Aankoopproces: hoe werkt het

Het aankoopproces van jouw droomwoning is niet eenvoudig. Een aankoopmakelaar kan je daarbij helpen. Maar je kunt ook besluiten om zelf het aankoopproces te doen. Dan moet je wel precies weten hoe het werkt. Welke keuzes je moet maken in het proces. En welke fouten je niet moet maken.

Aankoopproces: de bouwkundige keuring

Veel mensen denken dat je, voordat je een openingsbod kunt uitbrengen, moet weten wat de staat van de woning is. Daarom kiezen ze ervoor om een bouwkundige keuring uit te laten voeren tijdens een tweede bezichtiging. Samen met een bouwkundige expert ga je door de woning. Deze keuring vindt meestal plaats voordat er een bod is neergelegd. Vaak stelt de bouwkundig expert ook een bouwkundig rapport op. De kans bestaat dat er tijdens deze keuring wat verborgen gebreken aan het licht komen. Op basis van deze bevindingen start je de onderhandelingen met de verkopende partij. Verwacht wordt dat je hierdoor de vraagprijs naar beneden kunt onderhandelen.

Valkuilen bij bouwkundige keuring

Het is goed om tijdens het aankoopproces een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo weet je precies wat de gebreken en eventueel verborgen gebreken aan de woning zijn en welke kosten je kunt verwachten op het moment dat je dit gaat opknappen. Maar de timing van de keuring is cruciaal.

Timing bouwkundige keuring
Het is helemaal niet nodig om de bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je start met de onderhandelingen. Als je dit wel doet, weet de verkopende partij dat jij enorm geïnteresseerd bent in de woning. Je bent bereid om kosten te maken voordat er een prijs overeengekomen is. Met dit in zijn achterhoofd, zal de verkopende partij minder snel zakken met de prijs. Je hebt laten zien dat je enthousiast bent, dan wil je vast ook wel iets meer betalen. Daarnaast is het zo dat de verkopende partij heus wel weet wat de staat van de woning is. Vaak is dit al meegenomen in de vraagprijs. Dus onderhandelingen op basis van de bevindingen in een bouwkundige keuring hebben vaak weinig tot geen effect.

Het juiste moment om een bouwkundige keuring uit te laten voeren in het aankoopproces is het moment nadat je een prijsovereenkomst hebt bereikt. De verkopende partij zal in die eerste week bezig zijn met het opstellen van een voorlopig koopcontract. Dat betekent dat jij er ook nog geen handtekening onder hebt kunnen zetten. Blijkt uit de bouwkundige keuring dat de kosten voor onderhoud enorm hoog zijn, of komen er verborgen gebreken aan het licht? Dan kun je nog van de koop afzien.

Aankoopproces: het taxatierapport

Ook een taxateur wordt vaak ingeschakeld voordat de onderhandelingen hebben plaatsgevonden. Het grote voordeel hiervan is dat de waarde van de woning vooraf bekend is. Daarnaast bevat het taxatierapport ook gegevens die doorslaggevend kunnen zijn voor het wel of niet aankopen van de woning. Een taxatierapport is altijd nodig bij het verkrijgen van een hypotheek. Of je een taxateur nu voor of na de onderhandelingen laat komen, maakt voor het krijgen van een hypotheek niet veel uit. Het taxatierapport heb je hoe dan ook nodig. Maar het moment van de taxatie in het aankoopproces kan wel invloed hebben op de onderhandelingen.

BlogE-bookTaxatie

Valkuilen bij het taxatierapport

Wanneer je geen eigen geld hebt, heb je hoe dan ook een taxatierapport nodig. Zonder taxatierapport krijg je geen hypotheek van de bank. Een taxatierapport moet altijd opgesteld worden door een onafhankelijke taxateur. Die mag niets met de verkoop of de aankoop van de woning te maken hebben.

Taxateur inschakelen
Als je ervoor kiest om een taxateur in te schakelen voordat je een prijs bent overeengekomen, geldt dat je de verkopende partij het signaal geeft erg enthousiast te zijn over de woning. Hierdoor zal een verkopende partij minder snel zakken in de prijs. Iemand die enthousiast over de woning is, zal vaak meer geld over hebben voor de betreffende woning. Het is dus verstandig om een taxatie uit te laten voeren op het moment dat er een prijsovereenkomst bereikt is. In de periode dat de verkopende partij bezig is met het opstellen van het koopcontract, heb jij voldoende tijd om een taxatie uit te laten voeren. Mocht de waarde zo afwijken van de overeengekomen prijs, kun je nog alle kanten op.

