Afbeelding van een stel dat de sleutel krijgt van de makelaar

De 5 meest gemaakte fouten door woningkopers

Dagelijks begeleiden we tientallen mensen die een woning gaan kopen. Opvallend om te zien is dat veel mensen dezelfde fouten maken of willen gaan maken. Ben jij benieuwd wat de meest gemaakte fouten zijn? Hieronder de 5 meest gemaakte fouten door woningkopers:

1. Blind door verliefdheid

Wanneer je op zoek bent naar een woning zijn huizenwebsites als Funda en Jaap ideaal. Niet alleen kun je stiekem bij de verkopers in huis kijken, ook het plannen van een bezichtiging is erg gemakkelijk. Als je op het internet al erg enthousiast over de woning bent, misschien zelfs verliefd, is de kans groot dat je blind bent voor de gebreken van de woning. Tijdens de bezichtiging zie je enkel de mooie aspecten van de woning. Als er ergens achterstallig onderhoud is, zie je dit vaak niet. Daarom kan het verstandig zijn om een neutraal iemand mee te nemen bij een bezichtiging. Dit kan bijvoorbeeld een familielid of vriend zijn.

2. Bouwtechnische keuring

Vaak vinden woningkopers de kosten van een bouwkundige keuring te hoog. Daarnaast hebben ze vaak het idee dat ze zelf de gebreken in een woning wel kunnen vinden. Maar als er achteraf blijkt dat er schimmel in de woning zit, of de kosten van verbouwingen wel hoog uitkomen, kan de koop niet meer ongedaan worden gemaakt. Daarom is het verstandig om altijd een bouwkundige keuring te laten doen. Met behulp van deze keuring weet je altijd waar je aan toe bent. Daarnaast voldoe je met een bouwkundige keuring ook aan je onderzoeksplicht.

3. No-risk clausule

Het kan zijn dat je nog een eigen woning te koop hebt staan, maar dat je al wel op zoek bent naar een nieuwe woning. Of dat je het andersom doet. Dat je eerst een woning zoekt en dan pas je eigen woning te koop zet. In die situatie maken veel huizenkopers gebruik van de no-risk clausule (of dat willen ze). Maar eigenlijk is de no-risk clausule helemaal niet handig. Veel verkopers zullen hier niet mee akkoord gaan. Want feitelijk zeg je tegen hen: ik koop jouw woning op het moment dat mijn woning is verkocht en je mag de woning aan niemand anders meer verkopen. Dit zorgt voor een onzekere situatie voor de verkopende partij. Zij kunnen niet op zoek gaan naar een andere woning omdat jij jouw woning nog niet verkocht hebt. En misschien lukt het je helemaal niet om jouw woning op korte termijn te verkopen. Daarom is het veel verstandiger om eerst je eigen woning te verkopen voordat je op zoek gaat naar een nieuwe woning.

4. Voorlopig koopcontract

Wanneer een woning erg populair is, lijkt het soms verstandig om een voorlopig koopcontract te tekenen. Wat veel mensen echter niet weten is dat een voorlopig koopcontract eigenlijk een normaal koopcontract is. Je zit dus meteen aan de koop vast. Daarnaast is het koopcontract vaak niet goed gecontroleerd en weet je niet eens waar je mee akkoord gaat. De enige manieren om van zo’n contract af te komen, zijn met behulp van de bedenktijd of de ontbindende voorwaarden.

5. Bedenktijd

Na het tekenen van het koopcontract heb je drie dagen bedenktijd volgens de wet. Tijdens deze bedenktijd kun je van de koop afzien zonder een reden op te geven. De meeste huizenkopers denken dat de bedenktijd in het weekend niet doorgaat. Zij tellen dus drie werkdagen verder dan de dag waarop ze het koopcontract hebben getekend. Dit is een grote fout. In de wet staat namelijk dat er minimaal twee werkdagen in de bedenktijd moeten zitten. Het kan dus zijn dat er wel degelijk een dag uit het weekend bij de bedenktijd hoort!

Online training

Wil jij helemaal goed op pad gaan? En wil jij 18 gouden aankooptips ontvangen? Binnenkort organiseren wij weer een online training. Wil jij hier aan meedoen? Reserveer vast een plekje en zet het vast in je agenda!
Wil je graag in contact komen met de aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’, vraag dan een gratis adviesgesprek aan.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

4 Veelgestelde vragen: hoe zit het met de bouwkund... Een bouwkundige keuring is belangrijk tijdens het aankoopproces. Niet alleen voldoe je direct aan je onderzoeksplicht, maar je komt er ook achter of j...
5 koopbloopers die jij niet moet maken als je een ... Wil jij een huis kopen? Pas dan op dat je deze 5 veelgemaakte koop-blunders niet maakt. We hebben je gewaarschuwd! Welke blunders maken huizenkopers?...
Overdracht huis: waar op letten? Eindelijk! Het is zo ver. Jij bent bijna eigenaar van jouw droomwoning. Het enige wat nog rest is de overdracht bij de notaris. Maar daar komt nog bes...
3 valkuilen van het voorlopig koopcontract Je hebt jouw droomhuis gevonden, na de bezichtiging was je nog steeds enthousiast en het is je gelukt een prijs overeen te komen met de verkopende par...

2 gedachtes over “De 5 meest gemaakte fouten door woningkopers

Comments are closed.