Zo kan je als moslim toch een huis kopen

Zo kan je als moslim tóch een huis kopen

Kun je geen huis kopen, omdat dat haram is? Dat is echt enorm balen. Jammer genoeg kun je nog steeds geen halalhypotheek afsluiten in Nederland. Dat zou namelijk dé oplossing zijn voor jou en voor alle andere moslims in Nederland. Je kunt dan wel een huis kopen en je toch aan de Islamitische wetten en regels houden. 

Bijna iedereen die een woning koopt, sluit een hypotheek af en betaalt rente. Dat is de winst van de bank voor het verstrekken van de lening. Er is in Nederland geen enkele hypotheekvorm waarbij je géén rente hoeft te betalen. Althans, nog niet. Er zijn gesprekken gaande over de halalhypotheek. Maar op dit moment is er maar één land in Europa waar je de halalhypotheek kunt afsluiten en dat is Engeland. 

Wat is de halalhypotheek nu precies?
De halalhypotheek is een constructie waarbij je geld leent, maar geen rente betaald. Want het betalen van rente is haram, verboden. Bij de halalhypotheek gaat het anders. De geldverstrekker koopt de woning en verkoopt hem door (met winstopslag) aan degene die de woning wil kopen. De winst voor de bank of geldverstrekker is dan ontstaan door handel te drijven en niet door rente te vragen. Op die manier mag jij als moslim wél een lening afsluiten. En op die manier kun jij wél een woning kopen in Nederland, zonder dat het haram is.

Jammer genoeg is het nog niet mogelijk een halalhypotheek af te sluiten in Nederland. Wel zijn geldverstrekkers met elkaar in overleg hoe ze dit aan kunnen bieden. Dat zou voor alle moslims in Nederland een perfecte uitkomst zijn. Dan kun jij ook een koophuis kopen.

Is een halalhypotheek voordeliger dan een gewone hypotheek?
Denk je nu dat een halalhypotheek voordeliger is dan een gewone hypotheek? Dan heb je het mis. Je betaalt inderdaad geen rente, maar de aflossing van deze hypotheekvorm kun je vergelijken met de aflossing van de annuïteitenhypotheek. Je betaalt dus iedere maand hetzelfde bedrag. En bij de halalhypotheek bestaat die bedrag alleen uit aflossing en dus niet uit rente. Hierdoor heb je ook geen recht op hypotheekrenteaftrek bij je belastingaangifte. 

En de geldverstrekker verkoopt jou de woning voor een hoger bedrag. Uiteindelijk betaal je evenveel of misschien wel iets meer als je je woning financiert met een halalhypotheek. Eén ding weet je wel zeker: je weet precies hoeveel je uiteindelijk voor je woning betaald. Je hebt niet te maken met een schommelende rente. 

Hoe kun je op dit moment als moslim een huis kopen in Nederland?
Als je je als moslim wilt houden aan de Islamitische wetten en regels, dan kun je alleen een woning kopen als je hiervoor geen lening hoeft af te sluiten. Zodra je wél een lening afsluit en hierover rente betaalt, dan is het haram, dus verboden. 

In Nederland zijn daarom weinig moslims een koopwoning wonen. Ze hebben vaak niet zoveel spaargeld dat ze de woning helemaal zelf kunnen financieren. En in Nederland betaal je nu eenmaal rente als je geld leent van een bank of geldverstrekker. 

Misschien dat de halalhypotheek snel af te sluiten is in Nederland, dan kun jij ook eindelijk de Nederlandse woningmarkt op!