Tijdelijk in het buitenland wonen? Verhuur of verkoop je woning

Een huis kopen in Nederland brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Een voordeel is dat je investeert in eigen vermogen en dat de waarde van het huis per jaar kan stijgen. Een nadeel is dat het verkopen van een huis in krimpregio’s niet zo eenvoudig gaat. Het kan voorkomen dat je tijdelijk in het buitenland gaat wonen voor werk, liefde of voor vakantie. Dan is het slim om te kijken naar de mogelijkheden van betreft de verkoop óf verhuur van het huis. In dit artikel vertellen we je graag meer over het verhuren van je woning.

De woning verhuren

Er zijn verschillende manieren om jouw woning of kamer te verhuren, zoals huisbewaring en de leegstandswet. Wanneer je jouw woning wilt verhuren, moet er een verzoek ingediend worden bij de gemeente. Kies je voor de leegstandswet, dan moet het huis eerst te koop worden gezet. Het is belangrijk dat het huis zichtbaar wordt voor potentiële kopers. Plaats daarom de woning op een bekende woonwebsite zoals Funda.

Als er uiteindelijk een huurder gevonden is, moet je een huurcontract opstellen. Het is mogelijk om hier een notaris of een makelaar voor in te schakelen. Zorg voor een duidelijke omschrijving van de huidige staat van de woning en maak ook foto’s. Zo voorkom je onduidelijkheden achteraf. Ook is het belangrijk om duidelijk aan te geven wanneer de huur betaald moet worden en welke regels er gelden voor de woning.

Wat moet er in het contract staan?

De einddatum en de periode van verhuur moeten natuurlijk in het contract opgenomen zijn. Het is ook goed om aan te geven dat de huurovereenkomst eindigt als deze datum is bereikt. Op die manier is het duidelijk dat het om de verhuur van de woning voor een korte periode gaat. Na afloop van de huurperiode eindigt de huurovereenkomst. Het is wel belangrijk dat jij als verhuurder een termijn van drie maanden (uiterlijk een maand) hanteert om de huur op te zeggen. Dit moet schriftelijk gebeuren. Als dit niet gebeurt, dan wordt het contract omgezet in een huurcontract voor onbepaalde tijd.

Woning verkopen

Het kan voorkomen dat de baan in het buitenland bevalt en je voor een langere periode in het buitenland gaat wonen. Dan is het natuurlijk prettig als je daar een nieuw leven kan opstarten zonder zorgen. Om zonder gedoe een huis te verkopen kan er hulp ingeschakeld worden van een makelaar.