Foto van een hand die een akte ondertekent met een pen.

Koopovereenkomst: Hoe weet ik zeker dat alles er in staat?

In dit artikel lees je alles over de koopovereenkomst van een huis. We vertellen je wat de inhoud van het koopcontract is en wat er zeker wel en zeker niet in moet staan. Als grootste aankoopmakelaar van NL weten wij precies wat er in een koopovereenkomst moet staan en dat delen wij graag met jou.

Wat is een koopovereenkomst?

Bij het kopen van een huis hoort uiteraard ook het tekenen van een contract. Deze koopovereenkomst teken je als jouw bod op het huis is geaccepteerd. Een makelaar of notaris kan je hierbij helpen. In het koopcontract staat de prijs van het huis, de opleverdatum van de woning en de ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden koopovereenkomst

Een standaard koopovereenkomst bevat altijd de ontbindende voorwaarden. Dat zijn speciale gevallen die ervoor kunnen zorgen dat je nog van de koop af kunt zien. Het niet rond krijgen van de financiering, het niet verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of afzien van de koop naar aanleiding van de bouwtechnische keuring zijn veelvoorkomende ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst. Probeer de bouwtechnische keuring te laten verrichten voordat je het koopcontract tekent, maar als dit niet meer lukt, laat dan in de ontbindende voorwaarden opnemen dat je op basis van de bouwkeuring nog van de koop af kunt zien.

Andere afspraken in het koopcontract

Maak verder goede afspraken over welke (on)roerende zaken in het huis achterblijven en welke niet. Je kunt afspreken dat de woning “leeg” wordt opgeleverd, dus dat er geen huurders, bewoners, huisdieren én roerende zaken meer in de woning te vinden zijn. Dit staat in de meeste standaard koopovereenkomsten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om spullen over te nemen. Vaak is het zelfs mogelijk om alle inboedel over te nemen, zo lang je er maar voor betaalt. Een lijst van zaken helpt om duidelijkheid te krijgen. De verkoper kan aangeven welke spullen er bij het huis horen en welke spullen hij wil meenemen.

Koopcontract controleren

Als je het koopcontract gaat tekenen, is het van belang om het contract nog een keer goed te controleren voordat je tekent. Loop onderstaand lijstje even langs:

  • Controleer of alle gegevens op het voorblad goed zijn overgenomen en of de koopprijs goed is vermeld;
  • Zorg dat je alles begrijpt wat in het contract staat;
  • Controleer of alle afgesproken ontbindende voorwaarden in het contract staan;
  • Zorg dat de overdrachtsdatum in artikel 4 staat;
  • Ga na of de lijst van zaken klopt.

De koopakte moet goed gecontroleerd worden op juistheid. Ga na of alles klopt en let goed op details. Een aankoopmakelaar helpt bij de controle van de koopakte en zorgt dat er geen fouten in staan. Neem vrijblijvend contact met ons op als je hulp nodig hebt bij de aankoop van jouw nieuwe woning!

Bedenktijd koopovereenkomst

Na het tekenen van het koopcontract heb je nog drie dagen bedenktijd. Gedurende deze bedenktijd kun je alsnog afzien van de koop van de woning, zonder dat je daarvoor redenen opgeeft of een vergoeding/boete moet betalen. De bedenktijd gaat in op de dag waarop je de koopovereenkomst (door jou en de verkoper ondertekend) ontvangt. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan duurt de bedenktijd tot de eerstvolgende werkdag. Wil je de koopovereenkomst binnen deze bedenktijd ontbinden? Dan moet je dit uiteraard kenbaar maken aan de verkoper. Wij raden je aan om dit altijd schriftelijk te doen; je voorkomt daarmee discussies op een later tijdstip. De drie dagen bedenktijd geldt alleen voor de koper; de verkoper heeft geen recht op drie dagen bedenktijd. Ook moet je er rekening mee te houden dat de bedenktijd niet geldt bij onbebouwde grond, woonboten en woonwagens. Ook bij huurkoop en koop op een openbare veiling waarbij een notaris aanwezig is, heb je geen recht op bedenktijd.

Om altijd als eerste op de hoogte te zijn van woningmarkt nieuws, kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Hierin houden we jou maandelijks op de hoogte van al het nieuws. Schrijf je dus snel gratis in!