut niet mislopen? Schakel dan de hulp in van een aankoopmakelaar van Libero Aankoop. Wij vinden voor jou de laagste prijs en vergroten jouw kans op die ene droomwoning. Wij werken volgens het “no cure, no pay”-principe: wel zo eerlijk. Neem nu vrijblijvend contact op!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Landelijk wonen tips die je niet wilt missen! Bij landelijk wonen denk je al snel aan een lieflijk boerderijtje met een paar kippen die de hele dag heerlijk op jouw erf rondscharrelen. Landelijk w...
Het juiste bod doen op een huis – zo doe je dat! Je hebt een prachtig huis bezichtigd en weet het zeker: hier wil jij graag wonen. De volgende stap is een bod uitbrengen. Maar hoe bepaal je hoe hoog ...
Nieuwbouwwoning kopen wordt onbetaalbaar De huizenprijzen van nieuwbouwwoningen stijgen naar ongekende hoogte, terwijl de prijsstijging bij bestaande woningen juist afvlakt. Lees in dit blog ...
NVM en Funda, is het wat het lijkt? De bekendste website voor huizenzoekers is toch wel Funda. De website en de app van Funda worden maar liefst 35 miljoen keer per maand bezocht. Niet a...