vereniging van eigenaren appartement

Dit is waarom jij geen slapende VvE wilt!

Als je een appartement koopt, word je verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hele gebouw, heeft de splitsingsakte en beheert de spaarpot. De Vereniging van Eigenaren heeft dus belangrijke taken en een slapende VvE is risicovol. In dit blog lees je alles over de gevaren van een slapende VvE.

Actieve Vereniging van Eigenaren

Een VvE moet zijn ingeschreven in het Handelsregister (KvK). Als eigenaar van een appartement betaal je maandelijks een bedrag aan de Vereniging van Eigenaren voor onderhoud en andere gezamenlijke kosten. Een actieve VvE heeft een bestuur, vergadert minstens een keer per jaar en legt verantwoording af over het beheer. Ook heeft een actieve Vereniging van Eigenaren een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering en is er inzicht in de splitsingsakte. Als je een appartement gaat kopen, raden we aan om onderzoek te doen naar de VvE.

Onderzoek naar de Vereniging van Eigenaren

Goed onderzoek naar de VvE is van groot belang als je een appartement gaat kopen. De verkoopmakelaar heeft als het goed is alle stukken van de VvE inzichtelijk, dus daar kun je terecht voor het merendeel van jouw vragen. Daarnaast vind je in het kadaster alle informatie rondom de splitsing van het gebouw. Vergeet vooral niet om gedegen onderzoek te doen naar de financiën. Ook al is een Vereniging van Eigenaren sinds 2018 verplicht om een reservefonds te hebben, veel VvE’s hebben dit nog niet geregeld. Al dit soort zaken kun je natuurlijk het beste controleren voordat je een appartement gaat kopen. Wij hebben een korte checklist gemaakt:

  • Is de VvE ingeschreven in het Handelsregister?
  • Zijn er jaarstukken van vergaderingen beschikbaar?
  • Wanneer was de laatste vergadering?
  • Heeft de VvE een reservefonds?
  • Heeft de VvE inzicht in de splitsingsakte?

Een slapende VvE

Een slapende VvE is risicovol, omdat je op die manier veel minder zekerheid hebt rondom de gezamenlijke financiën en groot onderhoud. De Vereniging van Eigenaren beslist namelijk over alles wat er gebeurt met de delen van het gebouw die gezamenlijk eigendom zijn. Een slapende VvE herken je onder andere aan het ontbreken van documentatie rondom bovenstaande zaken. Het is mogelijk om een Vereniging van Eigenaren weer actief te maken. Hiervoor moet je een bestuur aanstellen, de inschrijving in het Handelsregister rondmaken en een vergadering plannen. Om de VvE actief te houden, zul je er regelmatig energie in moeten steken. Nu is het natuurlijk niet zo dat jij als koper verantwoordelijk bent voor een actieve VvE. Iedereen in het complex heeft dezelfde verantwoordelijkheid omtrent een actieve Vereniging van Eigenaren.

Appartement kopen

Bij de aankoop van een appartement moet je dus goed onderzoek doen naar de Vereniging van Eigenaren, maar er zijn meer verschillen tussen de aankoop van een huis en de aankoop van een appartement. Welk woningtype jouw voorkeur ook heeft, jij wilt ongetwijfeld een topaankoop doen. Zo’n topaankoop doe je na het volgen van de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop. Hier leer je in een uurtje hoe je het beste een woonhuis of appartement kunt kopen en waar je op moet letten. Een appartement kopen was nog nooit zo eenvoudig!

Gratis online aankooptraining
Schrijf je vandaag nog gratis in voor de online aankooptraining en word voorbereid op een topaankoop!