Hoe gaat het aankoopproces?

De zoektocht naar jouw droomwoning kan enorm veel tijd kosten. Want hoe weet je nou voor de volle honderd procent zeker dat dit de woning is waar jij de komende jaren in wilt wonen? En als je eindelijk een woning hebt gevonden die jouw interesse heeft, moet je snel een beslissing maken. Want de huizenmarkt begint weer te op te komen en populaire woningen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Wanneer je dan zeker weet dat jij jouw droomwoning wilt aankopen, wil je natuurlijk niet dat een ander hiermee vandoor gaat. Het is dus tijd om snel te handelen en het aankoopproces op te starten. Op het internet is veel informatie te vinden over dit aankoopproces. Want hoe gaat dat nu eigenlijk? Welke keuzes maak je in het proces? En welke fouten worden daarbij vaak gemaakt?

Bouwkundige keuring

Veel mensen denken dat je, voordat je een openingsbod kunt uitbrengen, moet weten wat de staat van de woning is. Daarom wordt ervoor gekozen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren tijdens een tweede bezichtiging. Samen met een bouwkundige expert ga je door de woning. Deze keuring vindt meestal plaats voordat er een bod is neergelegd. In de meeste gevallen stelt de bouwkundige expert ook een bouwkundig rapport op. De kans bestaat dat er er tijdens deze keuring wat verborgen gebreken aan het licht zijn gekomen. Op basis van deze bevindingen start je de onderhandelingen met de verkopende partij. De verwachting is dat hierdoor de vraagprijs naar beneden onderhandeld kan worden.

Valkuilen

Het is erg goed om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo weet je precies wat de gebreken en eventueel verborgen gebreken aan de woning zijn en welke kosten je kunt verwachten op het moment dat je dit gaat opknappen.
Echter is de timing van de keuring cruciaal. Het is helemaal niet nodig om de bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je start met de onderhandelingen. Wanneer je dit wel doet, weet de verkopende partij dat jij enorm geïnteresseerd bent in de woning. Je bent immers bereid om kosten te maken voordat er überhaupt een prijs overeengekomen is. Met dit in zijn achterhoofd, zal de verkopende partij minder gauw zakken in de prijs. Je hebt laten zien dat je enthousiast bent, dan wil je vast ook wel iets meer betalen. Daarnaast is het zo dat de verkopende partij heus wel weet wat de staat van de woning is. Vaak is dit zelfs al meegenomen in de vraagprijs. Dus onderhandelingen op basis van de bevindingen in een bouwkundige keuring hebben vaak weinig tot geen effect.
Het juiste moment om een bouwkundige keuring uit te laten voeren is het moment nadat je een prijsovereenkomst hebt bereikt. De verkopende partij zal in die eerste week bezig zijn met het opstellen van een voorlopig koopcontract. Dat betekent dat jij er ook nog geen handtekening onder hebt kunnen zetten. Mocht uit de bouwkundige keuring blijken dat de kosten voor onderhoud dusdanig hoog zijn, of er verborgen gebreken aan het licht komen, dan kun je nog van de koop afzien.

Taxatierapport

Ook een taxateur wordt vaak al ingeschakeld voordat de onderhandelingen hebben plaatsgevonden. Het grote voordeel hiervan is dat de waarde van de woning vooraf bekend is. Daarnaast bevat het taxatierapport ook gegevens die doorslaggevend kunnen zijn voor het wel of niet aankopen van de woning.
Een taxatierapport is altijd nodig bij het verkrijgen van een hypotheek. Of je een taxateur nu voor of na de onderhandelingen laat komen, maakt voor het krijgen van een hypotheek niet veel uit. Het taxatierapport heb je hoe dan ook nodig. Maar het moment van de taxatie kan wel invloed hebben op de onderhandelingen.

BlogE-bookTaxatie

Valkuilen

Wanneer je geen eigen geld hebt, heb je hoe dan ook een taxatierapport nodig. Zonder taxatierapport zal de bank jou geen hypotheek verstrekken. Een taxatierapport dient altijd opgesteld te worden door een onafhankelijke taxateur. Deze mag niets met de verkoop of de aankoop van de woning te maken hebben.
Wanneer je ervoor kiest om een taxateur in te schakelen voordat je een prijs bent overeengekomen, geldt dat je de verkopende partij het signaal geeft erg enthousiast te zijn over de woning. Hierdoor zal een verkopende partij minder gauw zakken in de prijs. Iemand die enthousiast over de woning is, zal vaak meer geld over hebben voor de betreffende woning.
Het is dus verstandig om een taxatie uit te laten voeren op het moment dat er een prijsovereenkomst bereikt is. In de periode dat de verkopende partij bezig is met het opstellen van het koopcontract, heb jij voldoende tijd om een taxatie uit te laten voeren. Mocht de waarde dusdanig afwijken van de overeengekomen prijs, kun je nog alle kanten op.
Stel dat de getaxeerde waarde dusdanig lager uitvalt dan vooraf verwacht, dan kan het zijn dat je geen hypotheek meer kunt krijgen. In dat geval kun je nog van de koop afzien, omdat je nog geen handtekening hebt gezet. Ook is het mogelijk om nogmaals met de verkopende partij aan tafel te gaan zitten om opnieuw te onderhandelen over de prijs.

