huis splitsen

Woning splitsen in twee woningen

Heb jij een prachtig huis op het oog, maar is het te groot of te duur? Is het jouw droom om samen met vrienden of familie in een huis te leven? Of ben je mantelzorger en heb jij de hulpbehoevende het liefst zo dicht mogelijk bij je? Dan is een huis splitsen misschien iets voor jou. In dit blog vertellen we hoe het splitsen van een woning in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn.

Een huis splitsen, hoe zit dat precies?

Het splitsen van een woning is niets anders dan meerdere woningen creëren in een woning. Dit kunnen appartementen zijn, maar het is ook mogelijk om twee (of meerdere) complete woonhuizen te maken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een kadastrale splitsing en een bouwkundige splitsing.

Bouwkundige splitsing

Ga je voor het splitsen van een woning om vervolgens een deel te verhuren? Dan spreken we van een bouwkundige splitsing. Hiervoor heb je een omgevingsvergunning nodig om aan te tonen dat alle woningen veilig en leefbaar zijn. Jouw gesplitste woningen moeten over voldoende brandpreventie beschikken, er moet geluidswering aanwezig zijn en iedere woning moet over eigen sanitair beschikken.

Kadastrale splitsing

Een woning splitsen voor verkoop heet een kadastrale splitsing, omdat deze splitsing ook in het kadaster wordt doorgevoerd. Bij een kadastrale splitsing creëer je definitief meerdere woningen. De nieuwe woningen hebben ieder een eigen keuken, eigen sanitair en een eigen voordeur met bijbehorend huisnummer nodig.

Voordelen van het splitsen van een woning

Een woning splitsen heeft ten eerste een financieel voordeel. Na een bouwkundige splitsing levert de verhuur van meerdere appartementen meer op dan de verhuur van een groot appartement. Door een woning te splitsen, kun je misschien wél die ene woning kopen die anders te duur zou zijn. De maandlasten worden immers gedeeld. Een ander voordeel heeft te maken met jouw sociale leven. Het kan heel gezellig zijn om met vrienden in een huis te wonen. Ook is het handig om in een huis te wonen als je voor bijvoorbeeld familieleden zorgt als mantelzorger. Door een woning te splitsen, kun je goed zorgen voor jouw naasten terwijl je wel jouw eigen privacy behoudt.

Het splitsen van een woning in twee woningen of meer is iets om over na te denken. In de huidige woningmarkt kan het nét dat laatste zetje geven waardoor jij jouw droomwoning kunt aankopen. Om precies te weten te komen hoe de huidige woningmarkt in elkaar steekt, hebben wij een gratis online aankooptraining. Hierin vertellen we jou alles over het aankopen van een woning, en dat in een uur!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Dit is hoe je met asbest in huis om moet gaan Vroeger werd er veel gebouwd met asbest. Als jouw huis gebouwd is voor 1994, is de kans aanwezig dat er asbest in de woning aanwezig is. Vanaf 1994 is...
Een bouwdepot, zo werkt het! Heb je een woning gevonden waar je nog het nodige aan wilt verbouwen? Een bouwdepot kan de oplossing zijn om deze verbouwing te financieren. Lees hier...