Het taxatierapport

Het NWWI-taxatierapport

Als je een woning wilt kopen, moet je een taxatie laten uitvoeren. De waarde van de woning wordt dan bepaald. Een taxatie kan om verschillende redenen handig zijn. De belangrijkste reden is meestal een taxatie voor de hypotheek. In een taxatierapport staat de marktwaarde van de woning, iets wat de bank graag wil weten. Met een taxatie wordt alleen de waarde geschat; de eventuele bouwkundige problemen worden niet apart in het rapport behandeld. Je kunt een taxatierapport laten valideren door bijvoorbeeld het NWWI.

Eerst bouwkundige keuring, daarna pas taxeren

Het is slim om de taxatie pas uit te laten voeren als je zeker weet dat je de woning wilt aankopen. Dan bespaar je de kosten van de taxatie als je besluit het huis niet te kopen naar aanleiding van bijvoorbeeld de bouwkundige keuring. Alle informatie over de bouwkundige keuring is terug te vinden in ons gratis e-book over de bouwtechnische keuring. Download hem vandaag nog gratis!

Financiering

Zoals hierboven al beschreven, is een taxatierapport noodzakelijk bij het verkrijgen van een hypotheek. Tegenwoordig mag de maximale hypotheek niet hoger zijn dan een bepaald percentage van de waarde van het huis. In 2017 is de maximale hoogte van de hypotheek 101% van de waarde van het huis. Om de maximale hypotheek te kunnen berekenen, is een taxatierapport nodig waarin de waarde van de woning wordt aangetoond.

Taxatie en ontbindende voorwaarden

Als de taxatie uitwijst dat de waarde van de woning lager is dan de prijs waarvoor je het wilt/kunt kopen, dan kan dat problemen opleveren bij de financiering. Je kunt dan immers een minder hoge hypotheek krijgen. Het is dus verstandig om in de ontbindende voorwaarden op te nemen dat je de financiering eerst rond moet krijgen. Lukt dat niet, en je hebt deze voorwaarde opgenomen, dan kun je kosteloos afzien van de koop van de woning.

NWWI en NHG

Steeds meer geldverstrekkers stellen de eis dat zij een gevalideerd taxatierapport willen hebben. Dit houdt in dat het taxatierapport moet zijn gecontroleerd door een erkend instituut. Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) valideert taxatierapporten. Alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, kunnen zich bij het NWWI aansluiten. Zeker wanneer je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) af wilt sluiten, is een NWWI-taxatierapport verplicht. De geldverstrekker kan je precies vertellen welke eisen er worden gesteld aan het taxatierapport. Zorg dus dat je voordat je de taxatie uit laat voeren, weet wat de eisen van de geldverstrekker zijn.

Kosten taxatie

De kosten voor een taxatierapport kunnen behoorlijk verschillen. Taxateurs zijn namelijk vrij in het bepalen van hun tarieven. Dat betekent dat het altijd verstandig is om tarieven van taxateurs met elkaar te vergelijken. Op www.taxatietarieven.com vergelijk je heel makkelijk en snel de tarieven van taxateurs bij jou in de buurt. Alle aangesloten taxateurs zijn erkend en kunnen je dus een NWWI-gevalideerd taxatierapport leveren.

In onze gratis webinar vertellen we in anderhalf uur alle ins en outs van de huidige woningmarkt. Als woningzoeker moet je deze kans niet laten schieten. Er zijn slechts 500 plekken beschikbaar en vol=vol, dus wees er snel bij. Een betere voorbereiding op jouw woningaankoop is er niet!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De 5 belangrijkste ontbindende voorwaarden Wat zijn de meest belangrijke voorwaarden om op te nemen in het voorlopig koopcontract? Wij de 5 belangrijkste ontbindende voorwaarden voor je op een ...
Starterslening in een nieuw jasje Halverwege juli brachten we jullie op de hoogte van het feit dat de fiscale uitzondering op de Starterslening eind 2016 eindigt. Destijds vertelden wi...
NHG-grens per 1 juli verlaagd Wanneer je een hypotheek afsluit, kun je met de NHG korting krijgen op je hypotheekrente. NHG staat voor Nationale Hypotheekgarantie. Nu geldt dit voo...
Let op! Extra hypotheek voor energiezuinige woning... Een woning kopen gaat niet over een nacht ijs. Het is namelijk een flinke investering waar je het liefst jaren mee vooruit wil. Daarbij wordt ook stee...