Hoe koop je een huis een stappenplan

Hoe koop je een huis? Een stappenplan!

Een huis kopen is niet iets wat je iedere dag doet. Of het nou je eerste woning is, de tweede of de derde, veel mensen stellen zichzelf de vraag: ‘Hoe koop ik een huis?’ Tijdens het aankoopproces kun je namelijk voor vele verrassingen komen te staan. En een huis kopen kost nu eenmaal veel geld. Het is verstandig om je goed te laten informeren, om zorgvuldig te werk te gaan en jouw ogen en oren goed open te houden tijdens het gehele proces. Om onverwachte situaties en eventuele fouten bij het kopen van een huis te voorkomen, lees je hier het ‘Huis kopen Stappenplan’.

Stappenplan

Stap 1. Financiële mogelijkheden

Voordat je echt een huis kunt kopen, moet je wel weten binnen welk budget jouw droomwoning moet vallen. Maak daarvoor een afspraak met jouw eigen of een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan jou namelijk alles vertellen over de mogelijkheden. Je kunt van hem ook extra informatie krijgen over bijvoorbeeld de invloed van jouw eventuele studieschuld op een mogelijke hypotheek. Houdt bij het aanvragen van een hypotheek ook rekening met de onderhoud van de woning. Dit brengt ook extra kosten met zich mee.

Stap 2. Woningen zoeken

Je weet nu wat je maximaal kunt besteden aan de koop van jouw huis. Dan kun je nu dus op zoek gaan naar de ideale woning. Maak vooraf een eisen- en wensenlijstje waar jouw woning aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de stad of het dorp waar je graag zou willen wonen, of het aantal kamers dat een woning moet hebben. Zo kun je al een heleboel woningen wegfilteren.
Kijk vervolgens op Funda.nl of Jaap.nl naar woningen die voldoen aan jouw eisen- en wensenlijst. Het is ook erg leuk om in de auto te stappen en rond te rijden in de omgeving waar jij graag zou willen wonen. Wellicht kom je zo jouw droomwoning tegen. Een lokale aankoopmakelaar kan jou eventueel ook helpen met zoeken naar een geschikte woning.

BlogE-bookWoningDieBijJePast

Stap 3. Bezichtigen

Kies uit alle woningen een aantal woningen uit waar je echt blij van wordt. Deze kun je gaan bezichtigen. Op zowel Funda.nl als Jaap.nl kun je heel gemakkelijk een bezichtiging plannen. Het is erg verstandig om met z’n tweeën naar een bezichtiging te gaan. Twee mensen zien nu eenmaal meer dan één. Bij het bezichtigen zijn een aantal dingen belangrijk. Zo is het verstandig om niet te enthousiast te zijn. Je geeft de verkopende makelaar hiermee het signaal dat je de woning erg graag wilt aankopen. Maar daartegen over staat dat je ook niet de gehele woning moet gaan bekritiseren. De verkopende partij zal hier niet blij mee zijn, dit zal de onderhandelingen tegen werken.

Bij een bezichtiging is het handig om een aantal dingen mee te nemen:

  • Pen en papier
  • Camera
  • Knikker
  • Rolmaat

Wil jij weten wat een aankoopmakelaar zegt over de bezichtiging? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

Stap 4. Bieden

Je hebt de woning bezichtigd en je weet het zeker: Dit is jouw droomhuis! Maar hoe koop je een huis nu echt aan? Het enige wat je nu kunt doen om de woning daadwerkelijk aan te kopen is het uitbrengen van een bod. Dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. In dat geval geniet je vaak van een volledige aankoopbegeleiding. Wanneer er een prijs is overeengekomen met de verkopende partij, is het tijd voor de volgende fase van de koop.

Stap 5. Voorlopig koopcontract

Wanneer er een prijs is overeengekomen, is het tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Zorg dat je deze van tevoren goed hebt kunnen doorlezen, of vraag iemand anders om dat voor jou te doen. Alle afspraken en voorwaarden dienen in het contract te staan; pas als je zeker weet dat het ook zo is, kun je het contract tekenen.

Stap 6. Bouwkundige keuring en taxatie

Het is altijd belangrijk om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo weet je namelijk precies wat de huidige staat van de woning is en je kunt direct navragen wat eventuele verbouwingen kunnen gaan kosten. Je kunt hierbij kiezen voor een mondelinge meeloopkeuring, maar ook voor een keuring met bouwkundig rapport. Voor het voldoen aan jouw onderzoeksplicht, maakt het niet uit welke je kiest.
Daarnaast is het ook verstandig om een taxatierapport op te laten stellen door een taxateur. Deze vertelt jou de waarde van de woning. Daarnaast heb je een taxatierapport nodig voor het verkrijgen van een hypotheek.

BlogE-bookBouwkeuring

Stap 7. Na de oplevering bij de notaris

Wanneer alle keuringen hebben plaatsgevonden en je wil de woning nog steeds aankopen, hoef je enkel nog maar jouw handtekening onder het koopcontract te zetten. Dit gebeurd altijd bij de notaris. Hij regelt de koopakte, de leveringsakte en de hypotheekakte. Voor het tekenen van het koopcontract doe je nog een eindinspectie samen met de verkopende makelaar. Controleer hierbij of alle apparaten en kranen goed werken. Ook de meterstanden dien je op te schrijven.
Daarna is het tijd voor eventuele verbouwingen en klusjes in huis. Wanneer jouw woning klaar is om erin te gaan wonen, kun je gaan verhuizen! Het enige wat je dan nog moet doen, is het genieten van het wonen in jouw droomwoning.

De vraag ‘Hoe koop ik een huis?’ is met dit ‘Huis kopen Stappenplan’ stapsgewijs beantwoord. De bovenstaande stappen kunnen enigszins door elkaar heen lopen. Toch geeft dit stappenplan een goede indicatie van de activiteiten rondom het kopen van een huis. Wil je meer weten over het kopen van een huis? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar. Daarin leggen wij jou uit hoe je een echte gouden koop kunt doen!

Ben je erachter gekomen dat zelf een huis aankopen toch niets voor jou is? Zou je dit hele proces liever overdragen aan een aankoopmakelaar? Dat kan! De aankoopmakelaars van ‘Libero Aankoop’ doen dit graag voor je. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je over de mogelijkheden.

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Drie tips bij een verhuizing met overbrugging Ga jij binnenkort verhuizen en heb je een overbruggingsperiode in een ander huis? Dan wil je vast jouw spullen goed inpakken, zodat alles straks nog n...
Huis kopen of huren? Moet jij jouw eerste huis kopen of huren? Als je op jezelf gaat wonen is dit de eerste vraag die jij moet beantwoorden. Het is goed om je te oriëntere...
Libero Aankoop vertelt: Tips voor de bezichtiging Twee weken geleden heb je kunnen lezen wat een aankoopmakelaar tot een goede aankoopmakelaar maakt. Nu je deze informatie hebt gekregen, is het tijd v...
Single en een huis kopen, kan dat? Als alleenstaande een huis kopen kan lastig lijken. Kun je een hypotheek krijgen of is het beter om te huren? Lees in dit blog de mogelijkheden voor a...