Foto van een stel dat een woning bezichtigt.

Een woning bezichtigen

Wanneer je een woning gaat bezichtigen, is het van belang dat je je van te voren goed voorbereid. Zo beperk je de kans dat je dingen over het hoofd ziet of wordt “verblind” door mooie aspecten van het huis.

Checklist

In mijn vorige blog heb ik je de tip gegeven om een wensenlijstje op te stellen. Als je een woning gaat bezichtigen dan raden wij je aan om deze lijst mee te nemen en nogmaals alles te checken. Je kunt daarvoor ook een bestaande checklist gebruiken. Deze lijst kun je uitprinten en meenemen tijdens de bezichtiging.

Bekijk de woning grondig en let ook goed op de structuur, bijvoorbeeld de staat van muren en het dak, de kelder, de zolder. De verkoper is verplicht om je in te lichten over rechten, plichten en gebreken van de woning, maar je bent zelf verplicht om zoveel mogelijk informatie over het huis te achterhalen. Neem ook vooral de tijd om de woning goed te bezichtigen.

Maak foto’s van het huis. Zo kun je ze later nog eens terugkijken en kun je ook aan anderen hun mening over de woning vragen. Ook kun je op deze manier, in geval van verschillende bezichtigingen, foto’s met elkaar vergelijken en vergelijk ook de checklists. Maak veel aantekeningen, zodat je dingen terug kunt lezen en geen dingen vergeet.

Naast het huis op zich speelt ook de buurt waar het huis zich bevindt mee in jouw afweging. Neem daarom ook eens een kijkje in de buurt en let bijvoorbeeld op openbare voorzieningen en de sfeer.

Ben je enthousiast over de woning? Zorg dan dat je dat de verkopende partij niet te veel laat merken. De verkopende partij heeft heel snel door dat je enthousiast bent, de vraagprijs van de woning zal dan bij onderhandelingen minder zakken.

Een tweede bezichtiging

Wanneer je na de eerste bezichtiging nog steeds interesse hebt in de woning kan het fijn zijn om de woning voor een tweede keer te gaan bezichtigen. Denk daar goed over na. Zoals ik net hierboven ook al schreef geef je dan de verkopende partij de indruk dat je de woning wel erg graag wilt kopen, dat kan invloed hebben op het onderhandelingsresultaat. In veel gevallen is het dan ook verstandig om pas de tweede bezichtiging te plannen nadat de onderhandelingen zijn gevoerd.

Wel kun je nog eens met jouw auto door de straat heen rijden, doe dat op verschillende tijdstippen. Overdag en ’s avonds, dan kun je een goed beeld vormen van de drukte in de straat. Ken je mensen uit de buurt? Informeer eens bij hen hoe de buurt is en wat de voor- en nadelen zijn.

Meld je aan voor onze gratis online training zodat je goed voorbereid de bezichtigingen en de koop tegemoet kunt gaan!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Makelaarsverhalen – Hoe eerdere ervaringen m... Regelmatig krijg ik de vraag of een aankoopmakelaar wel nut heeft bij de aankoop van een woning. Het gaat dan met name om woningen in steden als Amste...
4 Veelgestelde vragen: hoe zit het met de bouwkund... Een bouwkundige keuring is belangrijk tijdens het aankoopproces. Niet alleen voldoe je direct aan je onderzoeksplicht, maar je komt er ook achter of j...
Help! Er zijn meerdere bieders op een huis! Zin in een wedstrijdje? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een nieuwe woning. De woningmarkt is immers zo krap, je moet een lange adem én diepe zakke...
Huis bezichtigen, hoe zit dat? Het is zover: je hebt eindelijk jouw droomwoning gevonden. Nu ben je toe aan de bezichtiging van de woning. Waar moet je eigenlijk op letten? En waar ...