duurzaam wonen

Gasloos wonen: wat zijn de voordelen en nadelen?

Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn, daarom moeten alle huishoudens van het aardgas af. Dit is dan ook de reden dat het kabinet heeft besloten dat nieuwe woningen in principe niet meer van een gasaansluiting worden voorzien. Een goed streven, want er zitten namelijk een hoop voordelen aan het wonen zonder gas. Maar zijn er eigenlijk ook nadelen te benoemen? 

Waarom stoppen met aardgas?

Tijdens het Klimaatakkoord van Parijs uit2015 zijn er door verschillende landen afspraken gemaakt om minder CO2 uit te stoten. Nederland is één van die landen. Ongeveer 95% van de 7,7 miljoen huishoudens in Nederland gebruikt aardgas om bijvoorbeeld het huis te verwarmen of om op te koken. Al deze huishoudens bij elkaar zorgen voor een flinke CO2-uitstoot: maar liefst 11% van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Door te stoppen met aardgas, zorgen we ervoor dat er veel minder CO2 de atmosfeer wordt ingeblazen. Hoe minder CO2 in de lucht, hoe beter dat is voor het milieu.

De voordelen van gasloos wonen

Ten eerste is gasloos wonen natuurlijk een stuk beter voor het milieu, maar daarnaast zijn er nog enkele andere voordelen te noemen. Zo is gasloos wonen een stuk veiliger. Door over te stappen op stroom, kun je ook flink wat geld besparen. Gas is namelijk drie keer zo duur als elektriciteit. Hierdoor beslaat de gasrekening het grootste gedeelte van de energierekening.

Wat verandert er allemaal?

Er komt veel kijken bij volledig gasloos wonen. Je moet bijvoorbeeld een andere manier vinden om je woning en het water te verwarmen. Een warmtepomp en een pelletkachel worden genoemd als de verwarmingsapparaten van de toekomst. Een warmtepomp is een apparaat dat energie onttrekt uit de lucht of uit de bodem. Deze energie wordt omgezet in warmte voor de verwarming en om het kraanwater te verwarmen. Een goed geïsoleerde woning is dan wel noodzakelijk, anders moet de pomp te hard werken. In Nederlandse grote steden is stadsverwarming een opmars aan het maken als alternatief voor gas. Ook moet er op een andere manier gekookt worden. Gasloos koken kan bijvoorbeeld door middel van een inductieplaat.

De nadelen van gasloos wonen

Het grootste nadeel is dat de aanpassingen die verricht moeten worden een hoop geld kosten. Zeker voor eigenaren van bestaande woningen. Als je bijvoorbeeld een warmtepomp, inductiekookplaat en zonnepanelen koopt, ben je ongeveer € 13.000,- kwijt. Tel daar nog maar eens een bedrag tussen de € 900,- en € 3.600,- bij op als je de woning ook nog moet isoleren. Daar staat natuurlijk tegenover dat je wel jaarlijks flink bespaart op de energierekening. Ook de aankoopbedragen van nieuwbouwwoningen zullen hierdoor flink stijgen. Men gaat er vanuit dat nieuwe woningen door deze aanpassingen gemiddeld € 15000,- duurder worden. Gelukkig zijn er wel verschillende subsidies beschikbaar voor bijvoorbeeld een warmtepomp, pelletkachel en zonneboiler waardoor de kosten een stuk lager uitvallen.

Nu is het wel zo dat het gebruik van stroom flink gaat toenemen, zeker als je bijvoorbeeld een warmtepomp neemt. Uiteindelijk zul je helemaal niets meer voor gas betalen, waardoor je onder de streep natuurlijk wel goedkoper uit bent. Je kunt het beste regelmatig energieleveranciers vergelijken om er zeker van te zijn dat je het laagste tarief betaalt.

 

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Energielabel verplicht bij verkoop woning Wil je je woning verkopen of verhuren? Houd er dan rekening mee dat het vanaf begin dit jaar verplicht is om een energielabel te overhandigen bij de v...
5 x energie besparende tips voor de zomer De warme dagen rijgen zich aaneen en in Nederland staan in veel huishoudens de ventilatoren op scherp. Wellicht staat er ook een extra koelkast aan om...
Een woning zonder gas, hoe zit dat? Wonen zonder gas is relevanter dan ooit. In 2050 wil Nederland CO2-neutraal zijn, waardoor het gebruik van aardgas behoorlijk verminderd moet worden. ...
Alles wat je moet weten over de salderingsregeling De salderingsregeling voor zonnepanelen komt de laatste tijd vaak in het nieuws. Hoe zit dat nou precies? Wat wordt er in de Tweede Kamer besproken? W...

2 gedachtes over “Gasloos wonen: wat zijn de voordelen en nadelen?

  1. “…gas is drie keer duurder dat elektriciteit…”

    Dacht het niet. Het is precies omgekeerd. Gas is veeeeel goedkoper.

    Een kuub gas is energetisch equivalent aan 10 a 11 kWh elektriciteit. 1 kWh kost rond €0,24, dus 10 keer 0,24 = €2,40. Vergelijken we dus gas (rond €0,67 per kuub) met elektriciteit dan is elektriciteit ruim 3 keer DUURDER dan gas. Dat is ook logisch, want anders zouden we onze huizen toch veel goedkoper met straalkacheltjes kunnen verwarmen en zou niemand dure cv installaties gebruiken.

    Maar goed, logica, wetenschap en economie doen er allang niet meer toe. Het is allemaal onderbuik, propaganda, keiharde leugens als het om milieu, CO2 en duurzaamheid gaat. Mensen lijken gehersenspoeld, gek geworden. Zelf ben ik opgeleid in energie techniek, ben afgestudeerd met een onderzoek naar zonne collectoren.

Comments are closed.