huis splitsen

Woning splitsen

Een woning splitsen heeft zowel financiële als sociale voordelen. In dit blog vertellen we hoe het splitsen van een woning in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn.

Een huis splitsen, hoe zit dat precies?

Het splitsen van een woning is niets anders dan meerdere woningen creëren in een woning. Het komt vaak voor dat men een boerderij wil splitsen in 2 woningen. Ook een huis opdelen in appartementen komt vaak voor, bijvoorbeeld bij studentenhuisvesting. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een kadastrale splitsing en een bouwkundige splitsing.

Bouwkundig splitsen

Ga je voor het splitsen van een woning om vervolgens een deel te verhuren? Dan spreken we van een bouwkundige splitsing. Hiervoor heb je een omgevingsvergunning nodig om aan te tonen dat alle woningen veilig en leefbaar zijn. Jouw gesplitste woningen moeten over voldoende brandpreventie beschikken, er moet geluidswering aanwezig zijn en iedere woning moet over eigen sanitair beschikken.

Kadastraal splitsen woning

Splits je een woning voor verkoop, dan heet het een kadastrale splitsing, omdat deze splitsing ook in het kadaster wordt doorgevoerd. Bij een kadastrale splitsing creëer je definitief meerdere woningen. De nieuwe woningen hebben ieder een eigen keuken, eigen sanitair en een eigen voordeur met bijbehorend huisnummer nodig.

Splitsingsvergunning

Voor het bouwkundig of kadastraal splitsen van een woning heb je altijd een splitsingsvergunning nodig. In een splitsingsvergunning krijg je toestemming om een gebouw in verschillende woningen te verdelen. Na het huis splitsen zijn er 2 huisnummers of toevoegingen aan het oorspronkelijke huisnummer. Ook krijgen de nieuwe woningen een volgnummer in het Kadaster.

Voordelen van het splitsen van een woning

Een woning splitsen kan om verschillende redenen voordelig zijn:

  • Financieel voordeel. Na een bouwkundige splitsing levert de verhuur van meerdere appartementen meer op dan de verhuur van een groot appartement. Door een woning te splitsen, kun je misschien wél die ene woning kopen die anders te duur zou zijn. De maandlasten worden immers gedeeld.
  • Sociaal voordeel. Het kan heel gezellig zijn om met vrienden in een huis te wonen. Ook is het handig om in een huis te wonen als je voor bijvoorbeeld familieleden zorgt als mantelzorger. Door een woning te splitsen, kun je goed zorgen voor jouw naasten terwijl je wel jouw eigen privacy behoudt.

Op de hoogte gehouden worden van alle belangrijke ontwikkelingen op de woningmarkt? Volg ons dan nu op Facebook en Instagram en mis geen enkel nieuws.