Wat doet een aankoopmakelaar

Wat doet een aankoopmakelaar? Waarom een aankoopmakelaar een aanrader is.

Je hebt besloten dat het tijd is om een woning te gaan kopen. Misschien wordt het jouw eerste woning, maar het kan ook jouw tweede of zelfs derde huis zijn. Het maakt niet uit of je voor het eerst een woning koopt of niet, je hebt het gevoel dat de woningmarkt helemaal nieuw voor je is. Alles is verandert sinds de vorige keer dat jij een woning kocht. Daarom kan de hulp van een aankoopmakelaar goed van pas komen. Maar wat doet een aankoopmakelaar nou eigenlijk? Helpt hij jou met het zoeken naar een woning? Of helpt hij alleen met een bod op het huis doen? Vandaag leggen wij uit wat een aankoopmakelaar kan betekenen bij de aankoop van een woning.

Wat is een makelaar?

Wanneer je een woning wilt gaan kopen, heb je vrijwel altijd te maken met een makelaar. De kans is groot dat de verkopers een verkopende makelaar hebben ingeschakeld om hen te helpen bij de verkoop van hun woning. Een verkopende makelaar lijkt er positief. Maar hij werkt voor de verkopers. Hij laat het lijken alsof hij in jouw belangen werkt, trap daar niet in! Ook jij als koper kan ervoor kiezen om een makelaar in te schakelen. In dat geval gaat het om een aankoopmakelaar. Deze makelaar zal in jouw belangen werken en je helpen bij de aankoop van jouw droomwoning. Deze makelaar werkt dus echt voor jou!

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar kan jou veel werk uit handen nemen. Hij weet namelijk precies wat er moet gebeuren tijdens het aankoopproces en waar je aan moet denken. Hij is een expert op het gebied van huizen kopen, het is immers zijn werk. Ook is het zo dat verkopende makelaars liever samenwerken met een aankoopmakelaar. Op die manier weten ze dat de samenwerking professioneler zal verlopen. Ook zal de verkopende makelaar minder spelletjes spelen en een (lager) bod sneller accepteren.
Afhankelijk van welke diensten hij aanbiedt, kan een aankoopmakelaar jou helpen bij de aankoop woning:

Online aankoopmakelaar of een traditionele?

Door een beetje te zoeken op het internet kom je er al gauw achter dat er veel verschil zit in de werkwijze van verschillende aankoopmakelaars. Wanneer je een aankoopmakelaar in wilt schakelen, is het heel belangrijk dat jij een makelaar kiest waar jij een goed gevoel bij hebt.
Grof gezegd kun je aankoopmakelaars verdelen in twee groepen:

  • Traditionele aankoopmakelaars: Traditionele aankoopmakelaars zijn vaak ook lokale makelaars. Dat betekent dat zij werken in een bepaalde regio. Het komt ook regelmatig voor dat deze makelaar zowel verkoop als aankoop van woningen doet. Hij is dus sneller op de hoogte van het nieuwste aanbod. Maar hij heeft ook dubbele belangen. Hij komt zijn collega’s regelmatig tegen in verschillende rollen (aankoop- of verkoopmakelaar). Om die reden zal hij hen te vriend willen houden. Een traditionele aankoopmakelaar zul je in levende lijve ontmoeten. Vaak gaat de traditionele makelaar ook met jou mee naar een bezichtiging.
  • Online aankoopmakelaars: Online aankoopmakelaars werken vaak landelijk. Dat betekent dat, waar jij ook een woning aan wilt kopen, deze makelaar jou kan helpen. Een belangrijk pluspunt van een online makelaar is dat hij snel kan handelen. Hij gaat vaak niet mee naar een bezichtiging, waardoor je hiervoor dus ook geen rekening hoeft te houden met zijn agenda. Daarna kan hij, zodra hij jouw opdracht heeft ontvangen, direct starten met een bod op het huis doen. De online aankoopmakelaar zul je zelden in het echt ontmoeten. Deze zul je voornamelijk telefonisch of via de mail spreken.

Tariefstellingen

Kijk goed naar de verschillende tariefstellingen op het moment dat je besloten hebt om een aankoopmakelaar in te schakelen voor de aankoop van een woning. Er zijn namelijk makelaars die werken met een vast tarief. Deze makelaars doen heus hun best voor je, maar ze verdienen hun geld sowieso.
Daarnaast zijn er aankoopmakelaars die een percentage van de aankoopprijs vragen. Met andere woorden, hoe duurder de woning aangekocht wordt, hoe meer de aankoopmakelaar verdient.
Ten slotte heb je nog aankoopmakelaars die een tarief op basis van prestatie hanteren. Dit betekent dat zij een percentage vragen van het onderhandelingsresultaat. Hoe beter er onderhandelt is, hoe meer deze aankoopmakelaar verdient.

Libero Aankoop inschakelen

Zoals je wellicht al geconcludeerd hebt, zal een aankoopmakelaar op basis van een prestatietarief zich het beste voor jou inzetten. Wij, Libero Aankoop, zijn een online aankoopmakelaar met prestatietarief.  Momenteel zijn wij de grootste aankoopmakelaar van Nederland.
Op het moment dat het ons niet lukt om de woning aan te kopen voor de prijs die jij er aan uit wilt geven, hoef je ons ook niets te betalen. No cure, no pay.
In steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag is er vaak geen onderhandelruimte. Maar ook in dit gebied kan Libero Aankoop jou helpen bij een aankoop woning. Kijk voor meer informatie op onze website, of schakel ons direct in!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Woning gevonden? 5 waardevolle woning kopen bespaa... Een woning kopen kost veel geld. Je hebt er graag wat voor over, want je ziet jezelf al op die prachtige plek wonen. Maar te veel geld uitgeven is nat...
Een huis kopen voordat je eigen huis verkocht is: ... We weten het allemaal: de huidige woningmarkt is niet gemakkelijk. Er heerst een groot tekort aan woningen en de huizenprijzen stijgen al jaren. In de...
Bureauwaardering De bureauwaardering is sinds 1 juli 2021 een nieuwe optie voor de waardebepaling van een woning. Als plaatsvervanger van de ‘oude’ modelmatige taxati...
7 x valkuilen bij huis kopen Ja, dat is hem… Jouw droomhuis! Snel handelen is nu geboden, maar let op! Stap niet in de valkuilen van een huis kopen. Laat je niet leiden door emoti...

Één gedachte over “Wat doet een aankoopmakelaar? Waarom een aankoopmakelaar een aanrader is.

  1. Handig overzicht! Zeker in grote steden waarbij er een schaarste is, is het inschakelen van een aankoopmakelaar zeer aan te raden.

Comments are closed.