Woning gevonden? 5 waardevolle woning kopen bespaartips!

Een woning kopen kost veel geld. Je hebt er graag wat voor over, want je ziet jezelf al op die prachtige plek wonen. Maar te veel geld uitgeven is natuurlijk nooit de bedoeling. Je wilt natuurlijk het liefst besparen op de kosten aankoop huis zodat je wat overhoudt voor dat ene gave meubel, een mooie vakantie of een knallend feest. Wij zetten onze 5 meest waardevolle woning kopen tips om te besparen voor jou op een rij!

Woning kopen tips: De kosten van de aankoop van je huis laten meevallen

1. Bouwkundige meeloopkeuring in plaats van een bouwkundig rapportGeld-bespaartips-1
Deze eerste manier om te besparen op de kosten bij de aankoop van een huis heeft betrekking op de bouwkundige keuring. Als je een woning gaat kopen dan heb jij een onderzoeksplicht. Dat houdt in dat jij zelf goed onderzoek moet doen naar de woning. Het is belangrijk dat je de woning goed inspecteert en dat je relevante vragen stelt aan de verkopende partij.

Je kunt aan je onderzoeksplicht voldoen door een bouwkundige expert in te schakelen. Deze expert weet exact waar hij/zij op moet letten en kan je goed adviseren. Naast advies over (verborgen) gebreken kan de bouwkundige je ook informatie geven over verbouwingen en renovaties. Je kunt zelfs vaak een globale schatting krijgen van te maken kosten.

Veel mensen denken dat een bouwkundig rapport vereist is als je aan je onderzoeksplicht wilt voldoen. Maar dat is niet altijd het geval. Vaak is een mondelinge keuring al voldoende en hoef je de kosten voor een rapport dus niet te maken. Daarmee kun je tot wel € 250,- besparen op de kosten voor de aankoop van je huis!

Nog meer besparen door een bouwkundige keuring? Als er toch nog gebreken naar voren komen dan kun je deze mooi als argumenten gebruiken om de prijs verder om laag te krijgen! Dubbel besparen dus!

Hoe past de bouwkundige keuring in het aankoop-plaatje? Dat vertellen we je in ons stappenplan huis kopen. Ook zonder makelaar kun jij een gouden aankoop doen!

Er zijn grote prijsverschillen in bouwkundige keuringen. Vergelijk daarom altijd goed je mogelijkheden, zo bespaar je snel geld. Bouwkundigen vergelijken doe je gemakkelijk op Bouwkeuringtarieven.nl.

2. Vergelijk taxateurs en kies de goedkoopsteGeld-bespaartips-2
Het tweede punt van de woning kopen tips richt zich op de taxatie. Je hebt een taxatierapport nodig als je een hypotheek af wilt sluiten. Daar kom je dus niet onderuit. Maar ook hierbij kun je behoorlijk besparen op de kosten aankoop huis.

Taxateurs zijn vrij om zelf te bepalen wat hun tarief is voor het uitvoeren van een taxatie. Daardoor vind je vele verschillen in de tarieven. En dat terwijl ieder gevalideerd taxatierapport aan dezelfde strenge eisen moet voldoen.

Heb je dus een (gevalideerd) taxatierapport nodig? Kies dan altijd voor de goedkoopste taxateur, ook deze taxateur moet aan de gestelde eisen voldoen, dus je rapport zal altijd geaccepteerd worden door je geldverstrekker.

Je kunt de tarieven van taxateurs heel makkelijk en snel vergelijken via: Taxatietarieven. Vul de postcode (of plaats) van de woning in en klik op ‘vergelijk gratis’. Je krijgt dan een overzicht van de tarieven van taxateurs bij jou in de buurt. Je vraagt een taxatie aan door op ‘aanvragen’ te klikken. De taxateur neemt dan binnen een paar uur contact met je op om een taxatie-afspraak in te plannen.

Komt de taxatiewaarde niet overeen met de prijs? Dan heb je een goed argument om de prijs nog weer verder omlaag te krijgen zodat je nóg verder kunt besparen op de kosten bij de aankoop van jouw droomhuis!

3. Vraag vrienden om te helpenGeld-bespaartips-3
Vrienden zijn er voor de gezelligheid, máár ook als je even wat hulp nodig hebt. En wat is er nou beter dan die twee te combineren? Vraag je vrienden om gezelligheid én sterke armen mee te brengen tijdens je verhuisdag. Als je dan aan het eind (of later) een lekkere barbecue organiseert kan het helemaal niet meer mis gaan!

Misschien heeft iemand zelfs een aanhanger of bestelbus te leen. Vraag gerust om te helpen, vaak zijn je vrienden blij dat ze iets voor je kunnen betekenen.

