monument kopen

Monumentaal pand kopen

Droom jij er wel eens van om een monumentaal pand te kopen? Met een monument bezit je een meestal een uniek pand in Nederland. In dit blog vertellen we alles over de voor- en nadelen van het kopen van een monument, dus lees snel verder!

Bijzondere huizen te koop

Wonen in een molen, oude boerderij of karakteristiek grachtenpand, er zijn veel mensen die daar stiekem wel eens van dromen. Er staan genoeg monumenten te koop in Nederland, dus als je er echt liefhebber van bent is er voor jou ook een die bij jouw wensen past! Voordat je daadwerkelijk actie gaat ondernemen, is het belangrijk te weten om welk type monument het gaat. Rijksmonumenten worden vastgelegd in het monumentenregister, terwijl gemeentelijke monumenten door de lokale overheid worden vastgelegd.

Voordelen rijksmonument kopen

Een rijksmonument of gemeentelijk monument kopen heeft verschillende voordelen:

  • Met de aankoop van een monument ben je eigenaar van een stukje Nederlandse geschiedenis;
  • Je bezit een uniek historisch pand waar er echt maar eentje van is;
  • De overheid biedt vaak ondersteuning bij het onderhoud of de restauratie van een monument.

Een ander voordeel bij het koopproces is de aanwezigheid van de Monumentenwacht. Zij kijken graag met je mee om mogelijkheden te bespreken en kunnen een globaal restauratieplan opstellen. Altijd handig om er een onafhankelijke partij bij te hebben!

Monument kopen: waar moet je op letten?

Naast een paar interessante voordelen, zijn er ook een paar punten waar je goed op moet letten voordat je een monumentaal pand gaat kopen:

  • Een monumentaal pand heeft vaak veel onderhoud nodig, bovendien is het onderhoud vaak specialistisch werk;
  • Een monument is beschermd door de overheid, waardoor je lang niet alles mag aanpassen en veranderen;
  • Het onderhoud van een monumentaal pand is vrij duur.

De beperkte mogelijkheden wat betreft onderhoud en restauratie van een monument gaan vaak verder dan alleen de gevel. Zo heb je bijvoorbeeld specifieke materialen nodig bij een restauratie. Dit geldt ook voor verduurzaming van het pand. Hoewel een energielabel bij monumentale panden niet verplicht is, kun je er wel voor kiezen om energiebesparende maatregelen toe te passen. Ook hier moet je rekening houden met het monumentale karakter van het pand.

Het is altijd fijn om een extra partij te hebben die met jou mee kijkt als je een monumentaal pand wilt kopen. Libero Aankoop staat als aankoopmakelaar altijd aan jouw kant. Ook bij de aankoop van een monument helpen we jou graag bij de biedingen, de taxatie en de bouwkundige keuring. Zo kom jij nooit voor verrassingen te staan en weet je zeker dat je een goede koop doet. Neem eens vrijblijvend contact met ons op!

Was dit nuttige informatie?
   
Bedankt voor je input!

 

Ook interessant

Verhuizen: waar moet je op letten? Na lang gezocht te hebben, is het eindelijk gelukt: je hebt het huis van je dromen gekocht! De overdrachtsdatum kom steeds dichterbij en je bereid je ...
5 tips huis kopen voor gegarandeerd succes Een huis kopen is op de huidige woningmarkt best lastig. Er is veel concurrentie, de huizenprijzen zijn hoog en je hebt eigen geld nodig. Om een wonin...
De Onderhandelmakelaar vertelt: Maar er gaat niets... Woningen worden weer steeds sneller verkocht. Het komt zelfs regelmatig voor dat de verkoopprijs boven de vraagprijs uitkomt. Met name in de grote ste...
Eerste huis kopen of huren? Wat zijn de voor- en n... Ben jij toe om op jezelf te gaan wonen? Alleen of met jouw partner? Wil jij jouw eerste huis kopen? Of twijfel je nog tussen kopen of huren? Dan is he...