Afbeelding van een stel dat de sleutel krijgt van de makelaar

Top 10 meest gemaakte fouten door woningkopers

Bij het kopen van een huis worden er veel fouten gemaakt. We begeleiden elke dag tientallen mensen die een woning gaan kopen. Opvallend om te zien is dat veel mensen dezelfde fouten maken of willen gaan maken. Ben jij benieuwd welke valkuilen bij een huis kopen er allemaal zijn? Hieronder de 10 meest gemaakte fouten door woningkopers:

1. Blind door verliefdheid

Wanneer je op zoek bent naar een woning zijn huizenwebsites ideaal. Niet alleen kun je stiekem bij de verkopers in huis kijken, ook het plannen van een bezichtiging is erg gemakkelijk. Als je op het internet al erg enthousiast over de woning bent, misschien zelfs verliefd, is de kans groot dat je blind bent voor de gebreken van de woning. Tijdens de bezichtiging zie je enkel de mooie aspecten van de woning. Als er ergens achterstallig onderhoud is, zie je dit vaak niet. Daarom kan het verstandig zijn om een neutraal iemand mee te nemen bij een bezichtiging. Dit kan bijvoorbeeld een familielid of vriend zijn.

2. Kopen zonder kijken

Stel je voor: je hebt op Funda een huis gevonden. Op het eerste oog voldoet het huis volledig aan je eisen, de prijs valt binnen je budget en de foto’s zijn prachtig. Op een oververhitte woningmarkt is snel handelen van levensbelang. Daarom kan het dan verleidelijk zijn om het huis te kopen zonder kijken. Doe dat nooit! Bieden zonder bezichtiging leidt bij veel huizenkopers tot grote spijt. Niet alleen omdat het huis uiteindelijk tegen kan vallen, maar ook omdat de bezichtiging hét moment is om belangrijke informatie te verzamelen, waarop jij je bod kunt baseren. Achteraf kun je je bod nooit verlagen.

3. Geen wensenlijstje maken

Voordat je begint met je zoektocht naar jouw droomhuis, is het belangrijk om jouw wensen en eisen op een rijtje te zetten. Hoeveel kamers heb je nodig, in wat voor buurt wil je wonen en hoeveel grond wil je kopen? Door zo’n wensenlijstje op te stellen, kun je een stuk gerichter zoeken. Als je dat niet doet, dan verlies je snel uit het oog waar jij naar op zoek was. Als je zo’n lijstje hebt gemaakt, is het ook belangrijk dat je je er echt aan houdt. Houd je woonwensen realistisch, maar zet ze niet zomaar opzij: daar krijg je later spijt van!

4. Gesprek met hypotheekadviseur vergeten

Zorg dat je inzicht hebt in jouw financiën voordat je een bod uit gaat brengen. Als je niet weet wat jouw maximale hypotheek is, bestaat de kans dat je jouw droomhuis op het laatste moment moet laten varen. Het is daarom zinvol om vooraf in kaart te brengen wat je wilt en kunt lenen.

5. Bouwtechnische keuring achterwege laten

Vaak vinden woningkopers de kosten van een bouwkundige keuring te hoog. Daarnaast hebben ze vaak het idee dat ze zelf de gebreken in een woning wel kunnen vinden. Maar als er achteraf blijkt dat er schimmel in de woning zit, of de kosten van verbouwingen wel hoog uitkomen, kan de koop niet meer ongedaan worden gemaakt. Daarom is het verstandig om altijd een bouwkundige keuring te laten doen. Met behulp van deze keuring weet je altijd waar je aan toe bent. Daarnaast voldoe je met een bouwkundige keuring ook aan je onderzoeksplicht.

6. No-risk clausule

Het kan zijn dat je nog een eigen woning te koop hebt staan, maar dat je al wel op zoek bent naar een nieuwe woning. Of dat je het andersom doet. Dat je eerst een woning zoekt en dan pas je eigen woning te koop zet. In die situatie maken veel huizenkopers gebruik van de no-risk clausule (of dat willen ze). Maar eigenlijk is de no-risk clausule helemaal niet handig. Veel verkopers zullen hier niet mee akkoord gaan. Want feitelijk zeg je tegen hen: ik koop jouw woning op het moment dat mijn woning is verkocht en je mag de woning aan niemand anders meer verkopen. Dit zorgt voor een onzekere situatie voor de verkopende partij. Zij kunnen niet op zoek gaan naar een andere woning omdat jij jouw woning nog niet verkocht hebt. En misschien lukt het je helemaal niet om jouw woning op korte termijn te verkopen. Daarom is het veel verstandiger om eerst je eigen woning te verkopen voordat je op zoek gaat naar een nieuwe woning.

7. Geen ontbindende voorwaarden

Sommige huizenkopers hopen een streepje voor te hebben op de concurrentie door de ontbindende voorwaarden achterwege te laten. Dat is een tactiek die je erg duur kan komen te staan. De ontbindende voorwaarden zijn er om jou tegen een miskoop te beschermen. Bijvoorbeeld als de bouwkundige keuring verborgen gebreken ontaardt of jij je financiering toch niet rond krijgt. Als je de voorwaarden achterwege laat, zit je vast aan de koop. Neem dus altijd ontbindende voorwaarden op in je bod!

8. Voorlopig koopcontract

Wanneer een woning erg populair is, lijkt het soms verstandig om een voorlopig koopcontract te tekenen. Wat veel mensen echter niet weten is dat een voorlopig koopcontract eigenlijk een normaal koopcontract is. Je zit dus meteen aan de koop vast. Daarnaast is het koopcontract vaak niet goed gecontroleerd en weet je niet eens waar je mee akkoord gaat. De enige manieren om van zo’n contract af te komen, zijn met behulp van de bedenktijd of de ontbindende voorwaarden.

9. Geen juridische controles

Als de onderhandelingen rond zijn, kan je geneigd zijn uit blijdschap zo snel mogelijk het koopcontract te tekenen. Doe dat niet! Laat het koopcontract altijd controleren op juridische zaken. Denk daarbij ook aan zaken als scheiding, kopen uit een erfenis, schulden en eventuele lopende rechtszaken. Vraag hierna bij de verkoper, hij is namelijk verplicht om jou hierover te informeren.

10. Bedenktijd vergeten

Na het tekenen van het koopcontract heb je drie dagen bedenktijd volgens de wet. Tijdens deze bedenktijd kun je van de koop afzien zonder een reden op te geven. De meeste huizenkopers denken dat de bedenktijd in het weekend niet doorgaat. Zij tellen dus drie werkdagen verder dan de dag waarop ze het koopcontract hebben getekend. Dit is een grote fout. In de wet staat namelijk dat er minimaal twee werkdagen in de bedenktijd moeten zitten. Het kan dus zijn dat er wel degelijk een dag uit het weekend bij de bedenktijd hoort!

Foutloos een huis kopen

Wist je dat 8/10 Nederlanders grote fouten maakt bij het kopen van een huis? Die fouten komen je duur te staan. Voorkom valkuilen bij het kopen van een huis door onze gratis online aankooptraining te volgen. Ontvang de gouden aankooptips en stel live vragen aan een team van aankoopexperts. Wil jij hier aan meedoen? Reserveer vast een plekje en zet het vast in je agenda!

2 gedachtes over “Top 10 meest gemaakte fouten door woningkopers

Comments are closed.