Foto van een hand die een akte ondertekent met een pen.

Hoe weet ik zeker dat alles in de koopovereenkomst staat?

Bij het kopen van een huis hoort uiteraard ook het tekenen van een contract. Deze koopovereenkomst teken je als jouw bod op het huis is geaccepteerd. Een makelaar of notaris kan je hierbij helpen. In het koopcontract staan de prijs van het huis, de opleverdatum van de woning en de ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden zijn speciale gevallen die ervoor kunnen zorgen dat je nog van de koop af kunt zien. Het niet rond krijgen van de financiering, het niet verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of afzien van de koop naar aanleiding van de bouwtechnische keuring zijn veelvoorkomende ontbindende voorwaarden. Probeer de bouwtechnische keuring te laten verrichten voordat je het contract tekent, maar als dit niet meer lukt, laat dan in de ontbindende voorwaarden opnemen dat je op basis van de bouwkeuring nog van de koop af kunt zien.

 

Andere afspraken

Maak verder goede afspraken over welke (on)roerende zaken in het huis achterblijven en welke niet. Je kunt afspreken dat de woning “leeg” wordt opgeleverd, dus dat er geen huurders, bewoners, huisdieren én roerende zaken meer in de woning te vinden zijn. Dit staat in de meeste standaard koopcontracten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om spullen over te nemen. Vaak is het zelfs mogelijk om alle inboedel over te nemen, zo lang je er maar voor betaalt. Een lijst van zaken helpt om duidelijkheid te krijgen. De verkoper kan aangeven welke spullen er bij het huis horen en welke spullen hij wil meenemen.

 

Koopcontract controleren

Als je het koopcontract gaat tekenen, is het van belang om het contract nog een keer goed te controleren voordat je tekent. Loop onderstaand lijstje even langs:

  • Controleer of alle gegevens op het voorblad goed zijn overgenomen en of de koopprijs goed is vermeld;
  • Zorg dat je alles begrijpt wat in het contract staat;
  • Controleer of alle afgesproken ontbindende voorwaarden in het contract staan;
  • Zorg dat de overdrachtsdatum in artikel 4 staat;
  • Ga na of de lijst van zaken klopt.

De koopakte moet goed gecontroleerd worden op juistheid. Ga na of alles klopt en let goed op details. Een aankoopmakelaar helpt bij de controle van de koopakte en zorgt dat er geen fouten in staan. Neem vrijblijvend contact met ons op als je hulp nodig hebt bij de aankoop van jouw nieuwe woning!

Bedenktijd

Na het tekenen van het koopcontract heb je nog drie dagen bedenktijd. Gedurende deze bedenktijd kun je alsnog afzien van de koop van de woning, zonder dat je daarvoor redenen opgeeft of een vergoeding/boete moet betalen. De bedenktijd gaat in op de dag waarop je de koopovereenkomst (door jou en de verkoper ondertekend) ontvangt. Eindigt de bedenktijd op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan duurt de bedenktijd tot de eerstvolgende werkdag. Wil je de koopovereenkomst binnen deze bedenktijd ontbinden? Dan moet je dit uiteraard kenbaar maken aan de verkoper. Wij raden je aan om dit altijd schriftelijk te doen; je voorkomt daarmee discussies op een later tijdstip. De drie dagen bedenktijd geldt alleen voor de koper; de verkoper heeft geen recht op drie dagen bedenktijd. Ook dien je er rekening mee te houden dat de bedenktijd niet geldt bij onbebouwde grond, woonboten en woonwagens. Ook bij huurkoop en koop op een openbare veiling waarbij een notaris aanwezig is, heb je geen recht op bedenktijd.

Om altijd als eerste op de hoogte te zijn van woningmarkt nieuws, kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Hierin houden we jou maandelijks op de hoogte van al het nieuws. Schrijf je dus snel gratis in!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

‘Libero Aankoop’ vertelt: Waarom een a... Wanneer je jouw droomwoning hebt gevonden en je wilt deze aankopen, moet je de keuze maken of je de onderhandelingen zelf wilt gaan voeren. Je hebt na...
De waarde van jouw droomwoning Het is eindelijk zo ver, je hebt je droomwoning gevonden en je wilt deze graag aankopen. Dan is het slim en vaak zelfs noodzakelijk om een taxatie uit...
Op zoek naar jouw droomwoning Of je nu een woning voor jezelf wilt, groter of juist kleiner wilt gaan wonen of dat je moet verhuizen voor je werk. Het is tijd om op zoek te gaan na...
4 Veelgestelde vragen: hoe zit het met de bouwkund... Een bouwkundige keuring is belangrijk tijdens het aankoopproces. Niet alleen voldoe je direct aan je onderzoeksplicht, maar je komt er ook achter of j...