Wanneer huis kopen

Wanneer een huis kopen?

Wanneer kun je het beste een huis kopen en wanneer hebben anderen een huis gekocht? Wij zetten op een rijtje wat de gemiddelde leeftijd van huizenkopers en starters op de woningmarkt is, vanaf en tot welke leeftijd je een huis mag kopen en op welke leeftijd jij het beste een huis kan kopen.

Gemiddelde leeftijd huis kopen

De gemiddelde leeftijd van woningkopers ligt tussen de 43 en 45 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. De gemiddelde leeftijd voor het kopen van een woning stijgt al jaren: in 2017 was de gemiddelde huizenkoper nog 39,4 jaar oud. Deze verschuiving heeft alles te maken met de krappe woningmarkt en de stijgende huizenprijzen. In het eerste kwartaal van 2021 stonden slechts 17.500 woningen te koop, met een gemiddeld prijs van 385.000. Jongere woningkopers hebben minder financiële ruimte om zulke bedragen te betalen.

Gemiddelde leeftijd eerste huis kopen

De gemiddelde leeftijd van starters op de woningmarkt ligt tussen de 25 en 30 jaar. Volgens het Kadaster valt 34% van alle huizenkopers in deze leeftijdscategorie. Het aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar is ten opzichte van vorig jaar met 40 procent gestegen. Dat heeft verschillende redenen:

  • De lage hypotheekrente;
  • Meer financiële steun van ouders;
  • Afschaffing van overdrachtsbelasting voor huizenkopers onder de 35 jaar.
Leeftijd huis kopen
Het aantal gekochte huizen in 2020 per leeftijdscategorie

Vanaf welke leeftijd mag je een huis kopen?

Je mag een woning kopen vanaf je achttiende. Voor het kopen van een woning moet je meerderjarig zijn. Voor je achttiende mag je wel huren. Wanneer jij je eerste huis koopt, is vooral afhankelijk van jouw financiële stabiliteit.

Tot welke leeftijd kan je een huis kopen?

Er zit geen wettelijke leeftijdsgrens op het kopen van een huis. Ook hanteren de meeste geldverstrekkers geen maximale leeftijd voor het verkrijgen van een hypotheek. Toch kan een huis kopen op latere leeftijd wel moeilijker zijn. De hoogte van de maximale hypotheek wordt bepaald door drie dingen:

  1. Inkomen;
  2. Woningwaarde;
  3. Rentepercentage.

Als je met pensioen bent, dan zijn je kansen op een hypotheek groter. De vaste AOW-uitkering geeft de bank zekerheid, waardoor hypotheken vaak hoger uitvallen. In de tien jaar voor je pensioen is het moeilijker om een hypotheek te krijgen. De bank moet dan rekening houden met een eventuele daling van je inkomen. Zij verplichten je om flink af te lossen voordat de pensioenleeftijd is bereikt, zodat je ook op een AOW-uitkering de maandelijkse hypotheeklasten kunt blijven dragen.

Wanneer huis kopen?

De gemiddelde leeftijd voor een huis kopen is rond de 44 jaar. De meeste mensen kopen hun eerste huis rond hun 25e. Op welke leeftijd moet jij dan een huis kopen? Laat je niet misleiden door deze cijfers. Wanneer jij een huis gaat kopen, is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Een huis kopen doe je als je er klaar voor bent en de financiële middelen ervoor hebt. Je moet een hypotheek kunnen betalen: deze wordt bepaald aan de hand van jouw inkomen. Andere manieren die je kunnen helpen met het financieren van een woning zijn door middel van een starterslening of een schenking.

Succesvol een huis kopen

Hoe oud je ook bent, als je een huis gaat kopen, is het belangrijk dat je niet teveel betaalt. Als je te hoog op een huis biedt, dan ligt je maximale hypotheek te laag en moet je meer eigen geld inleggen. Succesvol een huis kopen zonder teveel te betalen lijkt op deze woningmarkt bijna onmogelijk. Overbieden is de norm, dus hoe zorg jij ervoor dat jij niet teveel betaalt?

Zorg dat jij sterk in je schoenen staat. Bereid je voor op onderhandelen met sluwe verkoopmakelaars met onze gratis online Huiskooptraining. Daarin onthullen wij ónze tactieken en strategieën voor het kopen van een huis. Zo delen wij de #1 fout die huizenkopers maken die ervoor zorgt dat zij veel te veel betalen. Deze info vind je niet online! Schrijf je nu in, want dit mag jij niet missen.