Stel dat de getaxeerde waarde veel lager uitvalt dan vooraf verwacht, dan kan het zijn dat je geen hypotheek meer kunt krijgen. In dat geval kun je nog van de koop afzien, omdat je nog geen handtekening hebt gezet. Ook is het mogelijk om nogmaals met de verkopende partij aan tafel te gaan zitten om opnieuw te onderhandelen over de prijs.

Aankoopproces: zelf onderhandelen

Veel mensen kiezen ervoor om tijdens het aankoopproces zelf de onderhandelingen aan te gaan met de verkopende partij. Het kan zijn dat ze niet weten wat een aankoopmakelaar voor hen kan betekenen of dat ze verwachten zelf voldoende resultaat uit de onderhandelingen te kunnen halen. Gewapend met een bouwkundig rapport en taxatierapport stap je op de verkopende makelaar af. Op basis van de gegevens in deze rapporten bepaal je het openingsbod.

Als er een prijs is overeengekomen start de verkopende partij met het maken van het koopcontract. Jij zult dit contract doorlezen om vervolgens een handtekening eronder te zetten. Ondanks het taalgebruik in dit koopcontract laten weinig mensen dit door derden lezen.

Valkuilen bij zelf onderhandelen

Ook aan het voeren van de onderhandelingen zonder hulp van een aankoopmakelaar zitten valkuilen. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende fouten:

  • Jezelf vastpinnen op een standpunt. Wanneer je zelf de onderhandelingen voert, kan het zijn dat je een specifiek standpunt in jouw hoofd hebt zitten dat je niet los kunt laten. Je staat dan niet meer open voor andere suggesties. Dit kan voor een blokkade in het onderhandelingsproces zorgen.
  • Afdwalen van jouw eigen doelen en belangen. Als je een woning echt graag wilt, kan het zijn dat je jouw eigen grenzen uit het oog verliest. Stel dat je maximaal €250.000 voor de woning over hebt, maar het lijkt erop dat de verkopende partij niet verder wil zakken dan €260.000. Dan kun je twee dingen doen: of je stopt met de onderhandelingen omdat je gewoon niet meer kunt betalen, of je legt er €10.000 bovenop, wat je er eigenlijk niet voor over hebt, of helemaal niet tot je beschikking hebt.
  • Verliefd zijn op de woning. Het is erg goed dat je enthousiast bent over de woning. Maar door deze roze bril bestaat de kans dat jij de gebreken niet meer ziet. Je hebt geen onafhankelijk oordeel meer over de woning. Je ziet jezelf er al lang en breed wonen.
  • Je trapt gemakkelijk in de trucjes van de verkopende makelaar. Een verkopende makelaar heeft namelijk een trukendoos die hij ongetwijfeld zal inzetten wanneer hij met jou in onderhandelingen is. Op die manier probeert hij er een hogere prijs uit te slepen. Een aankoopmakelaar kent deze trucjes. Daarom zal een verkopende makelaar deze minder gauw inzetten bij een aankoopmakelaar.

Het is altijd mogelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen die voor jou de onderhandelingen zal voeren. Omdat een aankoopmakelaar niet persoonlijk is betrokken bij de aankoop van deze woning, zal hij zich ook niet laten leiden door zijn gevoel. Hij houdt jouw wensen en belangen in zijn achterhoofd en voert zo de onderhandelingen. Daarnaast staat een aankoopmakelaar altijd klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Geen vraag is hem te gek. Tenslotte bieden de meeste aankoopmakelaars aan om het koopcontract voor jou te controleren. Zo weet je zeker wat je aankoopt.

Let er bij het kiezen van een aankoopmakelaar wel op dat hij jouw belangen behartigd. De beste aankoopmakelaar is er één die een courtage berekent afhankelijk van het onderhandelingsresultaat. Dus hoe meer hij van de woning af weet te praten, hoe hoger zijn courtage wordt. Zo weet je zeker dat deze aankoopmakelaar het beste resultaat wil boeken voor jou.

Wil jij graag een aankoopmakelaar inschakelen of wens je graag wat extra informatie? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.