huis kopen stress

4x Stress bij een huis kopen: zo houd je het hoofd koel!

Ervaar jij stress bij het huis kopen? Je bent lang niet de enige. Nu het aanbod op de toch al krappe huizenmarkt blijft dalen en de vraag stijgt, ligt de macht niet meer bij de koper maar bij de verkoper. Logisch dus, dat vragen door je hoofd spoken als: ‘Krijg ik nog wel een huis?’ en ‘Bestaan er nog wel betaalbare woningen voor mij?’ Wij geven je handige tips om het hoofd koel te houden en stress bij een huis kopen de baas te blijven!

Stressfactor: lengte zoektocht naar een huis

Libero Aankoop deed onderzoek naar stress bij een huis kopen onder 150 potentiële kopers. Om je maar gelijk gerust te stellen: minder dan 2% van hen is al langer dan twee jaar op zoek naar een woning, terwijl bijna 65% minder dan een half jaar op jacht is naar die felbegeerde droomwoning.

huis kopen stress

Ruim 72% van de ondervraagden geeft aan dat bij een huis kopen stress toeneemt naarmate de huizenjacht langer duurt, je begint de moed op te geven. 17,88% van de ondervraagden geeft zelfs aan wakker te liggen van de stress en bijna 10% maakt ruzie met zijn of haar partner vanwege de huizenjacht. Het is duidelijk: het kopen van een woning is niet zo maar wat.

Zo houd je het hoofd koel: bereid je mentaal voor op jouw huizenjacht. Een woning kopen is een grote beslissing . Door jezelf van te voren al voor te bereiden dat een huis kopen stress oplevert, wordt je er niet door verrast. Daarnaast is het van belang dat je je beseft dat ook aan jouw zoektocht een einde komt. Ga absoluut niet schikken, koop een huis dat echt helemaal naar jouw zin is. Het is belangrijk om je tijd te nemen en er soms een nachtje over te slapen voor beslist. Je moet er ten slotte heel wat jaartjes wonen!

Stressfactor: het huis wordt jou niet gegund

Je hebt een prachtige woning gezien, een mooi bod neergelegd en dan…wordt de woning verkocht aan een ander. Maar liefst 62,67% van de huizenkopers heeft het wel eens meegemaakt. De kans is dan ook groot dat jij hier ook mee te maken krijgt.

Zo houd je het hoofd koel: Is dit voor jou ook een grote bron van stress bij een huis kopen? Zorg er dan voor dat je weet dat je er alles aan gedaan hebt. Het in de hand nemen van een aankoopmakelaar vergroot de kans dat de woning jou gegund wordt aanzienlijk. De verkopende makelaar werkt namelijk liever samen met een expert dan met een particulier, aangezien hij dan zeker weet dat het aankoopproces na de acceptatie van het bod goed verloopt. Bovendien kun jij als je een aankoopmakelaar inschakelt met al jouw vragen bij hem terecht in plaats van bij de verkopende makelaar. Dit scheelt hem veel werk. Voorkom ook dat jij jouw droomhuis misloopt! Ervaar de voordelen van een aankoopmakelaar zelf door contact op te nemen met de experts van Libero Aankoop. Wij staan ook ’s avonds en in het weekend klaar om jouw vragen te beantwoorden en snel te handelen als dat nodig is.

Stressfactor: snelheid van handelen

Er zijn veel factoren die mensen spannend vinden bij de aankoop van de woning. Maar wat is nou de grootste bron van stress bij een huis kopen? Wij zochten het uit en dit zijn de uitkomsten:

  1. De snelheid waarmee gehandeld moet worden (32,89%)

  2. Dat er uiteindelijk iemand anders met de woning vandoor gaat (23,68%)

  3. De vraag of we het financieel wel kunnen opbrengen (19,08%)

  4. De hoogte van het uit te brengen bod (16,45%)

  5. Wel of niet een bod uitbrengen (7,89%)

Zo houd je het hoofd koel: kennis is macht, dat geldt zeker bij het kopen van een woning. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Nu kun je urenlang het internet afstruinen, maar wat als we zeggen dat we jou in één uur tijd alle belangrijke punten over het kopen van een woning kunnen bijbrengen? We leren jou in onze gratis online aankooptraining de trucjes van de verkopende makelaar te doorzien, wat de juiste stappen zijn in het aankoopproces en hoe je voorkomt dat je een bouwval koopt. Het mooiste van dit alles? Het is helemaal gratis en je kunt de online aankooptraining vanaf je luie stoel volgen! Meld je nu snel aan, want vol = vol!

Stressfactor: betaalbare woningen vinden

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, waardoor het lastig is om betaalbare woningen te vinden. Toch laat de koper zich niet uit het veld slaan. Het merendeel van de ondervraagden (61,64%) heeft er vertrouwen in snel een betaalbare woning te vinden. Een klein deel heeft meer stress bij een huis kopen: 9,59% overweegt te stoppen met zoeken en 28,77% verwacht wel betaalbare woningen te kunnen vinden, maar wel pas na 2017.


Zo houd je het hoofd koel: wat is er erger dan geen betaalbare woningen kunnen vinden? Juist, een huis kopen dat je eigenlijk niet kunt betalen. Steek jezelf niet in de schulden, dat levert nog meer stress op dan langer wachten met een huis kopen. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur, zodat je weet wat je kunt besteden en pas daar jouw zoekopdracht op aan. Die betaalbare woningen komen vanzelf wel in jouw zicht. Heb je een mooie woning gevonden? Libero Aankoop helpt jou graag bij het neerleggen van het juiste bod afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Meer weten? Neem contact met ons op!
Extra tip: kijk ook eens op jaap.nl en zah.nl. Misschien vind je jouw droomhuis wel op een andere site dan Funda!

Ervaar jij veel stress bij een huis kopen? Laat het ons weten in een reactie.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

De 5 do’s en 3 don’ts van het bezichti... Je bent al een tijdje op zoek naar jouw droomwoning. Daarvoor hou je dagelijks alle woningsites in de gaten. Zo verklein je de kans om jouw droomwonin...
Krijg jij nog wel een huis? De huidige situatie op... Er moet snel iets veranderen, anders gaat de huizenmarkt op slot. Voor het eerst in dertien jaar tijd staan er minder dan 100.000 bestaande woningen t...
De huizenmarkt van 2018 tot nu toe Ken je dat gevoel… Met spanning de Funda pagina openen en hopen dat er weer een nieuwe woning in jouw prijsklasse wordt aangeboden. Een paar tellen la...
Libero Aankoop vertelt: Waarom een aankoopmakelaar... Wanneer je jouw droomwoning hebt gevonden en je wilt deze aankopen, moet je de keuze maken of je de onderhandelingen zelf wilt gaan voeren. Je hebt na...