huis kopen met hulp van ouders garant staan

Zo kunnen ouders garant staan voor de hypotheek

Je hebt de leukste woning van Nederland gevonden! Nu alleen nog een hypotheek om deze leuke woning te kunnen financieren. Maar wat als je niet genoeg hypotheek kunt krijgen als starter? Gewoonweg omdat je niet genoeg verdient of doordat die enorme studieschuld roet in het eten gooit. Heb je wel eens gedacht aan het garant staan voor hypotheek door je ouders? Lees hier hoe garant staan in zijn werk gaat.

Garant staan hypotheek, wat is dat?

Wanneer jouw hypotheeksom te laag is voor het kopen van jouw woning, dan is een hypotheek met hulp van ouders een goede oplossing. Jouw ouders kunnen bijvoorbeeld garant staan voor de hypotheek. Wanneer er sprake is van garant staan voor hypotheek, dan staan jouw ouders garant- of borg voor het te lenen hypotheekbedrag. Hiermee maken zij zich mede-aansprakelijk voor jouw hypotheek. Wanneer ouders garant staan voor hypotheek, moeten zij ook een handtekening zetten onder het hypotheekcontract. Kun je om welke reden dan ook de aflossing niet betalen, dan worden jouw ouders aangesproken om dit te doen.

Garant staan hypotheek weer mogelijk

Tot 2013 konden ouders garant staan voor hypotheek. De jaren daarna werd het nauwelijks meer geaccepteerd, omdat het risico te groot was. In 2019 is het bij enkele geldverstrekkers weer mogelijk om een hypotheek met garant staan van ouders te regelen. Dit is voor starters natuurlijk goed nieuws!

Hoeveel meer hypotheek als ouders garant staan?

Wanneer je bij een financiële instelling aanklopt voor een hypotheek, kijken ze eerst naar jouw inkomen. Bij deze berekening houden ze rekening met jouw draagkracht van de komende vijf jaar. Wanneer dit plaatje helder is, wordt de financiële situatie van jouw ouders bekeken. Dat je een veel hogere hypotheek krijgt, is niet waarschijnlijk. Jouw ouders staan garant voor de hypotheek om het risico voor de bank te verkleinen. Wanneer het gat tussen de te krijgen hypotheeksom en de prijs voor de woning te groot is, is een schenking een betere oplossing.

Kunnen alleen ouders garant staan?

Het antwoord op deze vraag is nee. Zolang er iemand mede-aansprakelijk wil worden van jouw hypotheek dan mag dat. Dus of dat nou een ouder, broer, zus of buurman is, maakt niet uit. De voorwaarden voor garant staan hypotheek verschillen per bank. Het is ook niet bij iedere bank mogelijk om op deze wijze een hypotheek te krijgen. Het is dus belangrijk om na te gaan bij welke financiële instelling jij aan wil kloppen voor jouw hypotheek.

Huis kopen voor kind

Gelukkig is het weer mogelijk dat ouders garant staan voor de hypotheek. Dit biedt starters mogelijkheden om een huis te kopen. En over huizen kopen gesproken… Ken jij onze gratis online aankooptraining al? Deze training stoomt jou klaar om jouw droomwoning te kopen tegen de beste prijs. Hoe, dat vertellen onze aankoopexperts jou graag. Schrijf je snel in voordat de training vol is en je moet wachten op de volgende.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Soorten hypotheken van nu vergeleken met hypotheek... “Vroeger was alles anders dan nu.” Een uitspraak die zo uit je oma's mond kan rollen. Het klinkt erg cliché, maar er zit een kern van waarheid in. De ...
Help! Er zijn meerdere bieders op een huis! Zin in een wedstrijdje? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning. De woningmarkt is immers zo krap, je moet een lange adem én diepe zakke...
Bod uitbrengen op een huis: Hoeveel bieden onder d... De meest gestelde vraag bij het kopen van een woning is toch wel: “Hoeveel kun je onder de vraagprijs bieden?” Het is namelijk voor een starter of lee...
Alles wat jij moet weten over een tiny house kopen... Een tiny house is een compact en vaak (deels) zelfvoorzienend huisje. Het klinkt onwijs Amerikaans en dat is ook zo, want de “Tiny House Movement” is ...