Zelf onderhandelen

Veel mensen kiezen ervoor om vervolgens zelf de onderhandelingen aan te gaan met de verkopende partij. Het kan zijn dat ze niet weten wat een aankoopmakelaar voor hen kan betekenen of dat ze verwachten zelf voldoende resultaat uit de onderhandelingen te kunnen halen.
Gewapend met een bouwkundig rapport en taxatierapport stap je op de verkopende makelaar af. Op basis van de gegevens in deze rapporten bepaal je het openingsbod.
Wanneer er een prijs is overeengekomen start de verkopende partij met het maken van het koopcontract. Jij zult dit contract doorlezen om vervolgens een handtekening eronder te zetten. Ondanks het taalgebruik in dit koopcontract laten weinig mensen dit door derden lezen.

Valkuilen

Ook aan het voeren van de onderhandelingen zonder hulp van een aankoopmakelaar zitten valkuilen. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende fouten:

  • Jezelf vastpinnen op een standpunt. Wanneer je zelf de onderhandelingen voert, kan het zijn dat je een specifiek standpunt in jouw hoofd hebt zitten die je niet los kunt laten. Je staat dan niet meer open voor andere suggesties. Dit kan voor een blokkade in het onderhandelingsproces zorgen.
  • Afdwalen van jouw eigen doelen en belangen. Wanneer je een woning echt graag wilt, kan het zijn dat je jouw eigen grenzen uit het oog verliest. Stel dat je maximaal €250.000 voor de woning over hebt, maar het lijkt erop dat de verkopende partij niet verder wil zakken dan €260.000. Dan kun je twee dingen doen: of je stopt met de onderhandelingen omdat je gewoon niet meer kunt betalen, of je legt er €10.000 bovenop, wat je er eigenlijk niet voor over hebt, of helemaal niet tot je beschikking hebt.
  • Verliefd zijn op de woning. Het is erg goed dat je enthousiast bent over de woning. Maar dankzij deze roze bril bestaat de kans dat jij de gebreken niet meer ziet. Je hebt geen onafhankelijk oordeel meer over de woning. Je ziet jezelf er immers al lang en breed wonen.
  • Je trapt gemakkelijk in de trucjes van de verkopende makelaar. Een verkopende makelaar heeft namelijk een trukendoos die hij ongetwijfeld zal inzetten wanneer hij met jou in onderhandelingen is. Op die manier probeert hij er een hogere prijs uit te slepen. Een aankoopmakelaar kent deze trucjes. Daarom zal een verkopende makelaar deze minder gauw inzetten bij een aankoopmakelaar.

Het is altijd mogelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen die voor jou de onderhandelingen zal voeren. Omdat een aankoopmakelaar niet persoonlijk is betrokken bij de aankoop van deze woning, zal hij zich ook niet laten leiden door zijn gevoel. Hij houdt jouw wensen en belangen in zijn achterhoofd en voert zo de onderhandelingen.
Daarnaast staat een aankoopmakelaar altijd klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Geen vraag is hem te gek. Tenslotte bieden de meeste aankoopmakelaars aan om het koopcontract voor jou te controleren. Zo weet je zeker wat je aankoopt.
Let er bij het kiezen van een aankoopmakelaar wel op dat hij jouw belangen behartigd. De beste aankoopmakelaar is er één die een courtage berekent afhankelijk van het onderhandelingsresultaat. Dus hoe meer hij van de woning af weet te praten, hoe hoger zijn courtage wordt. Zo weet je zeker dat deze aankoopmakelaar het beste resultaat wil boeken voor jou.

Wil jij graag een aankoopmakelaar inschakelen of wens je graag wat extra informatie? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Huis kopen zonder hypotheek; dit moet je weten De laatste jaren worden er steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Sinds 2017 wordt een op de vijf woni...
Wat je moet weten over huis kopen op inschrijving Op de huidige woningmarkt is er steeds vaker sprake van een populaire woning. Dit houdt in dat er veel geïnteresseerden zijn voor één woning. Voor de ...
Het NWWI-taxatierapport Als je een woning wilt kopen, moet je een taxatie laten uitvoeren. De waarde van de woning wordt dan bepaald. Een taxatie kan om verschillende redenen...
Bod geaccepteerd… en nu? 6 dingen die jij mo... Je bod is geaccepteerd: en nu? Nu is het tijd de aankoop af te ronden. Lees hier alles wat je nog moet regelen nadat jouw bod is geaccepteerd. Bo...