Ben je op zoek naar een koopwoning? Grote kans dat je dan iedere dag op Funda zoekt naar nieuwe koopwoningen bij jou in de buurt. Valt jou daarbij ook op dat je soms woningen als ‘nieuw op Funda’ krijgt te zien, terwijl ze er een maand geleden ook al op stonden? Dat is een trucje van Funda! Zorg dat je daar niet intrapt.
Nieuw op Funda
Makelaars passen dit trucje bijna dagelijks toe op Funda. Ze halen een woning 24 uur van de site en zetten de woning daarna weer online op Funda. Het resultaat: Jij ziet deze woning in jouw zoekresultaten staan bij ‘nieuw op Funda’.
Door dit trucje toe te passen, kunnen makelaars de prijs van de woning aanpassen zonder dat jij dit ziet. Een prijsverlaging zie jij dus niet, omdat het lijkt alsof deze woning net op Funda is geplaatst. En daardoor is het voor jou onmogelijk om informatie over de prijsgeschiedenis van deze woning te zien. Gemeen toch? Hierdoor is de kans groot dat jij te veel betaald voor de woning!
Hoe kun je dit trucje omzeilen?
Het is lastig om niet in dit funda-trucje te trappen, maar zeker niet onmogelijk! Er zijn twee mogelijkheden:
- Maak dagelijks een screenshot van het woningaanbod
- Zorg dat je beschikt over inside-informatie van de woning
Dagelijks een screenshot maken
Dit is een hele intensieve klus, maar wel gratis. En het is effectief, want jij weet dan precies of de woning echt ‘nieuw op Funda’ is of dat het een trucje van de makelaar is. Je moet wel iedere dag heel nauwkeurig het woningaanbod op Funda bijhouden én iedere dag jouw administratie bijwerken. Als je niet zo nauwkeurig bent, dan is dit misschien niet de beste optie voor jou.
Inside-informatie van iedere woning
Als jij beschikt over inside-informatie van de woning, dan weet jij precies hoe lang de woning al te koop staat en of de prijs is aangepast. Maar hoe kom je aan deze inside-informatie? Jammer genoeg kun je deze informatie niet vinden op Funda of ergens anders op het internet. Je moet daarvoor bij een expert aankloppen. Zoals bijvoorbeeld bij Libero Aankoop. Zij beschikken over inside-informatie van iedere woning op de Nederlandse woningmarkt.
Het voordeel is dat je niet zelf alles bij hoeft te houden. Je krijgt de inside-informatie gewoon op een presenteerblaadje aangereikt. Het nadeel is dat je hier vaak wel iets voor moet betalen. Maar als jij daardoor jouw droomwoning kan kopen, dan is het de investering misschien wel waard.
Waarom doet Funda dit trucje?
Wat veel mensen niet weten is dat Funda geen onafhankelijk platform is. Het is een platform van de NVM-makelaars. Deze makelaars plaatsen woningen gratis op deze site. Makelaars die niet bij de NVM zijn aangesloten moeten betalen voor een plaatsing op Funda. Ook hebben deze makelaars veel minder privileges op Funda dan NVM-makelaars.
Drie redenen waarom Funda dit trucje nog steeds doet:
- Het verbetert de vindbaarheid van de woning van de NVM-makelaar
- Het verbetert de onderhandelingspositie van de verkoper
- Het levert makelaars een hogere courtage op
Betere vindbaarheid woning
Door het plaatsen van een woning als ‘nieuw op Funda’ komt de woning weer bovenaan de zoekresultaten bij woningzoekenden. Ook komt de woning onder het kopje ‘nieuw op Funda’. Het opnieuw plaatsen van een woning verbetert dus de vindbaarheid van de woning op Funda. En hoe vaker een woning gevonden wordt, hoe groter de kans dat de woning verkocht wordt.
Betere onderhandelingspositie verkoper
Een tweede reden voor dit trucje is dat kopers nu niet zien dat de woning is gedaald of gestegen in prijs. Dit is vooral gunstig voor de onderhandelingspositie van de verkoper. Als een koper ziet dat een woning lang op Funda staat en al drie keer is gedaald in prijs. Dan weet jij als koper dat er onderhandelkansen zijn. Het bod wat de koper dan uitbrengt, zal nog onder de vraagprijs zijn.
Hogere courtage makelaar
De meeste verkoopmakelaars werken met een courtage. Dat betekent dat ze een percentage van de verkoopprijs krijgen. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe hoger de courtage is. De makelaar wil de onderhandelingspositie van de verkoper daarom zo goed mogelijk houden.
Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?
Schakel je een aankoopmakelaar in bij de zoektocht naar jouw koopwoning? Dan is de kans groot dat hij dit Funda-trucje omzeilt. Vraag je aankoopmakelaar altijd of hij beschikt over inside-informatie van de woning. En doe dit vooraf. Dan weet je zeker dat je de hulp inroept van de juiste aankoopmakelaar.