Foto van een rij nieuwbouwwoningen. Ook bij nieuwbouw kun je onderhandelen!

Nieuwbouwwoning kopen? Zo werkt dat!

Onderhandelen over de prijs van een bestaande woning is al tijden heel normaal. Hierover heb je vorige week kunnen lezen in ons blog ‘waar kunnen we over onderhandelen?’. Bij een nieuwbouwwoning is dit echter anders, omdat de vraag hiernaar zo groot is dat de verkoop altijd wel lukt. Sinds de huizencrisis ten einde is, is de vraag naar nieuwbouw misschien nog groter dan daarvoor.

Kosten bij koop nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen andere kosten kijken dan bij de koop van een bestaande woning. De volgende kosten zijn van toepassing (Vereniging Eigen Huis):

 • Advies- en bemiddelingskosten voor de adviseur;
 • Bereidstellingsprovisie;
 • Aanvragen NHG;
 • Rente en kosten overbruggingskrediet;
 • Notariskosten hypotheekakte;
 • Hypotheekrente tijdens de bouw;
 • Meerwerk;
 • Bouwrente;
 • Boeterente;
 • Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating;
 • Verhuizen en inrichten.

Inbegrepen bij de koop-/aanneemsom: notariskosten van de eigendomsoverdracht en de btw.

Doordat de vraag naar nieuwbouw woningen zo groot is, worden deze woningen vaak op inschrijving of lotingen verkocht. De kans dat er onderhandelruimte bij nieuwbouw is, is dus erg klein. Vaak moet je al blij zijn dat jij degene bent die de woning uiteindelijk mag kopen. Natuurlijk kun je altijd proberen of er mogelijk ruimte is tot onderhandelen. Maar wees niet teleurgesteld wanneer blijkt dat dit niet haalbaar is.

Meerwerk

Wanneer je extra wensen hebt die worden toegepast op de nieuwbouwwoning, bijvoorbeeld andere tegels, dan heet dit meerwerk. Wil je iets weg laten wat in het bouwplan staat dan heet dit minderwerk. Je kunt proberen te onderhandelen over de kosten die dit met zich meebrengt. Accepteer daarbij alleen harde prijsopgaven en ga niet akkoord met omschrijvingen als ‘prijs nader te bepalen’. Het is ook slim om vóór de koop te bekijken wat je na de oplevering zelf nog kunt (laten) doen. Zo kun je je onnodig meer- en minderwerk besparen. Check ook goed tot welke datum je meer- en minderwerk door kunt geven.

Bouwrente

Bij de bouw van een nieuwbouwwoning betaal je bouwrente aan de bouwer van de woning. Dit bestaat uit de financieringsvergoeding (de rente over de periode voordat de koop-/aannemingsovereenkomst was afgesloten, als er dan al kosten zijn gemaakt voor de grond en de bouw) en de uitstelrente (rente over de periode tussen het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst en het moment dat je daadwerkelijk eigenaar wordt). De bouwrente staat niet vast. Daarnaast kun je onderhandelen over de opslag op de bouwrente voor administratiekosten. Maar ook hierbij geldt dat de kans op onderhandelingen bij een populaire woning erg klein is.

De koop verloopt bij een nieuwbouwwoning dus anders dan bij een bestaande woning. Verder is het ook altijd verstandig om met je makelaar of hypotheekadviseur te bespreken hoe je het beste de woning aan kunt kopen. Libero Aankoop helpt je bijvoorbeeld graag met de aankoop van een nieuwbouwwoning! Wij zullen altijd uitzoeken of er wellicht ruimte is tot onderhandelingen. In de meeste gevallen waarbij wij een nieuwbouwproject aankopen, hanteren wij een vast tarief van €995 exclusief btw.

Bron: Hypotheekgids, De Hypotheker, Vereniging Eigen Huis

Was dit voor jou nuttige informatie? Laat het ons weten!
   
Bedankt voor je input!

 

Related Post

Geef een reactie