5x waar op te letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning

5x nieuwbouwwoning kopen: waar let je op?

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, kent dat veel voordelen. Alles is gloednieuw en meestal helemaal volgens jouw wensen. Toch zijn er ook zaken waar je op moet letten om te voorkomen dat je spijt krijgt van de koop. Om dit te voorkomen, hebben wij een blog geschreven met 5 x waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning.

1. Begin bij je woonwensen als je nieuwbouw wilt kopen

Een nieuwbouwwoning kopen behoort voor veel mensen tot een droom die werkelijkheid wordt, maar is een nieuwbouwwoning wel het meest passend bij jouw woonwensen? Zorg daarom dat je inzichtelijk hebt wat jouw wensen en eisen zijn ten aanzien van jouw droomwoning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locatie, het soort woning, de aanwezig faciliteiten in de buurt en de prijs. Blijkt uit jouw wensenlijst dat een nieuwbouwwoning het beste bij je past, dan kun je gaan informeren bij makelaars of online zoeken naar nieuwbouwprojecten. Op deze manier kun je alvast een selectie maken van woningen die aansluiten bij jouw wensen.

2. Zorg voor inzicht in jouw budget

Zorg dat je van tevoren weet wat jij kunt en wilt lenen voor de aankoop van een woning. Met dit inzicht kun je jouw zoekcriteria weer aanscherpen. Zo weet je namelijk welke woningen je wel en welke je niet kunt kopen.

3. Houd rekening met dubbele woonlasten

Wanneer je een nieuwbouwwoning gaat kopen, moet deze in de meeste gevallen nog gebouwd worden. Ben je al in het bezit van een huur- of koopwoning, dan zal je gedurende de bouwperiode dus te maken hebben met dubbele woonlasten. Op het moment dat de bouw van jouw nieuwe woning start, begin je met betalen. Met andere woorden: je zult rekeningen ontvangen voor ieder deel van de woning dat reeds is afgerond (fundering, bouw van de begane grond enz.). Deze rekeningen betaal je uit het bouwdepot dat je hebt opgenomen voor de bouw van jouw woning.

4. Meerwerklijst nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning wordt gebouwd volgens een standaard plan. Omdat het om een standaard plan gaat, kan er vaak vrij eenvoudig wat aangepast worden. Deze aanpassingen worden meerwerk genoemd en staan vermeld op een meerwerklijst. Het meerwerk zal worden doorberekend, houdt hier dus rekening mee. Ons advies is om de meerwerklijst te bekijken voordat je de koopovereenkomst tekent. Onderhandelen over de prijs van het meerwerk is zeker aan te raden, dit kan je nog een leuk voordeel opleveren. Tot slot nog enkele aandachtspunten ten aanzien van het meerwerk. Zo is het belangrijk dat je niet akkoord gaat met prijs op aanvraag. Zorg dat je vooraf weet wat iets gaat kosten. Het kan ook zijn dat er wordt gevraagd om een vooruitbetaling, beperk dit tot een maximum van 12,5%.

5. Keuring bij oplevering

Je huis is eindelijk af en het is nog mooier dan je je voor durfde te stellen! Dat is natuurlijk helemaal geweldig, maar vergeet niet nog even kritisch te blijven. Wanneer de woning wordt opgeleverd, is het zaak dat je deze laat inspecteren. Wij raden aan om de nieuwbouwwoning te laten keuren door een expert met verstand van nieuwbouw, opleveringen en bouwkundige zaken. Dit is het moment dat je gebreken op kunt sporen of kunt vaststellen dat het meerwerk niet naar wens is uitgevoerd. Zaken die (nog) niet kloppend zijn, worden dan genoteerd en zowel door jou als de bouwer ondertekend. De bouwer van de woning heeft dan nog drie maanden de tijd om de gebreken en nalatigheden te herstellen.

Droom jij ook van een nieuwbouwwoning?

Bovenstaande tips zijn slechts een greep uit al onze tips ten aanzien van een nieuwbouwwoning. Wil je écht goed voorbereid een nieuwbouwwoning kopen? Lees dan ons gratis e-book: “Nieuwbouw kopen? Start hier!”

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Nieuwbouwwoning kopen wordt onbetaalbaar De huizenprijzen van nieuwbouwwoningen stijgen naar ongekende hoogte, terwijl de prijsstijging bij bestaande woningen juist afvlakt. Lees in dit blog ...
Nieuwbouw kopen: moet je een makelaar inschakelen? Vanaf deze week starten we met een reeks blogs over nieuwbouw. Verschillende onderwerpen komen aan bod, waaronder samenwerken met een aannemer, het be...
Een bouwdepot, zo werkt het! Heb je een woning gevonden waar je nog het nodige aan wilt verbouwen? Een bouwdepot kan de oplossing zijn om deze verbouwing te financieren. Lees hier...
Nieuwbouw kopen: het bestemmingsplan In de vorige twee blogs over nieuwbouw heb je kunnen lezen over het inschakelen van een makelaar bij nieuwbouw  en samenwerken met de aannemer. Deze w...