Jouw besparing? Je hoeft nu geen professionele verhuizers meer in te huren. Daarmee bespaar je zo € 590,- op de kosten voor de aankoop van je huis. Wedden dat je dan zelfs nog geld overhoudt als je een goede barbecue organiseert.

Plus: het is natuurlijk veel gezelliger om samen met je vrienden te verhuizen.

4. Sluit je hypotheek online afGeld-bespaartips-4
Onze woning kopen tip 4 heeft betrekking op de hypotheek. Het duurste bij de koop van de woning. Maar meestal ook het meest belangrijke. Tenminste, de meeste mensen hebben het bedrag voor het kopen van de woning niet zo voor handen.

Gelukkig kun je zelfs bij het afsluiten van de hypotheek veel geld besparen. Tegenwoordig kun je steeds meer zelf online regelen en dat is ook het geval bij hypotheken. Van online advies tot het compleet afsluiten van een hypotheek. Het kan allemaal online.

En daar vind je dan ook direct de grootste besparing: hoe minder face-to-face advies jij nodig hebt, hoe goedkoper het afsluiten van jouw hypotheek. Het is dan wel belangrijk dat je een beetje kennis hebt van de financiële markt. Je moet namelijk bij compleet online afsluiten wel een kennistoets afleggen, zelf je documenten uploaden en een hypotheek kiezen.

Maar, dan heb je ook wat. Je besparing op de kosten voor de aankoop van je huis kan oplopen tot wel € 1.850,-

5. Zoek de goedkoopste notarisGeld-bespaartips-5
De overdracht van de woning moet bij de notaris plaatsvinden. Alleen op die manier is de overdracht ook rechtsgeldig en wordt de woning dus op jouw naam gezet. Als koper mag jij meestal de keuze maken voor een notaris.

En ook hier geldt weer: je kunt goed besparen op de kosten. Net als bij taxateurs moeten notarissen ook aan dezelfde eisen voldoen, je kunt dus gewoon op basis van de kosten een keuze maken.

Via www.degoedkoopstenotaris.nl vergelijk je de tarieven van notarissen bij jou in de buurt. Kies bij de vergelijking voor ‘hypotheek en levering’. Als je ook nog een samenlevingscontract af wilt sluiten kun je dat het beste direct doen, hoe meer je tegelijk doet, hoe lager de kosten.

Woning kopen? Deze tips helpen je veel geld te besparen!
Als je al deze woning kopen tips toepast dan kun je tot wel € 3.632,- besparen op de kosten aankoop huis! Veel geld, waar je ontzettend veel leuke dingen mee kunt doen!

Deze checklist altijd bij de hand hebben? Download dan de HuisKoopApp! Deze app is een aankoopmakelaar in jouw broekzak. Zoek woningen, vind slimme informatie die je geld bespaart bij de onderhandelingen en doe al jouw keuringen. Een huis kopen blijft leuk met de HuisKoopApp. Download hem nu voor Android en iOS.
woning kopen tips besparen infographic

4 gedachtes over “Woning gevonden? 5 waardevolle woning kopen bespaartips!

 1. Wow – ik wist niet dat ik bijna 200 euro kan besparen als ik online een hypotheek afsluit! Ook hartelijk bedankt voor de site waar ik notarissen kan vergelijken, zeer nuttig! Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat een goede notaris een van de grootste rollen in het proces speelt daarom als je je in zo’n situatie bevindt moet je je best doen om een echte professional te vinden!

 2. Wat een mooi artikel Inge! geweldig om te zien hoe particulieren steeds meer zaken zelf online kunnen regelen.
  Mijn eigen ervaring als starter is echter wel dat een professionele Makelaar je ondersteund en duidelijkheid en zekerheid bied voor je lange termijn aanschaf genaamd: je nieuwe woning.
  Zeker een ervaren lokale partij, ( ik koos destijds voor adfinis.nl ) zal in staat zijn de voor en nadelen van het huis en de omgeving te high lighten zodat je als koper of verkoper een wel overwogen keus kunt maken.

 3. Bedankt voor de goede tips! Zelf heb ik ook gebruik gemaakt van een online hypotheek. Dit heeft mij veel voordelen gegeven en kosten bespaard. Daarnaast hebben ook mijn vrienden mij geholpen met het maken van bepaalde keuzes. Mensen die jouw goed kennen kunnen dit het beste. Ook gaf het me rust. Een anrader dus!

  1. Beste Vincent,
   Wij zijn blij om te horen dat je wat aan onze tips hebt. Het klopt inderdaad dat mensen die je goed kennen je kunnen helpen met keuzes maken die ook bij je passen.

   Team Libero Aankoop

Comments are closed.