huis kopen met hulp van ouders garant staan

Garant staan hypotheek

Als ouders garant staan voor een hypotheek, kan je meestal een hogere hypotheek krijgen. Dat kan je dus wél een huis te kopen. Lees hier hoe garant staan in zijn werk gaat.

Garant staan hypotheek, wat is dat?

Wanneer jouw hypotheeksom te laag is voor het kopen van jouw woning, dan is een hypotheek met hulp van ouders een goede oplossing. Jouw ouders kunnen bijvoorbeeld garant staan voor de hypotheek. Wanneer er sprake is van garant staan voor hypotheek, dan staan jouw ouders garant- of borg voor het te lenen hypotheekbedrag. Hiermee maken zij zich mede-aansprakelijk voor jouw hypotheek. Wanneer ouders garant staan voor hypotheek, moeten zij ook een handtekening zetten onder het hypotheekcontract. Kun je om welke reden dan ook de aflossing niet betalen, dan worden jouw ouders aangesproken om dit te doen.

Garant staan hypotheek weer mogelijk

Tot 2013 konden ouders garant staan voor hypotheek. De jaren daarna werd het nauwelijks meer geaccepteerd, omdat het risico te groot was. In 2019 is het bij enkele geldverstrekkers weer mogelijk om een hypotheek met garant staan van ouders te regelen. Dit is voor starters natuurlijk goed nieuws!

Hoeveel meer hypotheek als ouders garant staan?

Wanneer je bij een financiële instelling aanklopt voor een hypotheek, kijken ze eerst naar jouw inkomen. Bij deze berekening houden ze rekening met jouw draagkracht van de komende vijf jaar. Wanneer dit plaatje helder is, wordt de financiële situatie van jouw ouders bekeken. Dat je een veel hogere hypotheek krijgt, is niet waarschijnlijk. Jouw ouders staan garant voor de hypotheek om het risico voor de bank te verkleinen. Wanneer het gat tussen de te krijgen hypotheeksom en de prijs voor de woning te groot is, is een schenking een betere oplossing.

Kunnen alleen ouders garant staan?

Het antwoord op deze vraag is nee. Zolang er iemand mede-aansprakelijk wil worden van jouw hypotheek dan mag dat. Dus of dat nou een ouder, broer, zus of buurman is, maakt niet uit. De voorwaarden voor garant staan hypotheek verschillen per bank. Het is ook niet bij iedere bank mogelijk om op deze wijze een hypotheek te krijgen. Het is dus belangrijk om na te gaan bij welke financiële instelling jij aan wil kloppen voor jouw hypotheek.

Huis kopen voor kind

Wil jij een huis kopen voor je kind, of je kind een eind op weg helpen met de aankoop? Dan zijn er ook nog andere opties dan garant staan voor de hypotheek. Dit kan je doen:

  1. Je kind geld lenen in de vorm van een familiehypotheek. Hierover moet wel rente betaald worden. Je kind kan deze rente wel aftrekken bij de belastingaangifte. De ontvangen rente is bij jou onbelast.
  2. Een schenking geven. Bij het kopen van een huis mag je maximaal 100.000 euro meebetalen, zonder dat je daar belasting over betaalt. De enige voorwaarde is dat jouw kind jonger moet zijn dan 40.
  3. Een woning kopen en verhuren aan je kind.

Garant staan hypotheek tip

Voordat jij of je kind op zoek gaat naar een huis, is het belangrijk om precies te weten wat het budget is. De eerste stap van het kopen van een huis is het opstellen van een financiële eisenlijst. Hierin staan alle financiële mogelijkheden opgesomd, met een handtekening van een hypotheekadviseur eronder. In de financiële eisenlijst neem je ook mee of en voor hoeveel jij of je ouders garant kunnen staan.

Een officieel financieel overzicht is niet alleen heel handig tijdens het zoeken van een huis, maar ook tijdens de onderhandelingen. De verkoper heeft zo veel zekerheid en dat is goed voor de gunfactor.

Laat nu GRATIS een financiële eisenlijst maken door de beste hypotheekadviseur uit jouw regio.

Ja, ik wil gratis hypotheekadvies!