prinsjesdag-2021

Prinsjesdag 2021

Op Prinsjesdag 2021 zijn er nieuwe plannen naar buiten gebracht over de woningmarkt. Lees wat jij moet weten over het woningbouwbudget, verduurzaming en overdrachtsbelasting in 2021.

Prinsjesdag 2021 plannen

Dit zijn de belangrijkste plannen voor de woningmarkt die bekend gemaakt zijn op Prinsjesdag:

Budget voor woningbouw

Er is voor de komende tien jaar 1 miljard euro vrijgemaakt voor het bouwen van nieuwe woningen. Tot 2030 wordt er dus jaarlijks 100 miljoen euro geïnvesteerd in woningbouw. Dit zou genoeg moeten zijn voor de bouw van 900.000 extra woningen. Op deze manier wil het kabinet het dringende woningtekort en de hoge huizenprijzen tegengaan.

Verduurzaming van woningen

Er wordt tot 2050 1,5 miljard euro uitgegeven aan de verduurzaming van woningen en gebouwen. Volgens het Klimaatakkoord moeten in 2050 alle woningen van het aardgas af zijn. Het budget wordt als volgt opgedeeld:

  • Nationaal isolatieprogramma van woningen (€500 miljoen). Huur- en koopwoningen moeten beter geïsoleerd worden. Daar komt subsidie en een eventuele isolatieverplichting voor nieuwbouw voor.
  • Tegemoetkoming voor aanschaf van hybride warmtepompen (€300 miljoen). Een hybride warmtepomp is een duurzaam alternatief voor aardgas-verwarming.
  • Verduurzaming van maatschappelijke gebouwen (€500 miljoen). Gebouwen als scholen en gemeentehuizen zijn vaak verouderd en moeten verduurzaamd worden.

Opkoopbescherming

Vanaf 1 januari 2022 kunnen gemeenten opkoopbescherming inzetten. Dat houdt in dat huizen in bepaalde gebieden niet opgekocht mogen worden voor verhuur. Hierdoor blijven er meer koopwoningen over, wat de stijgende huizenprijzen tegen zou moeten gaan.

Overdrachtsbelasting 2021 prinsjesdag

Voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting komt een zelfbewoningsplicht. Sinds 1 januari 2021 geldt een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar. In plaats van 2% van de aankoopprijs, betaal je helemaal geen overdrachtsbelasting. Sinds 1 april geldt die vrijstelling alleen voor woningen met een verkoopprijs onder de €400.000. Op Prinsjesdag 2021 is er nog een nieuwe regel aangekondigd: om gebruik te maken van de vrijstelling hebben kopers een zelfbewoningsplicht. Dit moet in een verklaring bij de notaris ondertekend worden. Het is de bedoeling dat deze regel wel rekening houdt met onvoorziene omstandigheden, zoals een scheiding of overlijden. Als daardoor geen zelfbewoning mogelijk is, kan alsnog de vrijstelling of een lager tarief van 2% overdrachtsbelasting gelden.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste woningnieuws? Volg ons dan op Facebook. Daar lees jij wekelijks de meest dringende onderwerpen over de woningmarkt. Altijd relevant voor jou! Volg ons direct op Facebook