Afbeelding van gekleurde huizen aan het water

Vakantiewoning kopen

In deze tijd van het jaar kun je de televisie nog niet aanzetten of de reclamespotjes voor reisorganisaties komen al voorbij. Het kan ook best zo zijn dat je zelf een vakantiewoning wilt aanschaffen. Een prachtige vakantiewoning kopen in Nederland of zelfs in het buitenland. Misschien heb jij je zinnen wel gezet op Frankrijk of Italië.
Ook bij het aankopen van een vakantiewoning zijn er belangrijke punten om op te letten.

Vakantiewoning kopen, wat zijn je eisen?

Net zoals bij een woonhuis moet je bij een vakantiewoning bepalen in welke prijsklasse je een woning wilt kopen. Bij deze prijsklasse blijven bepaalde type vakantiewoningen over, wat de uiteindelijke keuze makkelijker zal maken.

Naast de prijsklasse is het ook belangrijk om naar de indeling van de vakantiewoning te kijken. Wat zijn de afmetingen van de gehele woning? Hoe groot is de woonkamer? Voldoet de keuken aan al jouw eisen?

Bij een vakantiewoning is het erg belangrijk te bedenken in welke tijd van het jaar je aanwezig bent en waar je de woning voor wilt gebruiken. Maak je alleen gebruik van je vakantiewoning in de warme periode van het jaar? Dan is een goede isolatie minder van belang. Wanneer je ook in de wintermaanden gebruik wilt maken van de woning, is een goede isolatie wel degelijk belangrijk.

Technische en bouwkundige staat van de woning

Vakantiewoningen zijn vaak minder solide gebouwd dan normale woningen. Let daarom altijd goed op de staat van de woning voordat je hem aanschaft. Je kunt eventueel een bouwkundige expert inschakelen voor een keuring.

Wat betreft de levensduur en verzekering van een vakantiewoning is het beter om te kiezen voor een stenen dan een houten woning. Met het juiste onderhoud kan een chalet zonder problemen 50 jaar of langer mee gaan.

Meer over het afsluiten van een verzekering kun je bijvoorbeeld vinden op de site van Europeesche Verzekeringen.

Belastingtechnisch

Veel mensen onderschatten het belastingtechnische aspect bij het kopen van een tweede woning. In Nederland is dit nog niet zo moeilijk. Alle wetten en voorschriften zijn gemakkelijk te vinden. Op de website van de belastingdienst kun je bijvoorbeeld vinden dat je bij de verhuur van een vakantiewoning aangemerkt kunt worden als ondernemer. In dat geval wordt de verhuur belast met slechts 6% btw.

Bij de jaarlijkse belastingaangifte moet je ook doorgeven dat je een vakantiewoning bezit. Deze woning hoort bij je bezittingen in box 3. Als je een vakantiehuis in Nederland hebt dan ontvang je een WOZ-beschikking van de gemeente. Daarop staat wat de waarde is van de woning. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je de waarde controleert. De waarde van een vakantiewoning die niet permanent wordt bewoond moet lager zijn dan de waarde van eenzelfde woning met permanente bewoning. Zodra je een vakantiewoning hebt in het buitenland dan wordt bij de berekening van de belasting gerekend met de economische waarde. Dit is de prijs die je zou krijgen als je de woning vrij zou opleveren. Let op dat je geen dubbele belasting betaalt over de vakantiewoning, vraag om verrekening tussen Nederland en het buitenland.

Als je een woning in het buitenland koopt krijg je te maken met nog veel meer wetten en regels. Ieder land hanteert zijn eigen regels en beperkingen. Zorg ervoor dat je weet welke regels en wetten er gelden in het land voordat je een woning aankoopt. Ook wanneer je de woning wilt verhuren gelden er heffingen en belastingregels. Verdiep hier goed in zodat je weet waar je aan begint. Een goede plaatselijke aankoopmakelaar is ook een toegevoegde waarde . Zo heb je de laagste prijs voor een mooi huisje.

Verhuren

Bedenk van te voren goed met welk doel je de woning aankoopt. Ga je er vooral zelf vakantie vieren? Of is de woning een belegging en ga je het verhuren?

Wanneer je besluit om de woning te verhuren zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Je kunt er voor kiezen om zelf de verhuur te gaan regelen, maar je kunt dit ook uit handen geven door met een organisatie samen te werken. Ook moet je jezelf de vraag stellen hoe en waar je de woning wilt aanbieden en promoten. Je wilt natuurlijk wel huurders aantrekken.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoe de sleuteloverdracht geregeld gaat worden wie de vakantiewoning controleert. Wanneer je zelf in de buurt van de woning woont, kun je dit natuurlijk prima zelf regelen. Maar wanneer de woning in Frankrijk of Italië staat, is het een stuk lastiger. Het kan zijn dat je met iemand ter plekke goed contact hebt en dat diegene het voor een kleine vergoeding graag op zich neemt. Leg deze overeenkomst wel altijd vast door middel van een contract. Lees meer informatie over het verhuren van een tweede woning.

Algemene tips

  • Buiten de Europese Unie gelden er andere valuta. Houd rekening met de wisselkoers zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
  • Het kan voorkomen dat er erfpacht op de grond van je vakantiewoning zit. In dat geval wordt de grond geen eigendom bij de koop van de tweede woning. Wel betaal je jaarlijks een vergoeding voor het pachten van de grond.
  • Staat de woning op een bungalow- of vakantiepark? Ga dan na hoe het zit met de kosten voor onderhoud.
  • Probeer niet afhankelijk te zijn van de verhuur van je vakantiewoning. Op dat moment wordt het hebben van een tweede woning een stressvolle bezigheid.

 

Vaak wordt de aankoop van een tweede woning onderschat door mensen. Dit komt doordat emotie hier ook een belangrijke rol in speelt. Vooral wanneer je de woning voor eigen gebruik aankoopt. Je wilt een plek vinden waar je tot rust komt en waar je kunt genieten van de omgeving. Zorg dat je voldoende informatie hebt, voordat je een vakantiewoning aanschaft. Het kopen van een vakantiewoning hoort plezierig te zijn, ook op lange termijn.

Ook voor het aankopen van vakantiewoningen kun je ‘Libero Aankoop’inschakelen. Vraag een gratis adviesgesprek aan en bekijk de mogelijkheden.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Waar kunnen we over onderhandelen? Wanneer je een huis op het oog hebt en een bod hebt uitgebracht, is het wachten op een tegenbod. Daarna beginnen de onderhandelingen! Waarover kun je ...
4 Veelgestelde vragen: hoe zit het met de bouwkund... Een bouwkundige keuring is belangrijk tijdens het aankoopproces. Niet alleen voldoe je direct aan je onderzoeksplicht, maar je komt er ook achter of j...
Oriënteren op een droomhuis, wat willen we? Je bent eruit: samenwonen is wat voor jou, je wilt een woning kopen of huren en je weet wat er financieel allemaal mogelijk is. Dan wordt het tijd om ...
Wat doet een aankoopmakelaar? Waarom een aankoopma... Je hebt besloten dat het tijd is om een woning te gaan kopen. Misschien wordt het jouw eerste woning, maar het kan ook jouw tweede of zelfs derde huis...